用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 科科唔合格, 真係驚會踢出校~~
go

科科唔合格, 真係驚會踢出校~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

小二喇, 根本冇心機讀書, 成日遊魂, 一攞起本書就喊定先, 學期尾喇, 冇科試過合格, 真係驚佢踢出校, 到時要(pok)學校就有排煩
   0    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

醒目開學勳章

社工話佢有讀寫障礙,但學校唔理妳障唔障礙, 只睇分數之嘛; 每日放工跟功課、食飯沖涼, 其實都已冇乜時間剩, 佢每日已經連玩嘅時間都冇, 默書測驗又排山倒海咁嚟, 真係好難做到社工所講”攤長嚟教”囉
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

醒目開學勳章

原帖由 小豬嘜 於 10-5-19 17:28 發表
想問小一時.佢係唔係都咁樣?
你有冇為意佢小一時多唔多野有問題?

小一時成績都係差過人架喇, 但升咗小二就直情係插水式直落囉。

醒目開學勳章

原帖由 brian61950 於 10-5-19 17:38 發表
學校老師有冇幫佢?
會不會諗國際學校?
或揾補習幫下佢.

老師? 安排咗佢坐頭位囉。

國際學校, 負擔唔起啦; 補習, 負擔唔起兼屋企冇人響度; 全部都係嘅問題。

醒目開學勳章

原帖由 wega 於 10-5-22 13:10 發表
Giant,

今天在街見到個 banner 介紹5/29 (Sat)係浸曾大學有個免費講坐, 係講學習差異的兒童困難與出路, 唔知對你會唔會有幫助, 你可電2537 2480 王少姐查詢.

...

唔該晒, 不過已經fulllu, 期待下次啦。
‹ 上一主題|下一主題