用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
樓主: auhappy
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? [複製鏈接]

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!

通常是中中會有英文班,而英中絕少會出現中文班,除了早年因教學語言微調,未能達標嘅英中降呢,才會在英中出現中文班。微調令部分英中落車而部分中中上車,此情況在 2010年時出現,其後因適齡學童減少,部分英中減班後因而變回全英語教學,下次微調上/落車最快要等到 2022/23。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091215/13525760

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150704/19208067

auhappy    發表於 17-5-23 08:50

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...
未達標而開中文班嘅英中,的確是成績退步中才會出現,不過當中各有原因,有部分原因是中學有聯繫/直屬小學,因而被迫到到小學直上嘅B2生。樓主問沙田區,微調退步中學有聖心、郭得勝及鄭榮之,但隨著學童減少減班後,已全數變回英文班,其中鄭榮之今年起更脫離聯繫,有望收番多啲b1生令成績上番。
中中有開英文班嘅,高中dse的確會轉回中文應考,所以家長選校前要了解清楚。而部分中學初中以普教中,因怕影響公開試成績,高中都會轉回廣教,個人覺得呢啲安排浪費資源及時間,不如早早用廣教中好過啦。所以家長為小朋友選校時要特別留意。

little_yolky 發表於 17-5-26 10:20
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中 ...
我諗呢個情況以前會多啲,現在嘅英中相對比較少,但我知有部份1C英中的確有英書中教。
‹ 上一主題|下一主題