用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成日欠功課....
樓主: hi_baby
go

成日欠功課....   [複製鏈接]

hi_baby 發表於 17-3-9 12:30
班主任已經同我傾過,問題係佢懶寫家課又甩漏,應該並唔係唔識做嘅問題,呢家唯有聽天由命,班主任佢叫佢 ...

懶同甩漏只係藉口,若非唔識做而刻意唔寫唔記得,根本就係學習態度有問題,學校有 e class 嗎?中一應該仲有渠道可以睇,又或者佢在校有好朋友嗎?就算冇抄都可以問同學啫,佢唔做功課在家時間有咩做?玩電話?煲劇?睇小說?佢成績ok嗎?樓主你女兒是否小學習慣有人督住做?如果倚賴慣升中後冇人督促通常易失控。樓主要做嘅並不是聽天由命,而是與孩子約法三章,適量地收緊孩子自由度,e.g.在家玩電話唔做功課就減少上網功能,與老師協商佢唔抄功課就搵班長/同學幫佢檢查,抄好才可以放學,佢咁大個覺得醜自然自己會去做好佢。樓主若而家唔管,過兩年就更加冇法再管到架啦。

hi_baby 發表於 17-3-10 12:40
我個女正正係唔係第二日交嘅就唔記得交

呢樣問題好易解決啫。我仔升中就比左個日曆佢放響書枱,會遲交嘅功課、默書、測驗、要帶嘅嘢都會寫在日曆上要交功課的前一天,每天執書包/執功課時就睇下個月曆, so far 我仔暫沒有有帶漏嘅情況,不過而家佢已經懶唔會寫在日曆上,我就教佢可以好好利用手機嘅日曆做記錄,手機亦有提示功能。其實孩子剛剛升中可能未摸索到如何管理自己,家長可以提點下方法,待孩子習慣了,就能建立到自我管理嘅模式。只要佢肯做,其實一定有方法,問題在於孩子是否有責任心啫。

CPLA 發表於 17-3-10 19:53
我仔寫家課冊時,將功課索性寫喺交嗰日,並會寫低收到功課日子。例如今天10/3老師話26/3要交剪報,佢就喺 ...
做功課本來就是學生基本責任,最重要孩子自己都有責任心,各施各法,佢地自然會搵倒啱自己嘅方法 。
‹ 上一主題|下一主題