用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大留學討論區
go

[加拿大] 加拿大留學討論區   [複製鏈接]

PINKAVA 發表於 22-7-21 21:01
回覆 祖兒媽 的帖子

呢個post 咪可以大家一齊討論

Hi. 我又答下咀先,你孩子讀大學嗎?
我仔 student visa 同 e TA 都係批5年,飛機上面冇Wifi ?

LikLik 發表於 22-7-22 18:06
你仔會幾時飛?你會陪他過去嗎?

我地8月底會先去溫哥華,再去多倫多(emoji)

SP eTA 都5年應該差不多,我記得仔提過好以批讀書時段再加3-6個月,所以畢業要再申請留低,我唔去啦佢自己去,機票一改再改打算9月頭先飛。

PINKAVA 發表於 22-7-25 13:35
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我女去讀中學

Air Canda 原來要另外收費,你女兒太細咁真係冇辦法喎,除非有同機嘅人可以幫幫手。

PINKAVA 發表於 22-7-25 13:41
回覆 IH 的帖子

如果香港出的咭只有15/30日數據咭, 到加拿大落地即用, 另一款可打電話, 但係香港號碼以漫 ...

我早幾日買了張年咭比仔傍身,365日有效期,30GB 外遊數據加5GB社交數據。

monkichigigi 發表於 22-7-31 01:45
我想問吓有冇人帶手提電腦入境加拿大,因為我仔是加拿大籍,但他一向在澳門生活,今個月去加拿大讀書,想帶 ...

個人電子產品入境冇問題,亦唔會打稅,除非你帶好多又或者非自用。

1209yoyo 發表於 22-7-29 10:46
小女9月都會到安省讀中學,想請教下大家對留學保險有冇介紹?
我是新手,嗰邊冇人冇物,一點經驗也沒有,謝 ...

我知每個省都有啲唔同,中學唔太清楚你可以問下學校,睇下可否買政府嘅,私人就自己上網買。

1209yoyo    發表於 22-7-31 13:04

PINKAVA 發表於 22-8-1 14:24
我女早兩日一個人入境溫哥華, 以下小貼士比大家參考
1. 72小時內上ArriveCan app申報疫苗記錄, 然後在機埸 ...

謝謝資訊,睇過中學學生一般係批一年,到期前三個月就要申請續期。
請問為何你女兒附屬咭買唔到 wifi?正常 visa 附屬咭用法一樣,有冇問咭司因咩問題?

pauline_c 發表於 22-8-2 10:54
阿仔張附屬卡喺歐洲用唔到,返到香港打電話比 HSBC,搞一堆手續先入到 Apple pay.
...

咁麻煩

sweetie-mom 發表於 22-8-2 15:16
請問是3 台嗎?

Yes ar.

pauline_c 發表於 22-8-2 10:54
阿仔張附屬卡喺歐洲用唔到,返到香港打電話比 HSBC,搞一堆手續先入到 Apple pay.
...

其實會唔會係冇通知咭司會出國用?
我申請咗AE 附屬咭比阿仔,AE同我講出國前記得通知佢哋囝囝會去邊度用,否則咭司見到海外簽賬,基於保安理由會幫我 Reject。

pauline_c 發表於 22-8-3 12:45

我無問阿仔,見佢同銀行職員講好耐,又收到 code,再 proc ...

咁可能有機會背後 lock 咗,我都係AE職員主動提我。

網上睇啲人話好多人唔太喜歡用 hsxx,又有人話試過拎唔到錢,唯一係香港理財戶口可轉錢,但匯率就麻麻地。

我同阿仔響香港開咗RBx 嘅戶口,過去之前可以匯定錢,一到埗去當地銀行 activate ac,就可以即時有錢用,亦會有 debit card 方便佢買野。

小時了了 發表於 22-8-3 17:24
係咪RBC?
可唔可以分享多啲資料 eg係邊度開户口、開户口時要幾多錢存款……

我都研究咗好耐,大家分享下,如果有打算長留當地,其實響當地銀行開戶口會好啲。

RBC係大銀行 comment 唔錯,香港開都好方便,沒有任何收費,戶口亦唔須要入錢,開完戶口幾日,佢會有個電郵 sent 比你,你自己 keep 低,入面有銀行戶口/電匯等資料,就隨時可以匯款,匯款到當地佢地會逐筆收費,唔記得咗佢每筆收幾多,開戶姐姐話匯款存入戶口多少收費都一樣,所以匯幾多自己決定。

去到當地是但一間分行(不需預約),即可 activate 戶口,果邊會幫你開2個戶口, chequing & saving ,平日 debit card 會扣 chequing ac,存款就放 saving ac,會即時比張 debit card 你,如果你之前匯定款,咁去到就立即有錢用。 Vancouver 當地係 19 歲先成年,我仔都未夠19歲,所以去到都唔可以申請信用卡,銀行姐姐就話佢張 debit card 係可以當visa用,可以上網買野,咁就方便好多,我衹係響香港申請定張附屬咭比佢傍身就夠,仲有就係衹要佢身份係學生,學生期內銀行個戶口都唔會收佢費用。
(衹係我自己諗),佢地日後都要報稅,你都知當地都幾煩,所以響果邊開銀行戶口收支都會清晰好多。

小時了了    發表於 22-8-4 07:59

sa2005 發表於 22-8-3 19:34
HSBC係麻麻地,加拿大HSBC對debit次數同limit都有好多限制,但呢個香港One既好處係唔洗匯錢。

果面under ...

我仔開咗RBC,銀行姐姐話衹要佢地係學生身份,係冇任何限制同收費。
原本我都考慮開 CIBC,咁啱查詢完都覺得幾好又唔駛收費就開咗 RBC,聽聞 HSBC都要收成8百蚊手續費,銀行姐姐都話近排好多人開戶口。

sa2005 發表於 22-8-3 22:24
多倫多RBC 係每一日提錢/debit/online shopping 上限$100,高配printer 都買唔到。

其實我都唔係好明,點解佢哋啲額好細,聽聞就算信用卡,畀個額都係得一千幾百加紙,真係唔使點買嘢

sweetie-mom 發表於 22-8-4 11:32
接收如何呀?我見$268-365 日好抵呀!我留半年又唔想出卡所以都唸緊呢個plan
...

我地未用呀,不過網上分享接收都ok .行 Rogers 網絡,佢唯一係冇得打電話,果邊啲Plan真係好貴,加拿大週圍都有wifi,如果你衹留半年上網應該夠用,唯一係冇得打電話,真係要打衹能用  whatapp 之類,或者用其他方法。

dbc421 發表於 22-8-4 15:45
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問在香港那裏可以開戶口,有地址/電話嗎?

PM 你

沙律 發表於 22-8-4 21:55

我試過年頭在溫哥華用HSBC One Debit Card, 用咗幾日就用唔到, ...

咁大獲

我淨係響網上見人討論過,所以有啲人話唔鍾意用佢,而且佢響當地亦唔算大行,所以我就諗住開番當地大銀行會好啲。

sweetie-mom 發表於 22-8-4 11:32
接收如何呀?我見$268-365 日好抵呀!我留半年又唔想出卡所以都唸緊呢個plan
...

我昨日剛剛激活咗張咭,阿仔試咗速度係快過3G,衹係唔夠睇片,如非高用量真係勁抵用

PINKAVA 發表於 22-8-16 09:46
9月1號開學了, 你地仔女起行未?

可能你哋係中學,我仔大學佢話7/9先開學。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊