用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多吾多學校要初中生星期六返學校補習?
go

多吾多學校要初中生星期六返學校補習? [複製鏈接]

星期六規定要返嘅學校應該唔多,除了補底班。

bee918 發表於 18-1-5 12:40
所有S1, S2 學生都要上, 學校希望學生打好個底.
作為家長就吾想星期六仲要返學上堂. 我希望阿仔多D時間做下 ...

正常好多學校都唔駛返,不過你提到學校b2,可能學校想升 level 會谷學生,如果唔想就唔好揀呢d學校。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 13:11
如果是 Band 2 中游的話,週末返學校補課、練習,不少其他同樣成績的學校都係咁,尤其係高中(補習社同班嘅 ...
人地講緊初中並非高中,高中補課當然正常好多,始終要應付 dse .
B2學校初中剛開始就已强制學生補課,可見學校顷向追成績欲升 level 多於為學生,對剛升讀中學嘅初中生未必係好事。

1998Ruby1998 發表於 18-1-5 20:35
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我講緊初中,好多 Band 2 學校會補課,開始操卷做練習,出面補習社上堂可能出席率 ...
以我所知嘅b2,除了拔尖或補底外,初中就要强制補課嘅應該唔多,而且一升中就要初中生補課、操卷,對班學生亦未必係好事。所以樓主可以考慮清楚是否讓自己孩子揀呢啲學校。
‹ 上一主題|下一主題