用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 校開設精英班,對孩子有乜嘢好處?壞處? ...
go

校開設精英班,對孩子有乜嘢好處?壞處? [複製鏈接]

October. 發表於 17-8-18 23:38
我其實唔多明呢樣點分班?

我仔學校以英文、數學分班,其實成績好既同學科科都考得前啦,唔知學校以咩準則 ...
我諗每間學校會有唔同嘅安排,有啲學校精英班就係成績最好嘅就編為一班,但總成績最好嘅同學其實又未必某啲科都叻。有啲學校就係英文、數學成績較好嘅同學會編成一班,相信你兒子學校就係呢類,學校會重點培訓該班學生英文或數學,但咁分其實亦有灰色地帶,即是若孩子英文及數學成績亦好,咁究竟編入那一班好呢?所以你兒子老師說你兒已讀2年 主力數學嘅班,不如來年入讀主力 英文嘅班,相信就係咁嘅原因。其實還有一種就是好似小兒學校,佢地冇分精英班,每班成績相若,但英文、數學成績較優嘅同學,學校會抽出然後合併一組去上課,等能力較強嘅同學可以學得更暢順。

October. 發表於 17-8-21 12:45
我懷疑同學仔會唔會有自卑感?青少年朋友對分數好多好睇得開,淨係驚留班姐。

中一時阿仔問佢都肯講下佢d ...
我同意好多都不會自卑,不過名校除外,因為有啲名校精英班同學的確比較自大,非精英班就會有少少自卑,但一般中學學生通常不會。我大仔初中響精英班,但該班好谷好多功課,佢個fd 因唔想咁多功課,所以考試時刻意考差啲跌出精英班,之後咪一樣咁讀一樣一齊玩,冇自卑過,最終 dse成績都差不多,所以中學生會有自己嘅路,冇咩好擔心。

October.    發表於 17-8-21 21:31
‹ 上一主題|下一主題