用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE開考,仔考左2科
樓主: TAKTAKB
go

DSE開考,仔考左2科   [複製鏈接]

既然係樓主囝學校出卷偏深,咁就唔關今屆出卷淺事啦 !
樓主兒子若有實力嘅一樣可以取高分,又何須介意多咗人好成績呢 !

mother904 發表於 21-4-28 11:40
記得有一年chem 4 cut off係72%, 其他年份大部份都係過60%就會4,所以我好驚今年都係咁。如果係咁,我呀女 ...

如果卷淺咗正常應該多咗人合格,成績拎3-5嘅理應會容易咗,但我相信整份試卷一定有少部份係深嘅讓同學摘星,唯一係追星嘅就真係要靠實力加運氣啦 !

silvia_ng 發表於 21-4-28 18:25
我仔都係今屆考生,之前IELTS都係攞8.5分,佢話啲卷有啲位都唔係易,而且魔鬼在細節裡,要小心作答(佢平 ...

你仔醒 正常魔鬼在细節就係摘星位,所以不能輕視。

OHIMESAMA 發表於 21-4-28 19:01
你仔仔好叻,IELTS都有8.5,係咪即係可以代替DSE英文科五星?
另外,你仔仔對份卷嘅評語,同我女個師姐幾 ...

唔可以代替,因為 DSE 同 Ielts 計分方法都有啲唔同。
不過 Ielts 係國際認可,好多國家同企業都認可嘅英語水平。

miriam 發表於 21-4-28 21:21
BU 可以用 IELTS 7.5 代替 3

原本報左再考, 但有其他野做無去考到

但 Ielts 有7.5又點會咁心 dse 只取 3 呢

miriam 發表於 21-4-28 21:30
我識有人真係考左幾次先有 7.5, 而佢 DSE 唔知點解得個 3

不過 Ielts 考咗幾次先 7.5 ,可能果次好彩又撞啱題目。但 dse 只考咗一次

silvia_ng 發表於 21-4-28 21:55

7.5先可代替3。。。呢個安排真係有點奇怪。睇返考評局201 ...

係,所以好多外國大學入學都係要求 Ielts 6 - 6.5 咋。BU 冇理由 set 得咁高, Ielts 7.5 先當人 dse 3,人哋 Oxford 入學都係要求 7.5 咋喎

silvia_ng 發表於 21-4-28 22:00
https://admissions.hkbu.edu.hk/en/hkdse.html#sectionContent35

我睇浸大個網係6.0已可代替3,唔洗去到 ...

嚇死,Ielts 6 換算 dse 3 都合理啲

miriam 發表於 21-4-28 23:45
前人講既要求, 真係點, 唔知啦

母語非英語嘅學生,要7.5都唔容易㗎,由其 writing & speaking 7以上都有難度。

miriam 發表於 21-4-28 23:53
佢報個科係咩我無問, 聽到話考左幾次, 我個心都沉沉地, 叫我囡去考......好似有 D 嘥氣咁
...

我仔上個月都祼考過,结果 overall 取 7.5差少少就 8,佢原本想 appeal,因只要是旦一卷升佢都有 8,就算扣分應該都唔會跌 grade. 後尾話不如暑假再考多次,反正佢先中五仲有時間。

miriam 發表於 21-4-29 08:41
我囡校內試 ok, 有級名次

之前叫佢裸考過一次, 出黎成績係合格, 但到唔到 7.5, 早排叫佢報左再考, 咁岩又 ...

如果香港升學唔駛考都得,dse 3應該唔太難。

chocolatebean 發表於 21-4-30 15:46
個個話淺, 但CUT OFF 又會高左, 咁條數係唔係一樣架? 可能多左人及格, 但唔易高分, 係唔係咁理解, 即係 3-4 ...

DSE 跟以前會考高考不同,係用水評參照去評级,直接反映學生能力,如果同屆多人成績理想,就會大家都拎到高分,只係去到5级就會拉 curve ,取星難度就會增大。所以理論上你唔係爭星嘅影響不大,可能好彩仲有機會取高分添。

chocolatebean 發表於 21-4-30 20:32
我都係咁理解

我估有啲人應該係誤解咗,所以以為人哋高分自己就會低分拉低佢。

justin2003 發表於 21-4-30 23:21

請教一下,係唔係即係攞Level 1-4係水平參照?

中學文憑試每科都會用水平參照去匯報成績,而各科均附有一套等级描述,以說明該等级的考生典型能力,考評局會有專家小组評级會議,就各個科目及其分部的臨界分數達成共識,會採用一套結合專家判斷和統計技術的方法,釐定最合適的臨界分數(即cut off score )。

等级分為 1-5 级,應考同學只要獲得該等级分數,就能直接獲得該等成績。至於 5** 和 5* 級的臨界分數,是按第 5 級內考生的分數分佈而訂定。其中約10%成績最優異的第 5 級考生,可獲5** 級,約30%成績次佳的第 5 級考生,可獲 5* 級。

簡單啲講,成績 1-5 级只要考獲該等级臨界分數,就能直接獲得該等,就算同屆好多考生考得好好,都不會受到別人影響而被拉低。而去到第 5 级就會拉 curve,摘星就睇實力加運氣啦 !

‹ 上一主題|下一主題