用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中4選科. 頭痛中
樓主: goldwater05
go

中4選科. 頭痛中   [複製鏈接]

goldwater05 發表於 20-7-25 11:15
由於疫情閞係. 選科講座取消左.
我都唔識比意見小兒. 佢成績在Band1 中學是中等. 所有科目都平均
但應不會 ...

其實小朋友有冇喜歡邊科?性格如何?須然話成绩平均,但總會知道自己對邊科有興趣,喜唔喜歡背誦,數理是否有興趣肯花時間等等。
有冇諗過大學想讀咩? Chem . Bio 都多嘢要記,花嘅時間不少,如果唔揀 phy,就預咗大學不能讀工程。BAFS 亦要數好,數唔強選 M2 係好難讀得好。M2一般比較多數強嘅人揀,如果唔㨂phy ,頃向商科,咁就唔一定M2,揀M1都得。ICT 學嘅嘢唔難,容易合格但高分係好難,男仔如果有興趣,dse 拎4查實沒太大難度。

現今大學收生係鬥高分,最重要㨂有能力同有興趣嘅科目,亦可以留意貴校邊科 dse 成績較好,可能係老師教得比較好,拎高分嘅機會或者會更大。

題外話,見樓主話小朋友1B校,但英文成績中下,查實英文都幾重要,最好攪攪佢。

goldwater05 發表於 20-7-25 16:41
他性格內向既, 至於興趣科目, 唔可以說有既. 只是佢抗拒文科, 經濟和 physics 佢又說不太明. 所以就得返 ...
佢有冇諗過將來想做啲咩? 如果冇興趣做醫護, 可以唔修 Bio. 因為Bio真係會幾花時間。 如果唔怕 Bafs 统计煩,chem/bafs/ict 都可以,都係果句,最重要讀有興趣同有能力嘅科,因為入大學係鬥高分。

goldwater05 發表於 20-7-25 17:18
ICT佢唔會放棄....

個人覺得 ICT 須然學嘅嘢作用不太大,但如果小朋友有興趣又有能力,唔使花太多時間又可以取到好成績,咁就由佢自己選擇,因為讀果個始終係小朋友自己。

ICT 呢科以住唔少家長都不太睇好,覺得冇用,但隨著 stem 科目開始已經多咗人重視。
我仔當年揀 ICT 部份家長都一樣唔太建議,但估唔到佢越讀越起勁,佢身邊唔少同學冇乜點温書dse都拎到4。

妹妹頭 發表於 20-7-25 17:23
我女都有同樣問題,要開始選科,原本阿女想揀,Geog,Econ,BAFS,M1.但今次考試,數學突然比佢級一,佢又 ...

中學生自信心好重要,有信心自然會越讀越好。
你女女之前好有信心一定要揀 Geog 而家想轉 phy ? 建議你睇下今年讀成點先再決定啦!econ/bafs 走商科,修M1比較好,如果讀倒我都建議你揀一理科,phy or chem,將來可選嘅系會較多。

SSG 發表於 20-7-26 08:19
請問你哋學校數學級一大概幾多分㗎?

我仔數學都係级頭果批學生,中一至中四數學成績都有 9x 分。
個人認為初中數學低於8x分,都幾難應付 DSE M2 嘅數。

JJDBB 發表於 20-7-25 22:37

我校無M1讀,第日上去讀經濟科要否補回M1課程,我見有些工程 ...

M1唔算太難,但如果選工程冇修M2,讀上去都幾痛苦。
所以有能力讀得到嘅學生最好揀修M。

S-Kwok 發表於 20-7-26 19:02
我係咪應該睇成 讀1 or 2 視乎自己強項在於statistics or algebra?

興趣同能力都要考慮,其次如果有意出國升學,就要揀M2。

goldwater05 發表於 20-7-26 16:11
阿仔說我煩. 最後佢選了M2, CHEM, BIO, ICT,
多謝各位解答.

似乎你真係有些少影響到佢決定。
Anyway 唔緊要啦,真係唔鍾意仲可以 drop .由得佢啦!

YmOra 發表於 20-7-26 21:04
基本能力是怎樣是可以感覺得到,但始終"統計" 和 "代數"未開始讀是不容易察覺到自己是否有"能力"選讀哪一 ...

查實都唔容易分,不過亦可以從性格去考慮。
我覺得统計應該會是比較细心唔怕煩嘅同學容易啲,代數則為思考力強些,腦筋轉得快肯挑戰嘅會鍾意,男孩子沒女孩子咁细心,所以统計一般會較多女孩子選,而代數比例上亦是男孩子較多 (當然非绝對)  

YmOra    發表於 20-7-27 09:39

swnatalie 發表於 20-7-27 01:34
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問如果出國留學,唔揀工程相關嘅科目,咁唔讀M2可以嗎? ...

可以嘅,不過間間唔同,最好去心儀院校睇清楚要求。
海外有部份院校只承認M2唔睇M1,所以有意出外就要留意。

bbforever 發表於 20-7-31 10:12
請教邊科可以是是但但?

我返而覺得睇孩子性格同能力,有啲學生(由其男仔)喜歡電腦,呢科唔驶點温 dse 都可以取4,又或者有啲人修 econ 根本無需要花太多時間,所以好睇小朋友自己。

goldwater05 發表於 20-8-8 17:15
仔最後順利入左CHEM, BIO, M2, ICT.
ICT得1x人讀. 反而佢無選BAFS有35人...

DSE 真正會考8科嘅人其實唔算太多,中五 drop 科好正常,現今入大學係鬥高分,除非你目標係神科,否則到高中要集中火力,若有信心修自己最強嘅六科已經足夠。

YmOra 發表於 20-8-10 11:00
BAFS與M1係配合的,若然是BAFS(A)嘅就更甚。M1比起M2係易讀D,最大分別係M2需投放的 ...

我又覺得數強嘅學生投放於M2嘅時間未必太多  
好似我仔投放最多時間嘅反而係 Chem .

YmOra 發表於 20-8-10 14:05
個人認為,一啲啲人而矣!我認識嘅一些jm啲囝囝囡囡們,有些要投入大量時間落M2學習,有少數嘅到最後 ...

M2 去到 S5 部份 topic 確有難度, 但如果要投入大量時間先跟到,相信學生數學能力未算係好強 (追星另計),始終M2唔係人人適合讀  

YmOra 發表於 20-8-10 14:39
是的,認同呀!M2確實不是人人適合讀,純個人認為,M2對十分愛數學嘅學生尤如"興奮劑",會越讀越興奮 ...

我仔果级有30個修M2, 聽佢講真係有啲同學跟得好辛苦, 見佢哋叫救命成日話難,部份同學今年應該都會 drop, 但佢哋數學成績比較前嗰班同學,又唔算太花時間, 聽我仔講修M2班同學反而感覺 core 好容易添

YmOra 發表於 20-8-10 14:54
仲有一個要點,有時有些學生不是想投放大量時間响M2處,而是好被動地無法可施而矣!我的意思係,學校的 ...

我同意你嘅講法,老師教得好唔好都绝對影響學生成敗。不過我仔話數學查實又唔使太靠老師。

如果你有留意我都有描述過,我仔初中數學堂都成日唔聽書, 唔係話老師教得唔好,因為佢自學力強,自學仲快過老師教學, 而且佢哋好得意,老師亦鼓勵有能力嘅同學可以自己學快啲, 情願你自學好過覺得淺上堂發夢,唔明再問佢,算唔算因才施教呢  

saetang 發表於 20-8-10 21:45
請問你仔修邊幾科?

Phy + Chem + Econ + M2

YmOra    發表於 20-8-11 09:29

saetang 發表於 20-8-12 13:40
怪唔之得Chem最花時間啦吗

如果數唔夠強嘅揀 Physical 其實都會花時間㗎,不過 phy 同 M2都係我仔強項,econ 亦冇乜太多嘢要讀,唯獨 Chem 最多嘢背囉
‹ 上一主題|下一主題