用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望不指定小學部直升中一額
樓主: elbar
go

德望不指定小學部直升中一額   [複製鏈接]

ok3 發表於 18-10-9 23:22
由德幼開始, 去到德小, gh已經同家長講到明唔係直升全收的。相信gh嘅家長都好清楚 (唔排除有個別家長可能 ...

老實說,很討厭也offensive, 說是提供資訊,哪為何提供的對象不是一般人,只要告訴大家,GH不是一條龍就好了,為何是指明「德小家長要夢醒」?

早三幾年入的或許真係有落差,但近年入的相信大部分都經深思熟慮先選。你可以不同意我的選擇(當然背後有不同原因和考慮),但不要當自己是真理,其他人就是儍瓜。

hkpapa852 發表於 18-10-10 16:52
我又想問吓各位用家, 知唔知個籠門 (直升中學部既條件/資格) 係邊?

無話樂唔樂觀(emoji),人生根本就是無常,你老婆同你結婚有無承諾同你一齊幾多年?有無訂淸楚做到邊d條件就保證唔離婚?咁無訂清楚條線係咪唔結婚?你如何對你的婚姻保持樂觀?

hkpapa852 發表於 18-10-11 09:48
婚姻是神聖的, 結婚時大家需要作出盟誓, 結婚証書亦有法律約束力, 保障和約束雙方

實際保障到什麼,可以包沒有小三嗎?老公沒有錢,分身家贍養費都攞唔到。anyway, 只是一個example而已,套落工作也一樣,份employment contract除了一至三個月notice period 外,有少少法定勞工保障外,又有何保障可言,咁risky又做?

我不評論學校做法,當然也希望學校從善如流。我只是站在家長角度,每人考慮不同,可作出的選擇也不同,何必年年說德小家長都是在發夢?

waiwaibabe 發表於 18-10-12 21:48
呢度一向都好多人對GH別有用心啦
隔離學校夠唔鍾意收自己小學 但就絕對冇咁多人你一腳我一腳咁踩

對,學校確實可以改善,不過討厭d花生友在旁邊指指點點。個感覺就好似年年拜年個三姑六婆走來彈你老公,可能我老公係有d唔好,但我為何㨂佢,當中總有原因,有我的考慮。你可以建議未結婚個表妹點㨂老公,但唔好年年話我唔識揀老公。

小時了了    發表於 18-10-25 13:40
b3410    發表於 18-10-13 14:55
‹ 上一主題|下一主題