用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選修科目
go

選修科目   [複製鏈接]

shala 發表於 19-3-19 14:15
請教大家一些選科問題:

而家開始選科,第一階段選了phy、chem、Bafs同M1/M2 ?

你兒子學校M1/M2是否计算落elective?如果係咁最多只能修7科,如果唔计则可修3X+M1/M2,共8科,間間學校安排唔同最好了解请楚先。
個人覺得除自己能力外,其實都要考慮學校選修科公開试成績,舉例若貴校公開试 M2成绩差,咁推算该科 學校支缓應該麻麻地,若決定選修呢科好大機會要靠自己。

shala 發表於 19-3-20 00:08
對,是計落elective的、所以現在要再諗清楚先!
謝謝你的意見、咁我要多方面再睇睇、然後再決定是否繼續揀 ...

個人意見,若孩子數學能力強,情願揀少一科都要修 M1 或M2,因為現在大學非常重視附加數,部份學系附加數都有加權,有些系比重甚高,所以有能力一定要揀,否則将來你可能會後悔。
我仔今年都是中三要選科,佢學校今年開始M1會改為Elective ,M2就不是,所以如果修M1只能修七科,我仔會修 3X+M2 所以會讀八科。

shala 發表於 19-3-20 01:14
請問如修讀M2是否揀學系會機會大d?我只知如讀工程,一定要有M2,如M1唔知出路又如何呢?其實阿囝嘅數學能 ...

大學現時收生计算 M1 or M2 比重一樣,不過到海外升學有部份就只睇 M2.

M1 「微積分與統計」,M2 「代數與微積分」,通常修文商會選M1.  理科则選M2。M1 的確易讀啲, 但摘星比率則 M2為高,一般數叻嘅學生會揀 M2。

2jkidsfather    發表於 19-3-20 08:35

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 08:50
喺考評局計算,Core Maths同M1/M2都係當一科。 即係你修4C+3X+M1/2, 祇係計你讀7科。
...

考评局以往就是不當 M1/M2 為一科,才引致唔少同學退修,近年大學部份學系收到的學生能力上出现大問題,大學才會急急變陣,越來越重视,亦視M1/M2為一科甚至加大權重。
將來會否改未如,但我覺得佢當唔當問題不大,最重要係大學收生會睇重才是重點。

shala 發表於 19-3-20 12:13
明白、唔該曬!要同阿囝考慮番呢個問題,始終讀嘅係佢,等佢了解番再作選擇!
如果M2要補習的話,私補還是 ...

私補外補不是問题,重點在於唔識時有人問,有人解答到。
我兒學校數理成绩強,M2 dse成绩4以上佔100%,學校支援充足所以问老師已經足夠。

shala 發表於 19-3-20 12:21
如揀ICT, 出路又如何呢?謝謝
個人覺得中學ICT 尚算基本,暫時冇话有咩特別出路。

LingChiBaBa 發表於 19-3-20 18:58
計幾多科係回應樓主#1樓第2條問題。4C+3X+M考評局計7科,未到4C+4X嘅上限。

至於大學某些學系有加權,但 ...

明白,不過唔少已經以 best 6计,修3X已經好足夠。

山海兒女 發表於 19-3-21 00:33
現在仲未係好清楚將來大學選科,全校也可以選3X,打算揀chem bio econ,數學唔係特別叻,不過要揀m1/m2有機 ...

咁要睇貴子弟是否想做超級狀元
選修 4X 要用嘅時間將會非常多  

shala 發表於 19-3-21 11:46
咁你囝囝好幸運,學校嘅支援同配套,真係好重要!
私補就針對性d, 如果真係選M1/M2的話
...

我大仔當年升中時我沒太留意高中選修科,讀上去才發覺學校dse選修科成绩弱,或多或少代表该科教得麻麻地,就算比你選倒都未必能取得好成绩。所以细仔升中時我刻意留意高中選修,明知小兒會揀理科所以都要考慮理科强嘅學校。

shala 發表於 19-3-21 11:48
基本嘅意思、係何解?想聽聽你的睇法、謝謝

我發覺其實唔少人唔太睇好 ICT 呢科,可能覺得呢科對入大學作用不大。

個人睇法,我大仔當年修 ICT. 呢科,须然唔係太多人睇好呢科,但我仔就對呢科好有興趣,而且越讀越起勁,最後大學都揀修電腦。我仔告訴我,中學時ICT其實係好基本嘅野,呢科對升大學暫時唔算有咩大作用,不過如果有興趣又喜歡鑽硏,其實呢科投放嘅時間算少而且好容易合格,但一定要有興趣先得。

ICT paper 2有4個 elective . 視乎學校開邊個,multimedia 最少野讀最容易合格,所以比較多學校有開但唔會太高分,4卷中 program 最難但dse取星多數係修呢個,你可以留意兒子學校開邊卷先决定。

csy_ma    發表於 19-3-21 20:27

山海兒女 發表於 19-3-21 17:14
佢從來都唔係一個追求完美的人,所以,狀元從來都冇諗過。佢都話師長們都唔建議佢揀4X,但Econ中三冇得讀, ...

既然不是追求完美,就唔一定要咁多。
今年起大學已改收生方法,而家興玩星星,選修可以定下目標貴精不貴多。

shala 發表於 19-3-21 14:54
對,如不是阿囝要選科了,你問我ICT呢科,我都幾模糊、可能因為少人選、所以覺得好似不太重視咁
我 ...

時代不斷轉變,唔能夠再用我地上一代嘅谂法套落班後生度啦,最緊要佢哋自己锺意,電子新世代以前唔睇好嘅唔代表將來唔吃香,正如以前好多人心態都選擇讀會计,認為出路好,但而家反而最好唔好,因為據统計會计係最快被 AI 所取替嘅工種之一。

山海兒女 發表於 19-3-21 18:46
佢就係話,未試過Econ,唔清楚econ定音樂成績會好啲。佢係一個好好學(乜都想試),但又冇追求完美嘅心的人 ...

咁佢有興趣又有能力咪试囉,比一年時間唔得先drop.

shala 發表於 19-3-21 14:40
如揀ICT同M1/M2、咁phy or chem只可二選一了

貴子弟學校限制選3X,若你兒子phy/chem 都锺意亦有能力,我會頃向叫孩子修phy/chem + M2.

shala 發表於 19-3-21 20:04
何解呢?是否這個組合對入大學容易d?定係選學系多選擇些?謝謝

見你初初话囝囝想選 phy.chem.bafs. 仲想加M2 .估計你兒數學能力不弱,phy/chem成绩應該都唔差而且喜愛呢科才會想揀。

個人睇法, phy、chem 兩科都有些少關連,一齊讀會有協同效應,你亦提到兒子學校公開試理科成绩較強,咁揀phy+chem 比較正路,再講你兒子仍未知將來想讀乜,若選修phy+chem 大學極大部份學系都可以選,但唔修chem.  無记错 醫、藥嘅學系都唔可以揀。
你囝囝學校M2计入X. 有能力冇理由唔修M2. 咁餘下2X就要好小心揀,综合以上若我是你 2X必選 phy +chem ,至於M1定M2就由兒子自行決定。

shala 發表於 19-3-22 11:29
謝謝你的詳細分析
其實阿囝嘅數理不是特別強、只不過同文科比較,成績好些罷了!
昨晚佢同我講,想 ...

呀仔咁飘急嘅,而家又想揀geog . 明日會唔會又想econ.   咁等佢谂下先 .

M1 同 M2 暫時入學計分一様,揀邊科睇佢意願。

shala 發表於 19-3-23 00:23
你講得啱!非常飘忽,剛剛臨瞓佢話揀M2啦等佢諗埋呢個星期啦!點都要決定了
以我所知如讀工程,好 ...

係,工程要M2.
你哋咁快揀,我仔5-6月先揀

shala 發表於 19-3-27 10:11
下星期交表了、而家佢話揀phy、Geo同M2
讀果個係佢,最緊要佢自己鍾意。

shala 發表於 19-3-27 10:11
下星期交表了、而家佢話揀phy、Geo同M2
你上面提到囝囝話M2學校老師教得麻麻,又怕讀唔掂要 drop. 建議你叫呀仔揾啲高中M2書看看,睇下會唔會覺得好難先。我仔最近响學校有機會接觸過,佢話有啲同學覺得好難叫晒救命 ,我仔就覺得還可以。

shala 發表於 19-3-28 10:39
佢話學校教M1個老師好過M2嗰個、同埋又驚M2自己未必應付到,所以先想揀M1!
最多讀唔掂, drop科喎!所以都 ...

冇信心讀好 M2 .又覺得 M1 老師較好,咁就揀M1啦。
有能力修phy唔修附加數實在可惜,將來入大學如果附加數食正 weighing 分分鐘救你一命
‹ 上一主題|下一主題