用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 中華基金中學交流區
樓主: loyanmei
go

中華基金中學交流區   [複製鏈接]

Carcas 發表於 12-8-1 13:45
後悔改到商務其他店拿已訂的中一新書,到現在還未有得攞,攪到冇得做暑期功課。家長們,請問係咪有一本故事書( ...
我都唔知要做喎!

Carcas 發表於 12-8-1 22:17
回復 2005wingma 的帖子

中基考分班試那日,派左張叫English Language Secondary One Summer Holiday Assig ...
又被亞仔激親,問佢有冇收到以上那張紙,一秒都唔駛就話無,叫佢再記下有冇,都話冇。結果在佢果書櫃揾到!好彩Carcas你在這裏話我知,否則......
請問Item 1那張是否可以在wiki找答案呢?因為當我亞仔後,他很快就做完第一張worksheet,跟本唔使看書。
另外,書單提到有本Mathematics Summer Exe.  Book真的現在要做,還是八月回校跟老師指示下才開始做呢?

Carcas 發表於 12-8-6 10:52

可能是名著,所以WIKI有介紹,我都上去看看,因為本故事書都吾知幾時先有得攞。

我老公在康怡取書時,商務職員話會用電話通知取尚欠書本,但我記得學校講過欠書會送回學校取。
有冇其他中基家長知道往年是怎樣取尚欠書本呢?

E.Y. 發表於 12-8-6 22:30
Carcas,
我仔中文和中史用舊書,其它部份係屋企樓下的天地行買,免搬運 剩下都有6-7本跟康怡商務訂,但 ...
Hi EY,

那麼,天地行和商務會唔會有折給你呢?

E.Y.  Sorry, typo.  Should be 天行.  其實HK各大型教科書店都是給新書10% discount.  發表於 12-8-7 11:29

maylmm 發表於 12-8-7 10:29
回復 Carcas 的帖子

重有6本書未有貨, 商務職員話有貨先電話通知我地
雖然我現在無書單在手,我都應該同你一樣欠around 6本。

今天知道分班結果了

maylmm, vvchik2005 & E.Y. 收pm

亞仔話A同D班,唔知堅定溜呢

shn1994 發表於 12-8-20 17:39
各位家長你好,本人係今屆中基DSE畢業生,對中基有疑問既話不妨問我。亦不怕開門見山,其實小弟想睇下各位 ...
Hi shn1994
我仔仔今年是中一新丁,多多指教。

你是中基DSE畢業生,很開心認識你,今年你們都考得不錯,學校會在哪年(F4 or F5)開始操練你們去應付HKDSE,你們的通識是用英文考的,應該比用中文考的更難,學校怎樣幫你們應付那英文通識呢?

另外,可否講下你對中基的感覺、老師的教學方法,學校會用什么方法提升同學的英語呢?學校多活動嗎?一年有多少project要交呢?................

最後,我見今年A-C班各33人,而D&E就各32人,請問往年是否每年都是超額收生呢?而不是校長所講每年只收30人。不好意思,問多了

shn1994 發表於 12-8-22 16:28
我會話中基比較著重知識同根底,對考試既操練(如不停做PastPapaer或其他練習)相對較少,有需要既話都要靠自 ...
多謝你的回覆,我對中基的了解又多了,唔知道學校會安排整學年多少家長會話我們的家長呢?

shn1994 發表於 12-8-22 16:28
我會話中基比較著重知識同根底,對考試既操練(如不停做PastPapaer或其他練習)相對較少,有需要既話都要靠自 ...
聯校活動,哪幾間中學有聯系呢?

還有3本書未有,call了2日商務都唔通,請問有冇人知how to get these books?
另:在商務買書的同學,是否同樣欠 2 science books & 1 story book?

亞仔話Summer Maths Exercise book唔駛在暑假做,因為亞sir話這本Ex book是隨書送的,所以學校不會耍求學生做,你哋D仔女是不是都唔駛做和這樣講呢?

vvchik2005 發表於 12-9-4 19:37
WINGMA,
系呀,我個仔都話唔用做呀!  我個仔而家同我話佢唔見左SCIENCE份功課.  你話系唔系比佢激 ...
I think you are
希望學校老師有方法教導他啦!

maylmm 發表於 12-9-5 10:02

我哋重欠5本喎, 都係响商務訂, 希望今日會有啦
May,

你仍欠5本緊多,商務無call過你取書嗎?之前商務call過我取some books,之後餘下3本未取。
昨天,我老公終於頂唔順商務唔接電話,直接找朋友上商務取了兩本science books,現在只欠一本story book.

E.Y. 發表於 12-9-5 11:15
我地仍欠2本 story books, 商務叫我地9月10日后才跟它check返貨未...
唔係貪平多少少,下次都唔係學校訂,康怡商務收了餞後,想找他有關欠書本就

E.Y. 發表於 12-9-5 14:22
其實, 5關商務事, 係書商/出版商問題.  

商務價錢同外面書局一樣價錢, 沒比其它平.  另外,商務"康怡"分行 ...
是平多少少的,因為每$500可額外平多$xx(唔記得)

maylmm 發表於 12-9-5 14:23

完全冇收過電話喎
如果想早D攞書,你可能耍直接上商務,否則唔知幾時收齊書
另,如果唔攞書會唔會送返學校呢?

你哋D中一生會唔會去黃昏燒烤聚會呢?
亞仔話無興趣,但是我覺得參加會好過唔參加,大家點睇

maylmm 發表於 12-9-6 09:47
亞女只要有得玩, 佢乜都會參加
等我話比亞仔聽,你囡囡都去,希望亞仔D好同學會叫佢一齊參加啦!大家後生一族,social下,很快就玩mine一堆

a_mum2009 發表於 12-9-6 14:02
hi, 我小朋友今年要選學校, 想問問interview 會考d 咩, 要不要見埋父母? 我仔成績, 英數A, 中文B, 老師話係 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2369276&extra=&page=1

The above link "中華基金面試" maybe useful.

Second interview 要見埋父母, 但就唔會計入取錄結果。

‹ 上一主題|下一主題