用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 綠茵英文(國際)幼稚園暨幼兒園(浪澄灣新校) 面試 ...
go

綠茵英文(國際)幼稚園暨幼兒園(浪澄灣新校) 面試 [複製鏈接]

有無邊位家長收到佢地嘅信, 安排7月9日(星期六)面試架? 可以入黎傾傾.

知唔知佢地間學校面試N班型式係點樣架? 唔該晒!
   1    0    0    0

michiyiu:
係Open Day 個日問左啲職員, 佢地會係今年9月先至開學.

littlenstar:

我係3:30pm in. 你知唔知佢地會in啲咩架? Thanks!

whitepurin

唔係interview Aug 2012 N班, 因為呢間分校會係今年9月開辦, 依家招收緊新生, 包括埋9月開學嘅N班, 我咪幫我阿囡apply囉, 佢係09年bb黎架.

我參加左7月9日個interview, 係1st part 個度個Miss 都幾nice, 幾有耐性, 唔知係咪group interview的關係喇. 係2nd part個Miss就比較cool啲, 不過都算ok啦, 因為我要一邊填表一邊傍住阿囡, 幫下佢做出Miss叫做的拍令, 係呢部份有啲手忙腳亂, 唔知學校係咪特登要家長係呢個時間黎填表, 等家長唔可以好全力地幫自己小朋友, 從而佢地可以睇到小朋友真正的表現呢?

係group interview個度我八掛問左隔離個家長, 佢囡囡幾大, 佢話係2歲幾, 咁我有啲奇怪, 我阿囡得歲幾, 又會同埋2歲幾嘅一齊in都有嘅?咁佢個囡的表現一定好過晒其他啲歲幾嘅小朋友架啦,我初時仲以為係同年齡嘅一齊in添,有啲奇怪. 

呢間學校俾我嘅感覺好似都幾注重英文,因為好似得三四位老師識講廣東話,其他個啲都講英文,型造到間學校好似幾國際化,我係幾個月前都in過維多利亞,佢地就全程都係講廣東話喇.最尾臨離開學校個時,唔知個位係咪校長呢,佢又再解釋一次話幾時會有通知,感覺佢都幾好人,幾nice囉.

其他個日有in過嘅家長,都入黎傾下啦!

Hello: koala_bb & littlenstar,

我個阿囡係0909bb黎架. 個日嗰兩part interview全部都係用英文對答架.

第一part (group interview)正如littlenstar所講咁樣, 而間房內亦企左幾位老師做observation, 一路睇住小朋友的performance一邊mark野.

第二part (individual interview), 我唔記得個interviewer個名喇, 總共有兩間房做individual interview, 我係第一間做的. 一入到房打左招呼, 坐低左之後, 個interviewer就俾左份form我填, 好似一共有4條問題(全部係英文), 不過我凈係記得3條問題大約嘅內容咋, 希望我無錯啦:
-問題1: 你係邊度認識到呢間學校?
- 問題2: 你覺得呢間學校有咩好?
- 問題4: 你點樣配合學校去教小朋友呢?
咁我一邊填form, 一邊就幫下阿囡按照interviewer俾嘅指令去做. 係枱面上已經放左好多個唔同顏色同埋形狀嘅積木, interviewer就攞住某隻顏色的積木,叫我阿囡指返同顏色嘅積木出黎, 又叫佢將同顏色嘅積木疊高, 因為我阿囡未係好識講野,係屋企又用慣廣東話黎溝通, 所以阿囡都無咩反應,我唯有好落力地引導阿囡去做喇. 最後, interviewer叫阿女將枱面上所有積木放番入個盒入面, 又要"襟"番好個蓋. 其間, 個interviewer都有問我有關阿囡一點問題, 例如阿囡依家通常係邊個湊, 介左片未, 識唔識自己食野, weekend帶阿囡去邊等等的問題.

佢地話係兩個星期內, 會有信覆番我個result係點架喇.

giantkid

因為我收到佢地呢間學校嘅宣傳單張, 話係6月25日及26日有開放日, 於是一早download左佢地嘅申請表格, 連埋所需資料, 係開放日個日順便交埋表格. 之後佢地就寄左信黎, 通知7月9日有interview喇.

因為呢間學校嘅表格無分係邊間分校, 所以我就照download, 攞黎填左先算囉.

又會咁嘅, 一啲人要填form, 一啲又唔洗.

你就好啦, 唔洗填form, 好似我咁, 一個人同時要做兩樣野, 好分心架. 搞到阿囡啲表現都唔係咁好添, 唉!!!!

啲學費要咁貴架($4800/$5500), 佢咪仲貴過好多係九龍塘個啲名校囉!!!

你試下打呢個電話問左先啦, 因為佢地係9月1日就開學了.

Tel: 3514 8081
‹ 上一主題|下一主題