用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

回覆:真心請教CKY 家長

點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

回覆:真心請教CKY 家長

如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Private Independent school (PIS) 在近十多年出現, 它主要為本地學生提供國際課程, 比較重視中文。 一般國際学校小學中文是其中一個subject, 可能每天1小時, 我身邊朋友子女大多唔鍾意中文, 因学生大部分時間(包括小息)也只用英文。 而我認識的PIS 中英文同是教學語文, 做project 可能同時用中英文, 相對学生習慣兩文並用。 個人意見無話邊個好D, 睇下家長 buy 那個模式。 建議版主將“國際學校” 改做“國際課程”, 免争拗。

引用:Quote:poonseelai+發表於+16-5-18+08:04+如

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。 ...
咁直接叫非DSE

引用:Quote:woyj+發表於+16-5-18+08:27+我見到都

原帖由 73662710 於 16-05-18 發表
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想 ...
相信同家長要求有關, 如家長要求学生 speak like a native, PIS 未必是那杯茶, 始終七成是本地学生, 講得流利但未必 native

引用:Quote:ok3+發表於+16-5-18+17:55+幾native

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
所以我之前係第二個帖到講過, 以為native口音有著數, 其實只係naive既想法
...
又無須咁講, 人人要求不同

‹ 上一主題|下一主題