用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 聖瑪加利 ?
樓主: ChapmanMa
go

英華 vs 聖瑪加利 ? [複製鏈接]

如果不認同學校的理念,請不要選擇那間學校了。否則,家長會經常質疑學校的教學法,對老師及學生本身也不是太好!

如果你認為默書就是教育,又或者學習必須要辛苦, 那麼,傳統教育真的很適合你!有這麼多傳統學校適合你,為什麼還要考慮其他不合乎自己理念的學校呢?其實你應該很慶幸,香港真的有很多學校適合你!

就是因為我由小到大都不喜歡默書,寫字,及做功課! 所以我才會讓女兒選擇校風較自由的學校!其實我也覺得自己很幸運,因為在這年頭能有多元化的學校讓我選擇,亦慶幸自己可以選擇付錢買到自己想要的教育!

我覺得傳統教育有很多長處,也不會質疑別人的選擇,只是各人有各人的喜好, 不能作出任何比較.

原帖由 kls12 於 08-9-28 23:02 發表
要做到 "愉快學習" 中的 "愉快" 是很容易.
但要同時做到 "愉快" 及 "學習" 就不是容易.
不知SMC是否做得到後者? (不是SMC做不到,是我不知)

舉一個例子,若小一至小三在是沒有默書,他們能否串到1-20的英文?

我喜歡有 ...

kls12,

對不起,我個人不喜歡默書不代表很多smc家長不喜歡!
這是我的個人問題!希望你不要以概偏全!

原帖由 kls12 於 08-9-29 22:45 發表

首先,並不是每個人都會覺得默書是辛苦的,有的覺得很容易.

第二,有很多喜歡SMC的家長都說"不喜歡默書",所以給我的錯覺是沒有默書的.我覺得適當的默書是好的.

第三,我覺得SMC是成功的,最少吸引到很有質量的家長.

...

其實我並不知道你們討論的是什麼幼稚園!只是我很認同monkeydad所說,一定了解自己及子女,才能選擇一間合適的小學!

有很多家長一邊抱怨傳統教育令他們喘不過氣來,但當學校的功課少了,他們又會覺得子女學不到什麼,又向學校投訴了! 其實,他們自己又攪不清楚自己想要的教育是什麼!

上年既second interview都令我好impressed ! 因為Miss lee 講得出個interview我個女既動態,真係從interview結果分析到我個女既強項&弱項! 我係個女既媽咪,佢有咩好有咩唔好都幾了解,但係佢地interview左一個鐘,就可以知道一個小朋友的質素,所以我真係覺得學校有放心思去interview學生!所以一早就give up左大抽獎啦!
而且,學校個英語環境真係好好!其實很多學校(中學都係)話就話EMI學校,其實d早會,水運會or上課等等都係用中文運作,係掛羊頭賣狗肉的!

原帖由 monkeydad 於 08-9-30 16:23 發表
Catcatmom,

Thanks for your response and apologize for my misunderstanding.  I am happy to learn your friend eventually found her cup of tea.

We didn't take up the offer from the affiliate school bec ...

我上年幫個女報左DGS, ST.PAUL,九龍塘&禮賢. 我個女有IN左DGS & ST.PAUL,當然只係陪跑啦!之後SM得左,我又要生仔(我個仔10月22日出世),所以已經無去九龍塘小學&禮賢既INTERVIEW啦!(好似係10月尾)
我係10月中已經CONFIRM左SM啦. 之後都有諗過讀返個女幼稚園直上那間小學,但那間學校的中文不是普通話教,而且其他科都不是英語教學,又要俾學費,交通又不便,所以最後都放棄了!
坦白講,要俾學費就一定是學校有特別之處,否則何不考慮津貼小學?

原帖由 ChapmanMa 於 08-10-3 09:53 發表
Hi Sara, did you also apply other school ? And how you choose ?

我未認真調查過,所以唔知係唔係, 不過如果間學校有好多NET,又或者間學校有好多新老師,咁間學校未必會好多人達標! may be 你去問下d國際學校d老師,都未必完全達標!
達標的英文老師係要either過基準 or  degree 要英文,如果master degree 係英文都要考過!

NET教書有好有唔好,NET無咁多格式規定e.g.隔行書寫,寫字唔靚扣分, BUT佢地無咩GRAMMAR既要求!所以如果由小到大都係NET教,在現行既香港教育制度下,D學生都未必叫英文好好(因為我地好著重GRAMMAR),所以我贊成SM有NET 有中國人教英文!
如果我地出去做野接觸到D外國人,我地就會知道佢地跟本寫&講都係無GRAMMAR既!不過我地考既HKCEE & HKALE ,都係好著重GRAMMAR!
我唔知SM既NET教GRAMMAR教得好唔好,BUT我知道要英文講得流利,就要由小做起,語言環境極之重要!

你覺得好唔好,是乎你的教育理念是如何!
‹ 上一主題|下一主題