用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46及48 網 2012-2013 入小一交流區
go

46及48 網 2012-2013 入小一交流區 [複製鏈接]

我囡又係 9 月要揀小學呀 .... 想問一問 48 係唔係呢 2 間最多人揀呀 ?? 我又係得 15 分想入都難呀 !!!!!
原帖由 cowfubaby 於 11-7-15 09:55 發表
You are much better than me. Only got 15 but want to apply 藍田循道 及 李兆強. 1st round is impossible

之前聽好似最谷係 ..... 藍循 , 第一部份既我估 48 最多人揀都係呢 3 間加埋聖馬太

而家煩緊揀邊間好   

原帖由 carnationBB 於 11-9-7 00:28 發表
, 德田李兆強, 李兆強, 邊間最谷?

你就好啦 ...... 15 分想入佢都幾難, 我囡得 15 分咋

不過要揀一間都想填佢 ...... 反正間間都係唔夠, 填佢博到時叩門好睇 D LOR

原帖由 heiheikwok 於 11-9-14 09:23 發表
20分, 舊生

真係呀 ??

原來唔係揀佢 1 , 1 , 都可以 in ..... 我仲聽人講, 要有揀佢1, 1 先可以 in 咋 :loveliness:

原帖由 cat2007 於 11-10-3 17:46 發表

my 朋友仔mami 上年都唔係1,1 都可以去見

haha , 而家放鬆心情睇番 .... 阿太個校長甘講, 原來都幾 inch inch 架

原帖由 rayeu160 於 11-9-23 10:20 發表
唔係喎, 我聽人地講, 德田先最谷喎!!!

不過我聽左聖馬太校長講: 人地比入band 1%你睇, 我地比入band 3 %你睇...上年, 全校得3個派band 3....(好似好有自信)

好唔好...家長自己衡量啦....有女拔男拔, 都總會有人考 ...

晞 ma , 你好 .... 希望可以到時同一班啦, 5 分之 1 既機會

原帖由 heiheikwok 於 11-11-21 15:09 發表
bingo!!!! 聖馬太

係, 係 48 如果係四大天王 .... 真係要用 3 條 1 既 plan
顯誠意

我上次睇左本天書有講點填 .... 甲同乙部, 我去搵搵
佢點講填會好 d .... 加油呀

原帖由 anitalee0203 於 11-11-21 15:50 發表
如果冇私校同直資打底,到大抽獎果時你哋甲部第一自愿仲會唔會填熱門學網嘅學校(自行報咗果間學校)請畀意見,多謝!

唔知會唔會派哂 20 分之後, 仲有位比 15 分既抽 !

本來我都以為自己得 15 分, 係最後關頭搵到張自己陳年
受洗證 .... 甘我即刻拎去聖馬太問有無用 ??

final 佢地講如果牧師核實認可就可以加 5 分, 所以
今次我係 20 分入到架

原帖由 joeypong 於 11-11-21 22:04 發表
請問係咪即是15分都入到聖馬太?

係呀, 上年我 fd net 48 派左去第 18 位 .... 周圍去
拍門, 4 大天王根本都係要睇你有無揀佢排第 1  ..... 就
算比到 form 你,你交完比佢 .... 都要等佢 call 你去約
見架咋, 唔代表交左form 就一定有得去 interview

叩 wor ??

原帖由 heiheikwok 於 11-11-21 21:15 發表
要睇下邊間!

傳聞藍循如叩門攞 form, 要第一輪同大抽獎揀佢

係呀, 想問下幾多分先入到呀 ??  

原帖由 rayeu160 於 11-11-21 15:20 發表
恭喜晒各位..我都bingo左喇...德田兆強

恭喜哂 .... 甘可以安心玩 6 月既安樂抽 lur

原帖由 onmami 於 11-11-24 22:52 發表
阿子得15分,意料地唔中, 好彩有St.Joe收左。

想問點解 48 聖馬太係官塘區無學校既討論區既 ??

唔通個個都趕功課, 所以無咩 mami 會上  bk 網 ??

多謝你呀, 其實 2 間我都唔係好熟 ..... 不過聽人講St.Joe 操行幾嚴教到 d 仔幾定幾有紀律甘 lor !

我有 2 個朋友都有留左 st joe , 一個仲係唔要 sfa 而留佢架 .... 所以我估呢間都有一定既捧場客

2 間邊間近你一 d 呀 ??  同埋學費 2 間係唔係都差唔多 ? 其實我都想比我囡入英小, 可惜既係考左好多間 .... 唔係 waiting 就 rejected ...... 可能天父想我一心入阿太都唔定

原帖由 onmami 於 11-11-29 00:40 發表
多謝晒:loveliness:  我都恭喜你入左聖馬太 可以安樂晒咁等明年入學,係間好學校仲要係唔駛學費添﹗

係拉,St.Joe同啟基你會點揀呀?
私人學費好貴,仲要係冇津貼嗰隻,好甘呀...6年...

...

我住官塘, 點都要坐 2 程車先到 .... 無車直到 LOR !!

可能會坐校車, 不過又怕要好早上車 ..... 希望 7:30 上車,
趕 8:00 前番到最好啦 !!!

你呢, 住近唔近呀 ???

原帖由 josejandy 於 11-12-7 15:16 發表
將會入聖馬太的小朋友媽媽,你們係咪住附近?

一程車到, 叫近啦 ..... 你會自己接定坐校車呀 ??

原帖由 heiheikwok 於 11-12-7 16:01 發表
屋企樓下有巴士直到算唔算近??

cherriecoby 發表於 12-1-10 23:00
小女就讀聖馬太,今年是六年班,佢升中派位呢幾年真係唔錯,派位高於李X強,雖然係辛苦,但派到好嘅中學, ...

多謝你分享呀, 想問小幾開始多功課 ...... 聽人講小二 定小三就有 12 樣 ... 我囡 9 月就小一 ...... 佢成個豬油包甘 .... 如果係真我估晚晚都挑燈夜戰都似

heiheikwok 發表於 12-1-11 01:02
我老公話當年佢地都好多功課, 我都知佢地d功課勁

好似小一都唔小

甘真係, 祝大家好運 ..... 希望跟得上

cherriecoby 發表於 12-1-12 10:29
回復 chickenwing2006 的帖子

我記得係二年班開始多功課, 每日都超過六樣 (唔計改正), 一年級時家長可以上 ...

唔該哂你呀,  又會有 D 其他老師黎教既    唔通本身教個 D MISS 好忙 ????

小一如果 6 樣都叫可以, 希望我囡快手快腳啦..... 唔係真係佢唔 C, 就我 C

cherriecoby 發表於 12-1-12 10:12
回復 josejandy 的帖子

YES 呀, 當年我係 Part A. 1 & Part B 1, 都係揀聖馬太

我係代我朋友問 ..... Part A. 1 & Part B 1 揀聖馬太易中嗎 ???  如果抽唔到既, 係唔係定要甘先
會有叩門既機會呀 ?

好煩下 ..... 仲有 2 日就要交表. ....... 我朋友仲未諗哂點排好呀 ??

引用:第一志願入左聖馬太

原帖由 josejandy 於 12-06-03 發表
第一志願入左聖馬太

‹ 上一主題|下一主題