用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】 ...
go

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】   [複製鏈接]

時代改變許多家長都覺得有理冇理都要仔女讀大學先,就算成績一般,野鷄大學、非心儀科/水抱科都照入左先,美其名始終有大學學歷,並冇考慮過畢唔畢倒業、中途退學…等問題,亦沒想過完成大學後前路是否一定光明,相反此風實際上反而多了不少高不成、低不就嘅年青人。

現今世代其實唔讀大學都仍有很多出路,學門手藝一技傍身比起野鷄學府畢業生有用得多,年青人只要肯學肯做,將來要進修一樣大把途徑,冇謂迷信大學學位而行錯更多路。

樹熊MA    發表於 18-4-23 11:16

小時了了 發表於 18-4-8 08:52
呢排自己嘗試叫鍾意中文及中史嘅小女幾年後考慮吓高中選科時選一科BIO去試考大學職業治療,幾搵錢有穩定嘅 ...
家長愛子女深切為人之常情,但小朋友開始長大,有自己思想同想行嘅路,作為家長我們只可以提供意見,在背後支持佢哋,路始終是孩子自己去行,佢哋先最清楚自己鍾意啲咩,或許佢哋揀嘅路先最適合佢哋自己。

hkpapa852 發表於 18-4-8 15:31
可惜,香港工商界,就係有學歷歧視

父母揀女婿/媳婦,有不少也有學歷和職業歧視

唔夠料又要硬上其實都幾可悲,上次就有位家長開 post 講佢個仔已經 28/29歲都仲未畢倒業,接近30歲都未正式工作,無了期都唔知要讀到幾時

小時了了    發表於 18-4-8 20:54

小時了了 發表於 18-4-8 20:58
將心比己,日後阿女如果係香港讀大學但讀咗幾年都畢唔到業, 咁我支唔支持佢繼續完成大學學位呢?

P.S.我從 ...

你又唔駛過份擔心嘅。我都從未諗過呢個問題,乜原來唔合格可以無了期讀到畢業?我都感受到果位家長嘅無奈,該家長話佢個仔只做pt,畢業又無了期,兩老將接近退休,都唔知點算,陰公。

我都有同2個仔分享呢個case,好奇怪點解可以無了期畢業。食之無味,棄之可惜,不過去到咁我仔都話冇能力就冇謂勉強啦,我亦認同能力未達選擇行第二條路或許會更好。

Yanamami 發表於 18-4-8 22:09
唉!Main pt佢一开始咪講左囉,坐係度等人餵……实餓死啦!所以小学果边成日有帖问小-二功課班、補习班, ...
唔願放手總會有千千萬萬藉口,所以某程度上家長都好大責任。
‹ 上一主題|下一主題