用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

AgapePa 發表於 18-10-7 10:55

暑假旺季,坐CX, 連稅和燃油附加費,大人來回布里斯本,經 ...

所以会惹人懷疑有否回佣之類而轉廉署,現今要查價錢太方便

mcl203 發表於 18-10-7 14:48
我理解係,external audit大部分只會睇支出有無單據支持,唔會刻意去尋根究底。尢其是爭議中既澳元根本不 ...

所以我唔明家教会角色,知道有收澳元但無入賑,七年無處理,家教会有無跟進?報導話有家長有疑問想入選家教会,有人就停辦遊學團

AgapePa 發表於 18-10-9 08:35
浸信會是反同性戀,唔知教會有乜意見?

二人關係或者可以係母女咁,校長之前係文老師小學中文老師

Apple Daily: 浸信會沙田圍呂明才小學(下稱沙呂小)澳洲遊學團爆混賬醜聞,該校法團校董會昨晚開會討論校長去留問題,《蘋果》獲悉,校長薛鳳鳴今日開始請病假。

據悉,校長薛鳳鳴昨晚已缺席法團校董會會議,今日起更開始請病假,而涉事教師文雁菁昨日已請病假,今日亦繼續請假。

據了解,辦學團體曾向資深校長諮詢事件應如何收科,獲建議校長薛鳳鳴應辭職,校監曾家石應退位,以示承擔責任,否則難以交代。

日前校方就遊學團事件召開記者會,曾家石在會上發表聲明稱對薛鳳鳴「絕對信任」,又強調校董會對學校委託家教會處理澳洲團財務、澳元餘款放於校長室夾萬一律知情。

Soundervolt 發表於 18-10-9 15:05

依家係香港開公司銀行戶口(包括外幣),金管局因反恐 ...

而家係麻煩多了,但都只是近兩三年,7年前無咁嚴

回覆樓主:

電視新聞剛報導校董会成立独立委員会(包括退休法宮),全面調查澳元賑目,3個月內交報告; 另蘋果再報導文老師資歷可能不符。雖然明白樹大有枯枝這道理,但當枯枝在教育界出現特別另人痛心。

Lu324 發表於 18-10-9 22:40
校監亦係另一間同教會小學校監,相信佢不知情。

唔係呀,上次記招校長話校監知情,校監一齐開㗎,佢重話絕對信任校長

Swhl0819 發表於 18-10-9 23:43
哈哈! 我不是告密者, 也不是沙呂員工。
只是認識了兩位當事人一段日子, 也有看不過去的地方。但恕我冇咁嘅 ...

哈哈,投訴係有用㗎。又有報導有直資每年收老師錢用作春茗等,但從不交代賑目,每人收$4000, 一年共3O萬,又係教育界。By the way, 欣賞呂小校董会快速決定調查,希望可減低对學校影响
‹ 上一主題|下一主題