用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 下學年起將數學延伸部分視為選修科
樓主: ocarebear
go

下學年起將數學延伸部分視為選修科   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-4 07:06
我都有這種感覺,M2係深過當年"會考AMaths"DD而矣,但現在的孩子投放時間多過我們當年好多咁。 ...

其實 DSE core maths 課程設計真係好失敗,精簡了連基本嘅都分開做M科變選修,難怪外國部份大學會要求 Core Maths +M 才算學過完整數學。

最近我仔 Apply 海外大學,有學校要求佢上載 maths 所有學過嘅內容,好彩佢有修 M2 ,如果只有 core maths 可能人哋都費事考慮你

twobirds 發表於 21-11-6 11:55
DSE maths 課程設計想減輕學生負擔及分流吧,有心海外升學果然係要及早規劃
...

有時無考慮就會中蕉,之前我哋都無考慮過會出國讀書,所以有時亦未必預計到。

好似話嚟緊數學仲會改革,再整淺啲好似英文 DSE ,考淺卷最高只有 DSE 4级。

YmOra 發表於 21-11-6 22:03
其他中學我就唔清楚,我校的老師會切實地幫同學仔們尋找他們的"理想",我見學生們不是以取高分作為他們的 ...

求學是求分數呢個係現實社會常態,同意陳 SIR 所講,你睇啲家長升中選校一味強調比較 DSE 4+ /5+ 入U率去選校,又要高攀又要㨂Band1A,選科向錢看就知。

以往修M科辛苦,大把家長叫孩子退修,讀 IT 被家長評為無乜前途,家長又係叫孩子高中選科避開,能夠向自己目標/理想出發不以取高分作首要嘅確實唔多。

當年我仔想讀電腦,見到大把家長對呢科潑冷水,視佢為垃圾科,BK 呢度都大把家長話高中選科有其他都唔好揀呢科,工程/電腦都被評為水泡,成绩好嘅如果唔讀醫讀 law讀 BBA 就係浪費

YmOra 發表於 21-11-8 07:26
我估我不是大眾心態的一群,我估我屬少眾族裔,我深信自己的方法發輝响自己的家裏會是最適合,我會 ...

係,睇返初初嚟呢度,有班小朋友差不多大嘅 JM /網友,大家頃下小朋友準備升中,分享下呈分試策略,沒有單打和私心,真的很開心,隨著大家孩子開始大少了上來,亦覺得這個平台變了。現在大眾只喜歡圍爐取嗳,亦少了已往嘅真誠,好可惜。

Anyway 我只喜歡做回自己,間中路過就答句咀,回應都出於好意,唔啱聽請略過吧!
‹ 上一主題|下一主題