用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華 2nd in
樓主: 禮禮媽
go

英華 2nd in [複製鏈接]

根據去年interview經驗, 英華喜歡收全面既學生, 並不是單單睇成績/某種成就.

因為仔仔舊年i全級前佢一名既同學也沒有2nd in.

利申: 我仔仔今年也是英華仔了.

回覆 cklok 的帖子

他當時說1st in, 2nd in ok, 因我沒有在場, 所以真的不知道佢in得好唔好. 而3nd in, music audition家長也要在場, 我覺得佢in得好好, 我睇到仔仔平時我見唔到既一面.  

回覆 cklok 的帖子

Percussion

Agreed with branma, 我阿仔又係讀得超開心, 阿仔非常 enjoy his school life in Ying Wa. 我反而鍾意佢地多功課, 學校好support, 因為中學無功課真係好靠小朋友自覺能力. 因為大仔再另一間傳統名官校讀, 感覺到真係好唔同.

回覆:英華 2nd in

Congrats!!
Welcome all 英華師弟 加入這個青年之家!
Home of our Youth!

回覆 snoopym 的帖子

其實中學除了入啱banding, 也要睇下學校style, culture啱唔啱自己小朋友性格. 我覺得每個小朋友性格唔同, 搵到一間啱佢地既學校係最緊要. 其實我覺得band 1中學, 間間教法可能差唔多, 老師教得好唔得也要睇遇著邊位老師, 而且中學讀書真係好多時靠自己,  

中學六年除了學習外, 最重要還要學會待人處事, 有正面價值觀, 所以搵一間學校啱小朋友發展, 成長亦是很重要.

英華呢兩年DES可能未見十分出色, 成績以外, 去年做決定前我也會考慮這些影響小朋友成長的因素.

利益申報: 我細仔是現英華仔, 大仔則在另一間名官校就讀, 經過兩次選校經歷, 所以才有以上小小感受.

黃巴士  AGREE MORE!! 我最怕一些過份嚴格的中學(少數), 以記缺點去阻礙适應期的F.1孩子.  發表於 14-3-19 17:22
Jackieson  十卜  發表於 14-3-19 08:51

回覆 hoihoima 的帖子

學習上 - 有一定功課量, 各科都有唔同support令小朋友適應中學課程. 家長不用太擔心小朋友適應課程問題. 大部份主科亦會分小班上堂.

成長上 - 老師同同學好close, 師兄好照顧師弟(學習上和生活上), 令我感受到他們真係做到一份兄弟情,  學校有很多不同既活動讓小朋友參與, 例如定期同老師, 師兄一齊放學後行夜山, 之後一齊晚飯, 無想過佢地感情真係好好(從阿仔言談中感受到). 早會有不同既成長發展topic分享, 因校方會upload所有早會, 活動, 可以在campus tv睇番. 從不同既活動, 老師, 師兄會帶到好多正面想法比小朋友, 呢樣野係我好欣賞, 亦係入學後才有更多了解. 亦漸漸明白他們為何稱英華係一個"青年之家" - home of our youth, 因為他們真係當英華係一個「家」.

家校 - 學校同家長溝通緊密, 有很多家長會, 聚會定期舉行, 透明度比較高.

Jackieson  totally agree!  發表於 14-3-19 08:54

回覆 lucyplus 的帖子

2014年9月入讀中一的, 才是由轉直資後英華小學直升.

lucyplus  Thanks for the info!  發表於 14-3-18 22:10

回覆:goodboy1 的帖子

所以有一班好的同行者是好重要。

Bluecat  Totally Agree  發表於 14-3-18 21:54
‹ 上一主題|下一主題