用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

亞女前年有join, 去年主要join九龍會所,因我喜歡他們會有一本記錄冊,讓我知道亞女乖不乖,好似玩之餘,品格也學到一d嘢.  我特別喜歡這些camping 的 field trip,學自我照顧, 真真學倒自立,平時父母在身边是很難做到的.

另TST YMCA, 我喜歡他的設施和有英語programme(不過是亞洲 English speaker).渟渟一定玩得很開心,叫她放胆說多些英文.

原帖由 ksltd 於 09-11-12 00:15 發表
Thank you! KANN.

你亞囡上年是不是玩 English Jungle Adventure Day Camp 呀? 今年我想報呢個比day camp比渟渟玩, 希望還有位啦.

喺啞重新分组,亞女很開心可以做组長,我恭喜她可以服務其他同學.

原帖由 ksltd 於 09-11-12 00:19 發表
亞囡話今日全班同學重新調位.

我都找不到, 亞女連英文ws都無, 唯有同她寫手冊話找不到,因為她很担心被罰沒有小息.

原帖由 hellokm 於 09-11-16 21:07 發表
1B明明話要做常作
但係搵晒成屋及書包都冇
唉...

覺唔覺考完試後功課量少了很多,現在我每晚都有時間和亞女溫習一下或上網做練習:D

嘻嘻, 我一樣無留意, 只知要交錢和簽名.

下星期小朋友要打針, 你們的小朋友怕唔怕啞, 我亞女以往打流感針都要人捉住先打倒,我怕她到時......驚到.....

原帖由 ksltd 於 09-11-19 13:13 發表
你真係好細心 , 你唔提, 我跟本無留意, 平時我提亞囡做野唔好大意, .其實佢亞媽我還比佢粗心大意 .

好叻啞, 好勇敢.

原帖由 ksltd 於 09-11-19 22:03 發表
嘻嘻! 講到打針, 我要比個叻 亞囡, 她3歲開始已無 過.

久不久亞女便話有小朋友因欠交功課要罰沒有小息, 不知是不是這位小朋友, 希望這位小朋友能慢慢進步.

其實小朋友做功課好不好,真是受很多嘢影嚮,由其自我推動不高的小朋友,真的!!!!!!

原帖由 hellokm 於 09-11-25 22:59 發表
今日小朋友話有同學今個月冇交5次功課, 要見訓導主任....聽見都有d心酸:(

多謝妳早上對她的鼓勵, 1B 全班都很勇敢,很叻.

原帖由 ksltd 於 09-11-27 23:47 發表
KAnn

今日你囡囡已是一個勇敢唔怕打針的小朋友啦 同我加多一個叻比佢

想問一下,上星期英文科的PLPR/W copy 如用來考試是要怎樣溫, 它是用來考reading, oral, 還是要用來考作文或其他 ?

唔該, hellokm.  

Merry Christmas to all of you.  祝大家有個開心快樂聖誕假期

原帖由 hellokm 於 09-12-22 00:26 發表
上次有條標點符號題, 好似由呢處出(petshop)

我打电話問過他們的YMCA English Jungle Adventure Day Camp (Course Code PCA 10102) 17-19 Feb,  還有位, Mem $1250 NonMem $1350.  還有一個YMCA Jungle Adventure Day Camp 是在 11-12 Feb (code PCA 10101)  Mem $850 NonMem $950.

剛剛報了一個新年特別團, 給大家參考:
http://www.hongthai.com/htpublic/TourItin/GWP03-CNY.pdf

我報的是GWP03-CNY, 會去深圳東部華僑城(大俠谷、茶溪谷)、黃飛鴻獅藝館, 广東科學中心 (我想会似科學館), 還有一個開運宴和表演節目, 有變臉表演,我一家都很喜歡看.有興趣可一同玩.

小朋友真是無定向風, 試前評估時全錯的,考試又全对, 之前全对, 考試又會唔識, 寫錯, 不過都是加多些鼓勵和獎勵好D. 今次我和亞女定的獎勵是那份試卷有70分以上便有我做的相片書簽, 90分以上便有亞媽簽名的相片書簽, 我都吾知點解亞女好像很渴望拿到, 她不是緊張分數, 只是想要我的簽名相片書簽, 嘻嘻我是她的星媽了. 幾好玩.

我想問一下昨天派的視藝閱讀報告工作紙中的大方格是不是用來寫閱讀感想和報告(>50字?), 還是畫下畫 ? 亞女話唔知怎樣做

唔該hellokm,  昨晚我估下估下就同亞女一同創作了份閱讀報告, 簡介就叫她抄了書前文的重點, 感想就叫她自已寫, 大方格就複印了書其中一款教畫動物的方法(這本書是教畫簡筆畫),做完亞女很有成功感因為她寫(其實是抄)了很多字.

又想問下看/參加跳舞,雜技等,動態項目, 算不算視藝項目中,有沒有可參考的定義? 等我都學下嘢先.

原帖由 hellokm 於 10-1-26 22:45 發表
阿囡自己寫左30字,冇迫佢寫下去

凡估大方格係晝低你學到的東西
阿囡填左一本摺紙書 ,所以摺左隻野, 然後貼去大方格處

以上次中期考的經驗, 考完試之後的兩星期是最輕鬆. 其他時間就差不多每科兩份.

原帖由 Cathleen 於 10-1-27 18:54 發表
您地有無發覺呢排功課多左好多?

Thank you, 不錯的建議, 不過每星期真是無可能, 每月就差不多

另經過這兩天的資料收集,我想視藝只是指"視覺藝術"是我讀書時代的美術+勞作.

昨天找到一處好地方和他所舉辦的比賽給大家參考:
http://resources.edb.gov.hk/gifted/YAG/tc/competition.htm

原帖由 hellokm 於 10-1-28 21:06 發表

我估唔計
不如每個星期帶佢去文化中心睇晝展 :)

恭喜, 恭喜 yan yan 和 其他得獎的同學

原帖由 Cathleen 於 10-2-3 13:45 發表
Glennis, congratulation yan yan got the 學業獎

我亞女卽日下午回家已發燒直到星期六上午先退, 不過就好精神, 於是星期五就叫工人姐姐帶她返學校拿工課, D清工課.

我覺得做中文網上練習和看圖書是可以幫助閱讀理解, 現在如故事式的網上練習, 我都差不多不讀給亞女聽要她自己答問題, 她有時都懒得看文章先便看問題就飛快的在文章找答案, 日子有功对選擇題的命中律都幾高.

原帖由 Cathleen 於 10-4-17 20:19 發表
各位, 好耐無chat啦

欣欣上星期四打完針, 星期五發燒無返學.
佢個班個日共3個人無返呀.

我都睇晒欣欣d卷, 佢d閱讀理解真係好差, 您地有無嘜野execise俾小朋友做呀? 我都唔知點教好.....:( ...

暑期活動

各位好友, 以下是我搜集得到的暑期活動, 有興趣就要留意報名時間.

Chinese YMCA of Hong Kong – Kowloon Centre
http://www.ymca.org.hk/big5/index.php?c=134&t=3

Chinese YMCA of Hong Kong – Wu Kwai Sha Youth Village
http://www.ymca.org.hk/big5/index.php?c=88&t=3

YMCA of Hong Kong ( will announce soon, their try date is on May 2)
http://www.ymcahk.org.hk/main_e.html

The Boys’ and Girls’ Clubs Association of Hong Kong
-
Kam Tai and Fu On

Brochure now available in their office

今年會幫亞女報YMCA 烏溪沙Wellness camp, 有興趣一齊玩.

唔知大家有沒有好素描畫班介绍, 昨天亞女看完視藝展, 她說她喜歡素描畫
‹ 上一主題|下一主題