用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?
樓主: rubycourt
go

係咪唔係咁易考到英國大學獎學金?   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主一路話有機會入香港医,因成績好?成績好可以入,同孩子有興趣又夠分入是兩回事

rubycourt 發表於 17-10-10 08:16

即使她宜家話好有興趣,都可能會變,所以我咪問定先,瞭 ...

唯有想定去英國唔讀医想讀什麼,夠分入香港医應該有好多選擇,英國南北天氣生活費學費都不同,我孩子在西北面,大學住宿一年£4800, 在london差不多£8000, 同一科學費差接近£5000一年

rubycourt 發表於 17-10-10 09:24
其實有d咩科讀係邊度可睇?我問過d升學中心話大學學費加生活費一年30萬,如牛、劍就4X萬,是嗎?你孩子是 ...

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings

在這裡選subject, 有每科排名。我孩子剛去讀大學year 1, 費用要視乎學科及地點,30萬應該指文科,理科会貴D

rubycourt 發表於 17-10-10 09:35

她有提過可能會簡醫科。不過可以講話簡中學,選科都唔會 ...

我聽過政府医院有些暑期課程给有興趣讀医學生去接觸了解下,亦聽過有孩子会去老人院做義工,體驗下服務人,不妨叫孩子留意有無這些機会。

rubycourt 發表於 17-10-10 10:13
學校有探訪老人院的安排,但醫院的短期課程便叫阿女去留意下先。thx

剛上孩子大學查看每年學費,分三级,arts subject (包括law): £15080; accounting, management, marketing等:£16660; science, engineering 等:£18168; 医:£29170, 如讀理科要預多D,可上每間大學網頁看學費,每間不同

3b 發表於 17-10-10 11:11
請問science, engineering 一年學費:£18168, 除此以外, 宿舍大約幾多錢?

我孩子大學在西北面,£4800一年宿舍,佢D朋友仔在london話近£8000

brother4 發表於 17-10-10 18:48
香港學費同英國人學费差多少?

你指香港大學學費和英國本土生大學學費?香港資助大學每年HK$42000, 英國本土生£9250, Theresa May 好似建議凍結本土生大學學費

brother4 發表於 17-10-10 20:32
原來香港算平

之前有講過香港20年無加過

rubycourt 發表於 17-10-11 11:08

我知道送她出國讀書就不會讀醫的,因早前也聽人說過,在 ...

有跟孩子討論過錢銀問題嗎?她好想去亦要明白錢不会從天而降,而家英鎊对港元10/11已屬低水平,雖然我估大升機會不大,但總不能預得太盡
‹ 上一主題|下一主題