用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?   [複製鏈接]

bluefriend 發表於 12-4-2 13:54
大家好, 我家小朋友, 學鋼琴半年, 以前一直只係學而不練(偶爾到鋼行練), 最近買了個數碼鋼琴俾佢, 佢每天都 ...

應該問老師,相信老師。

因為如果你從網上得知既同老師有不同意見,你又同個老師講話係聽人講。個老師應該會唔係幾開心。

bluefriend 發表於 12-4-2 13:54
大家好, 我家小朋友, 學鋼琴半年, 以前一直只係學而不練(偶爾到鋼行練), 最近買了個數碼鋼琴俾佢, 佢每天都 ...

其實你買左琴之後,個小朋友都已經肯自動每日去練半小時至一小時,夫復何求??????

應該比D時間去睇下個成果。

其實我係出於一片好心。

既然跟得一位老師學,應該先選擇相信佢。當成果不如理想,才需要搵出問題所在,知道答案之後就可以憑所知既去搵個更好既老師。

唔識既家長更應該係咁,因為分別唔到所收集既資訊咩係啱咩係錯,一知半解咁抱著懷疑態度去參與,可能更形响左學習既成果,造成老師及小朋友困擾。

bebebe12345  唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!  發表於 12-4-3 10:20

hyatt 發表於 12-4-3 11:24
借個機會問下大家

其實彈琴是否需要用手碗等姿態? 我仔一向彈的尾音較硬唔夠圓,最近至知原來要用手碗, 禁 ...
這個大約在學琴兩個月,在樂譜上見到就開始教。

"from bebebe12345: 唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!"

咁要先假設個老師教得唔好先得。

chrismon 發表於 12-4-3 12:29
啊仔學琴多年,陪練多年,小小體會:老師質數參差,每年音樂節見到不少人彈得很差,姿勢錯誤,音色渾濁,真 ...
有一樣野叫做天份。

再加一樣野叫做後天既努力。

有時小朋友做得唔好,並唔可以全怪責老師。我自己都教過咁多攞"叮"既學生,我自己做阿媽都無把握去教到自己既仔彈得完美,更何況係老師。簡單黎講,如果我個仔只係我學生,當年我會為左自己既招牌,拒絕再教佢。

有位爸爸係youtube分享左女女係校際鋼琴比賽攞左冠軍........先唔好講音色,級數。淨係睇佢彈既手指同動作都睇到我眼突突。。。。如果係我教,我會完全接受唔到。呢d情況,真係唔知講咩好。

我都是家長,明白家長既心情。

我雖然已不是老師,也想分享一下當老師的心情。

只係任何專業知識,並唔係三言兩語就可以攪清楚。既然有位現成的老師,我只是提議應先去相信老師。

hyatt 發表於 12-4-3 12:49
我見有d老師好keen教姿勢嘢,有d老師又唔多教,係咪只係睇法唔同呢?
我都係一個偏向相信老師的家長,我會 ...
如果你想我講真心話。
係教得唔係幾好,但不排除有其他原因。

因為起手這個動作係一個收句動作。並不只為樣靚,係有實際用途,非常基本及必須的,就如唱歌學呼吸一樣。

hyatt  多謝你的意見!  發表於 12-4-3 13:10

lillymarie 發表於 12-4-3 13:47
我用咗兩個月時間,學老師的做法,幫阿囝托手踭。阿囝的問題主要係上臂無力,叫佢吊起雙臂,佢會縮起膊頭, ...

我咪係囉,而家個仔一叫就行理部琴度,我已經要感動到喊了。
不過,我個仔學咩都係被迫的。。。。

我淨係教緊阿仔聽自己彈琴。

miffy 發表於 12-4-3 14:19
我仔學琴咁耐, 我從來都未理過佢, 跟本我都唔識, 如果要我跟, 我比錢老師賺做咩?? ...
好精明。

marcuscyrus  我覺得只限本身有興趣者  發表於 12-4-3 14:31

四隻貓 發表於 12-4-3 16:14
我想多數人都會感慨和婉惜小朋友學壞手勢.
我想沒有人會取笑小朋友彈錯吧?點會笑人0架....
因為錯姿勢小朋 ...

我好奇左好耐,想問下你。

你自己都考左8級,教初級應該冇問題,點解你唔自己教返個小朋友,然後用D錢自己去進修?横掂你都用左好多時間陪佢。

點解我咁問?因為最近有個POST講D學費,嘩。。。。。,平既又話唔再收生,貴既又唔知值唔值。。。幾仟蚊個月,真係上堂時講句廢話都會想打佢。

lillymarie 發表於 12-4-3 16:28
是否要陪練,除了父母期望之外,其實亦好睇小朋友的。
如果小朋友音樂天份高,又聰明,8歲考5級甚至8級,父 ...

箇中的辛酸不是那些聰明能力高孩子的父母能夠體會和理解的。

hyatt  你是否想說, 都有其他煩嘢啊  發表於 12-4-3 18:24

wanho 發表於 12-4-4 14:36
好想請教彈琴姿勢。我仔而家初級,老師冇教如何用膊頭力,手腕力等,只用手指力。手踭,手腕點放都冇講。睇 ...
咁學習係需要分階段,仲要睇小朋友既資質,唔係個個人一個進度,如果咁簡單,咁駛咩搵真老師,上網睇片學都得啦。
呢個咪就係外行人收集左太多資訊既壞處。

所以,我講呢講去就係想表達而家做老師真係唔容易。比著我係老師,真係費時應酬咁多無謂既質疑。學就學,唔學就算,教小朋友仲要教理家長?咁要收兩份學費先掂。

miffy  我記得我仔初學時, 我資質蠢鈍, 我睇佢練, 我問佢, 通常係佢教我, 唔係我教佢  發表於 12-4-5 08:36
miffy  仲有, 有家長陪上堂洗鬼聽老師講, 阿媽有聽咪得囉, 變咗越來越跟唔到  發表於 12-4-5 08:33
steamball  haha,  agree,  發表於 12-4-4 17:30

miffy 發表於 12-4-5 08:45
其實你地身邊有無d小朋友, 跟d苛刻老師, 魔鬼教練, 一開始個頭開得好好, 姿勢正確, 一粒音一個拍子都唔錯得 ...
你可能會以為我講笑,但我真係唔係講笑。對住個仔,我就係果個魔鬼教練;我個仔就應該係果個考完張CERT就唔會學落去果個。

四隻貓 發表於 12-4-5 09:47
宜家已經要示範俾佢睇.佢仲會問好多我唔識答既音樂問題.
前日剛問我: "媽咪, 點解彈琴既staccato 隻手係會 ...
我真係冇你咁幸福,女女咁有上進心。
但我都諗到另類方法,你知啦,仔仲有幾日要考試,練親琴都好似益左我咁。我同佢講,如果練習時有驚喜比我,我就比分佢,一分,二分,或者5分咁,當佢每儲到100分,我就幫佢達成一個心願,例如食杯雪糕,或買份50元樓下的小玩具送比佢之類。

有時,做老師,做父母都知道大道理,但小朋友個個獨立個性,教極道理教到口水乾都攪唔掂既時候,就可能需要用人人都唔同意或唔理解既方法。

hyatt  我絶對好明白你!! 可能你要用D非傳統辦法「對付」你個仔!!  發表於 12-4-5 23:53

四隻貓 發表於 12-4-5 12:04
回復 無氣同你講 的帖子

好同意你講, 教小朋友真係唔容易.出盡百寶.

miffy 發表於 12-4-5 12:22
正常, 學琴唔係從興趣出發就係咁, 我過往見好多, 練琴喊打喊殺, 我仔小四, 以前細個同學朋友仔個個都學琴, ...
佢有興趣架。。。。。但我仔既興趣只限所有唔駛練習既野。。。

bebebe12345 發表於 12-4-5 12:45
也許幸運吧!早把孩子們的練琴推向成為習慣!
作為家長,重要的是從旁的提醒和陪伴.....渡過過程中的起起落落! ...
嗯嗯。。。。。你比我既感覺好似一個世外高人。

bebebe12345 發表於 12-4-5 14:01
回復

抱歉、抱歉!只是一個不懂琴而準備登陸的"在世老人"而己。
為什麼要說抱歉呢?
大家雖然萍水相逢,但可以一起討論是一種樂趣也是一種緣份,而且你一直說話正面,沒有任何一點需要道歉的啊。
‹ 上一主題|下一主題