用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三真係要好努力
樓主: 哈哈笑咯
go

中三真係要好努力   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-2-12 19:06
Bio 十分咬文嚼字。小女係數學腦, math, chem, phy 都幾好,Bio 就唔掂嘞。

我仔同你女一樣數理強,所以佢一早決定揀 phy.chem唔會揀 bio.

YolandaTam    發表於 19-2-13 01:19

妹妹頭 發表於 19-3-6 10:45
回覆 TwinWong 的帖子

係咪中三時, 學校會幫手教小朋友選科架?

唔驶擔心,學校通常會有briefing ,亦會比意見教學生點揀。妳囡囡間學校成绩咁 top 老師一定會引導佢地。

妹妹頭    發表於 19-3-23 11:45

YolandaTam 發表於 19-7-11 09:17
終於出咗選科結果: phy chem economics M2,  如願以償,繼續努力!
同我仔一樣,都係 phy. chem. econ 加 M2  

YolandaTam 發表於 19-7-11 20:18
我女問咗成半級同學,竟然無人同佢選項相同  ,睇嚟真係好少女仔咁揀。佢哋全級得26人讀 phy,  ...

講真好多女生一路讀上去 phy 成績都唔係太好(當然有部分女生都叻但唔多),呢科係男生嘅強項,正如數普遍現象亦係男仔叻啲,所以呢科相對小啲女生揀亦屬正常。

妹妹頭 發表於 19-7-11 20:52
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁女生如果成績平均,係咪選geog,econ,bafs比較易讀d ...
呢啲就係男生同女生嘅分別。男仔理強文弱,女仔文強理弱,當然並非全部但亦是普遍現象,天生的。

gracelam 發表於 19-7-11 21:05
我女數學好都唔揀phy, 佢話唔鐘意就唔鐘意, 佢上次phy攞級5㗎, 唉! 讀書嗰個係佢, 希望佢無揀錯科。
...

佢哋大個要放手啦

gracelam 發表於 19-7-11 21:09
其實我放左手好耐, 佢由細到大好有主見, 我只係比下意見佢。。。
...
有主見咪仲好,你望都望佢有主見又自律啦

JJDBB 發表於 19-7-11 22:26

數學科,理科升上高中,似乎男仔跑出,就上下學期嘅数科雖然 ...

我仔學校中一、二考級頭幾名都仲見女仔,去到中三男仔已經超前晒,由其數理科,女仔已經明顯跌後。

YolandaTam 發表於 19-7-12 23:31
小女學校理科人專屬暑期大禮 (chem)
chem呢本1b唔深,我仔S3已教,可能你地女仔,理科學校會緊張啲。

October. 發表於 19-7-13 21:19
我仔學校都係,中3上學期第一課已教咗。

HYS可能穩打穩紮,佢哋CHEM 成績非常好。

反而 phy讀上就開始難,由其對數嘅要求很高。我仔今年有玩老師安排嘅 course. 接觸到部份S6 phy. 佢話唔少部份會用到M2嘅數。

alhy.love 發表於 19-7-16 19:21
阿仔各科考半桶水僅合格5x-7x分,佢想揀bio chem history finance, 唔知揀唔揀到

仲未有結果?咁遲嘅。

alhy.love 發表於 19-7-18 11:41
今日終於有結果,選修bio history, 我哋填咗3x, 但點解學校只比收2x?

你要問返學校點解,通常有規定。
我仔學校一早講明,考級一百名或以後嘅同學只能修2X.
‹ 上一主題|下一主題