用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區大抽獎,請高人賜教
樓主: bonniec2000
go

沙田區大抽獎,請高人賜教   [複製鏈接]

nc2000 發表於 19-4-13 16:30
學校只講係b1c ,但唔係邊緣,亦因爲今年單數年,已估多少少b1-2邊緣位,b1 亦算催向保守估計,咁所以就定 ...

要肯定是B1生才能用B1策略,邊緣生要好小心,估错 banding 用B1策略隨時 total lost .

nc2000 發表於 19-4-13 21:27
學校話係b1 組,唔係邊緣。
最緊要肯定係b1.

nc2000 發表於 19-4-13 21:31
學校話9成係b1, 肯定唔係邊緣, 你話點理解好

學校答九成?咁其馀一成呢 …  玩野咩

nc2000 發表於 19-4-13 21:34
咪話上年2018年師兄姐考ps 1 考得好唔好,教育局微調...有呢d 變數

學校講到模棱兩可,將個風險比咗家長,似乎唔想孭鑊。

黑武士 發表於 19-4-15 10:04
其實今年沙田band 1學位有幾多個?我哋學校只係講咗今年沙田學生有17XX人

呢個係最新資料,啲人成日話沙田好多位,但似乎今年沙田區英中數目未能完全吸纳B1生.
4900 學生除3大约千六個 B1生,英中學位只有 967.競爭大约1.68人争一個.
當然只 for 大家作参考. 有错請更正.

mch411 發表於 19-4-15 11:36
967應該未計自行D位
指大抽獎

mch411 發表於 19-4-15 12:08
自行+大抽獎大約1380, BAND1生大約1600,大約1.1-1.2人爭1個英中位,
未包括考直資, 跨區自行, 轉網, 移民離 ...

呢個都係見倒教育局粗略统计,只供参考,不過好肯定今年競爭比去年更大。

kayen 發表於 19-4-15 12:07
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁係咪即係唔夠位?需唔需要在填安全D?我而家填係b1a/b1b/b1c兩間/b1c~2a,其餘就b ...

又唔驶太擔心,沙田區如果肯定係B1正路排位都應該没問題。不過今年競爭大左,亦唔知道究竟有多少人會誇區搏沙田,只可以说不能太進取了。
‹ 上一主題|下一主題