用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補習嗎?
go

初中補習嗎?   [複製鏈接]

alhy.love 發表於 16-11-21 23:07
請問你們的孩子初中有補習嗎?不補習都會有好成績嗎?
不補習能否好成績,就要視乎孩子自學能力同有冇人幫,如果有問題家長有能力教,又或者有兄/姊或學長可問,當然可以唔補習啦。補習睇需要,成績弱可以補,欲更上一層樓亦可以補,冇話唔補習就一定叻啲,好視乎要求啲咩囉!

alhy.love 發表於 16-11-30 13:00
什麼類型補習適合?私補/專補?很貴,一堂半堂好似效果唔大; 補習社又怕太依頼,上學會唔留心聽書,矛盾 ...
要睇你揾補習其實要求甚麼,要補底定係想解決日常功課問題?如果係問下功課督促下,我會認為只算係功課輔導而非補習。補習當然唔會3幾堂就見效,尤其語文更要時間慢慢浸。如果會倚賴上堂又唔聽書,咁呢個就係另一個學習態度嘅問題。個人覺得初中或小學要補最好私補或小組補,唔好㨂大型補習社,仲要係補專科先可以教得比較深入,中學如補全科嘅通常都唔會精,如果請個哥哥/姐姐補全科頂多只係解答下功課問題,所以你可以睇下孩子究竟邊科有問題先,再同佢研究吓補邊科,定還是連功課都攪唔掂?因佢地始終都要自己摸索吓,搵個啱自己嘅方法去讀。到高中就可以㨂大型補習社學吓答題技巧以應付公開試,因有時補習社教嘅學校未必有教。

alhy.love 發表於 16-11-30 14:31
學習態度懶散唔主動,要督促才是,同時想解決功課問題。
如果功課都未攪得掂,或者請個大哥哥私補睇住功課先。

alhy.love 發表於 16-11-30 18:57
日日私補⋯好重皮吓
又唔駛日日補嘅,可以一個星期試2-3日,主要教佢唔識嘅野,已經中學生冇可能好似小學生咁日日跟功課,會唔會你小學習慣左督住佢?中學一定要學懂自我管理,要比機會佢試下,家長冇可能日日跟住囉。

dordormom 發表於 17-4-4 23:30
中一起超懶散, 成績唔好, 上堂唔明唔問,  而家都要去補.
成績弱還可以急起直追,但懶佢自己唔改善,通常無藥可救

October.  無錯,首要改變學習態度。  發表於 17-4-5 19:03
‹ 上一主題|下一主題