用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦
go

DSE 2021開考啦,大家為他們打氣啦   [複製鏈接]

加油

miriam 發表於 21-4-26 12:48
我囡無得留班, 因為佢個分夠晒

今年入大學肯定易咗,條條大路通羅馬,就算失手都大把路可行。
加油

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

係,一見妳女例子就諗起我仔例子,我仔仲衰炒中文連大學門口都入唔到,好彩兜兜轉轉都入返大學,讀到佢心儀學科。

明年又再到妳仔同我仔,大家都要加油

miriam 發表於 21-4-26 23:49
衰左, repeat 或 asso, 當然係望可以上八大啦

發覺而家好少會揀 Repeat ,多數由 HD/AD,或重考DSE 某啲科後再上。

Charlotte_mom 發表於 21-4-27 11:34
係呀,jupas真係好大壓力,亦真心覺得有人(例如我女)大學/大專揀科自己有興趣嘅,起死回生機會大過翻兜d ...

係,我仔果年都有壓力,瘦咗好多。

大笨鐘 發表於 21-4-27 13:50
我覺得 DSE 考得麻麻,可能真係 DSE 課程唔啱佢,試第二條路好過 repeat,repeat 又悶又大壓力。阿仔都報 ...

辦法總比困難多,只要肯學一定有方法嘅。

我都算係一個好樂觀嘅人,我相信就算門關咗,上天一定會幫你開番隻窗,問題係你懂唔懂得去揾。
逆境自強,各位都要加油  

Charlotte_mom 發表於 21-4-26 18:32
開始做心理輔導
無嘢嘅!我以人辦第一身分享,dse只係一個洗牌遊戲,拎到好牌恭喜晒,拎到爛牌起點唔夠人高 ...

查實我反而擔心年輕一代,現今社會環境,由其唔少僱主都話唔請呢幾年嘅香港畢業生。

最近我個大嘅揾緊 Intern,雖然唔知成唔成,佢 send 咗十幾份,好彩都有幾份回覆,証明都有啲僱主唔會一竹篙打一船人。不過香港年青一代前景真的不太樂觀,我仔亦決定畢業後會出國讀 master 洗洗底。

nicolemummy 發表於 21-4-28 10:59
聽完。

覺得今年有D難,唔係深。難是難在用字比較商業用。上年講既比較學術,學生比較多聽。但今年講boar ...

聽完你講我頭先頃計特登問我仔,佢話 852 有咩理由唔識呀,玩 whatsApp 電話號碼都有啦

nicolemummy 發表於 21-4-29 06:27
有D好乖既真係唔打機唔用電話。這件事說明,不可死讀書,要與時並進:用手機、用WhatsApp,打下機
...

我認識嘅年青人中,唔用手機只見過一個,真的唔多,不過就算唔用,亦未必唔識,現今資訊發達,年青一代唔似上一代咁單纯,佢哋知嘅嘢會多好多,而且亦好 common,去到中六仍然唔識反而唔常見。

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 17:49
出國洗底係我當初計劃(只有自資學位時)
而家轉到ugc 學位,見阿女都似乎發展平穩,本地master又有政府資 ...

其實原本我都想仔響香港讀 UGC ,以佢成績入三大理應不會有問題,但佢哋經歷過社會運動,有感香港環境及機會對年輕一代都唔樂觀,襯年輕放眼世界,我係專重同支持嘅。
至於阿大 Intern 都係佢自己攪掂,逆境自強,年青人咪當磨練下囉!
妳女兒係有目標有能力嘅人,一樣都唔駛擔心

Charlotte_mom 發表於 21-4-29 18:25
Visio係Microsoft果個軟件?我仔讀ict都唔識
我無聽原稿,fonts講緊咩?
Tournament佢識,果然係 ...

説實話,中學 ICT 都幾流,仲沿用緊十年前教學,out 到呢
我仔入咗大學之後話,呢啲先叫學電腦,中學 ICT 冇乜用。

nicolemummy 發表於 21-4-30 10:32
聽完了。

第1段講

勁,記得咁多

我仔話聆聽卷一向都難。

nicolemummy 發表於 21-4-30 15:43
我覺得U12有成40%人都好難譜。大家都溝通㺫,點解要話中文唔過關。

聽完listening, 真係無眼睇  ...

所以我仔當年半放棄狀態去考中文

shalie 發表於 21-4-30 15:52
4成人肥中文,真係好難理解…
英文的U12百份比是多少?

其實中文合格率已經比英文高
2020年中文/英文成績亦是歴年最好.
百分比  2+   /   3+
中文    85.9 /  57.3 (2020)
中文    86.2 /  56.5 (2019)
英文    79.9 /  53.7 (2020)
英文    78.6 /  52.4 (2019)

所以香港學生普遍中/英都麻麻地  

shalie 發表於 21-4-30 16:18
咁其實達到中英兩科33,可能少於1半人

2020年全體考生百分比供參考

4 core  3322     -  37.5%
33222   或以上  -  37.3%
332222 或以上 -  35.8%
33223   或以上 -  35.8%
332233 或以上 -  31.2%

符合大學最低入學門檻只係得3成幾.

kellymami 發表於 21-4-30 16:57
我女都係,佢話寫到手斷,同史上寫得最多(emoji)(emoji)(emoji)

一科通識一科中文,我仔都話寫到手斷,啲字勁過打8號風球
‹ 上一主題|下一主題