用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-1-7 18:11

係呀,尤其是理科人,明知事倍功半,為咗排名拉牛上樹地 ...
我大仔就係咁,理科人之前中文、中史拉低晒,音樂、VA又麻麻,结果選科失敗唔夠人争。
好彩到细仔而家成績好好,完全唔驶擔心。

YolandaTam 發表於 19-1-9 13:21
一啲啲科啦,小女想揀物理,化學同地理再加 M2。
佢打聽過 化學(約60個位)要 英文,數學, 科學都達標, ...
好多學校phy位都開得唔多,我大仔當年都争唔倒phy. 所以细仔升中選校時我特别留意高中選修科安排。

little_yolky 發表於 19-1-11 11:05
吓? 乜唔係大家都鐘意理科咩????
我反而覺得女仔好多數理冇咁强,所以女校都多人喜歡揀文科。不理現今選科已經不再局限文理,學生選擇已比以前大好多。

IloveJJ 發表於 19-1-13 08:03
但其實所有學校都係按成績揀科,咁有咩分別呢?

係按成績,但有學校除了总成績外亦會加大選修科比重,不過呢類學校唔多,有啲開套餐有啲自由選擇,所以選校時都要了解多啲。甚至有網友提過佢學校修3X不能修M1,若到中三才知道就會進退兩難。
當然你會话现在先升中三年後都可能會變啦,但有樣幾重要嘅就係,已經预計到自己小朋友為理科人,咁就要找理科强及開理科班位多嘅學校,相反文科人就要睇请楚學校高中有冇開果啲科及强项再去選擇。

MrBeast 發表於 19-1-16 12:59
咁樣若本身文科但揀左理科最後dse 成績唔好實在校和生都lose lose
至少都用不同比重去計選科總 ...

其實大部份學校都會因資源問題唔開太多位,所謂公平就會用总成绩去计,不過有少量學校選修科係會有加權。而中三计算总成績方法都有比重,中、英、數科目一般都會放大,中英會X3,數X2,但此计法都頃重文科。
我很滿意小兒學校中三计分方法,中/英/數 X3,IS X2,其他科X1,唔會頃重文科,咁對理强文弱嘅學生較為公平。

little_yolky 發表於 19-1-16 16:30
咦? 咁如果你阿女間學校, 選Phy時同學A數同phy乘大既分係高於同學B, 但總排名係同學B高, 咁得返一個位, 咁 ...
通常都會以总分计,呢個情況正常應該B同學優先選擇。

MrBeast 發表於 19-1-16 14:57
一班人數有限,兩班又唔夠人,這我明,core subjects 比重高些亦makes sense,但擧例若是sci below avg 不 ...

其實好難完美,唔少學校只會乘大中英主科,數可能只X2,咁對理強文弱嘅學生非有利。但明明文科叻嘅學生除非理科亦强,否則中四走去揀理科對自己都未必有好處。不過現今制度已經非理科或文科,文中有理或理中有文嘅選擇已比以往彈性大好多。

little_yolky 發表於 19-1-16 17:45
唔好意思, 我係問題兒童嚟。因為諗起, 可能有D同學成績比較兩極, 只專文/理, 同十項全能既同學爭,  ...
同十項全能嘅同學爭,認命囉…

little_yolky    發表於 19-1-17 08:50

gracelam 發表於 19-1-16 15:42
大部分中學係跟總平均分成績排名來分先後次序揀科, 即全級第一個揀科先, 如此類推。。。

以上例子因中史 ...
若以上列例子,如果在小兒學校,IS差但中史高分,假设其他成績相约,IS X2. 中史X1,都未必可以將總分大升,若中/西史都好但IS差,在我兒學校因IS X2,中/西史 X1,所以都是打個和,這樣計分方法唔會偏重文科,我覺得相對較公平。不過這些計分比重並非太多學校會用。選科除了看成績外能力亦十分重要,數理弱走去揀理科,只會自討苦吃,揀倒都未必讀倒。

蘑菇 發表於 19-1-29 15:06
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你細仔好勁呀! 全部火箭。

我仔都成日打機架,不過佢算勤力亦會自己分配好。
時間過得真快,你仔仔應該都讀得好開心,佢地今年都選科啦!

JJDBB 發表於 19-1-29 23:07
請教下,如果地理,西史,中史咁多年考試都是頭十,而IS 只有S1級4×,之後都級五,問題來了,最近考試IS  ...

個人意見,IS 拆科後小朋友有冇覺得邊科興趣較大?小朋友本身喜歡數學嗎?Math成績ok?有冇谂過將來想做咩?或者大學想讀咩?
入大學方面理科明顯比文科多選擇,若小朋友數理强亦有興趣,我會顷向選理科,但並非要像我地果代揀纯理,可以選2科理再加其他。

我兒數理强亦喜歡數,理科出路較廣,雖然佢中史成績亦是级一,但都唔會揀中史做選修。

JJDBB 發表於 19-1-29 23:56
他說好不喜歡死背科,雖然中,西,地比較穩定和好,計數說不上喜歡,但總好死背,數學級五內。如果唔喜歡p ...
現今學校會鼓勵選修科文中有理,理中有文,所以無需要揀純理科。除非你打算做醫護否則如果唔喜歡背野就唔好揀 Bio .識人選修 Bio 但高中背那些專用名词背到暈,非常後悔所以好睇孩子意願,若Phy 又興趣不大则可考慮揀Chem. 现今重視Stem .所以 ICT都多左人揀,如果唔喜歡死背鍾意上網搜尋下資料,ICT亦是一個不錯的選擇,Econ都多人選因背嘅野不多。我兒都是不喜歡背誦死记,所以佢會揀Phy+Chem+Econ+M2

Funny 發表於 19-1-31 15:27
想請教吓,選科的時候,最好根據以下邊一種去選最為合適:

1) 興趣

個人覺得呢三點都要考慮,其次大學有没有心儀學系,或者將來想做甚麽職業都可以作参考。但最重要當然應以能力及興趣行先,能力不足或欠興趣勉強選修會好痛苦。

TwinWong 發表於 19-1-31 17:32
我囡同當年同你仔一样, 佢科科都係差一至兩分, MATH最好的
最后佢take BAFS / ECON / GEOG / M2 (中四下學 ...

BAFS syllabus 之前超長,亂到呢,而家改了已經好少少,不過冇興趣真係唔好揀。
我大仔當年爭輸左 phy .學校派科 bafs 比佢,真係嘥時間一年就drop左啦,Econ 反而容易好多。

YolandaTam 發表於 19-2-3 23:47
係好深呀, 我直情完全唔知問緊乜   
小女 bio 都好弱,高中唔打算揀佢。
...
phy. chem 要數好才容易應付,bio又要背誦力强,ict亦唔係人人搅得掂,所以真的唔係人人都啱讀理科,由其女仔,若真的未能應付唯有揀文商。

LingChiBaBa 發表於 19-2-2 18:32
中間成績應該入唔到理科 ---> 咁都唔會一科理科subject都派唔到。有無同老師傾過? ...

有啲學校因行套餐,套餐已經set死左某科,派唔倒就只馀下套餐入面嘅其他科,所以一科理都冇並不出奇。

JJDBB 發表於 19-2-7 20:38
ICT 即是什麼科。開學時,老師有和同學說,如果phy考試取不到80分,真是不要修這科,剛巧就是80,所以他考 ...

ICT 即是電腦,呢科有興趣唔難,但無興趣又唔喜歡研究就會非常難。
phy 一定要數強及明白才好揀,我仔科phy都有9x分,所以中三phy都唔明最好不要選。

JJDBB 發表於 19-2-8 00:26
Bio不是死背爛背的嗎?

係好多野背,除了背書之外亦要分析,答题要中 point. 就算背熟晒書答唔中point都會失分,要拎高分唔容易,必須做多啲 pp 同學習答题技巧。
以往dse成績 bio 拎5+以上人數比 phy/chem 少,
2018年 bio 5+.大约17.6% . phy/chem 5+ 則有 2X%

妹妹頭 發表於 19-2-8 07:50
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

但我見我地學校,上年dse bio 有4或以上既,都有9x%喎,反之phy 只有7x% ...
咁係貴校整體 bio成績比phy理想啫。

Funny 發表於 19-2-12 15:37
Thanks. 阿仔而家科科差唔多,真難搞。

成績差唔多若數理科强亦有興趣,理科出路較廣,可以兩理一文/商。
但若成績麻麻而每科差不多,或數弱,咁最多選一理其他就選文/商。
‹ 上一主題|下一主題