用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St paul convent /marymount
go

St paul convent /marymount [複製鏈接]

Marymount :
- 津貼,六年唔駛交學費
- 校舍新又夠大,遠離鬧市,空氣好D
- 現任校長教學管理好,家長支持,傳統得嚟亦較開明
- 學生行精英制,只有約5-6成能直上中學
- 跟教署要減每班人數,近30學生一班
- 英語教學
- 整體校風較開朗(只是兩者比較上的差異)
- 多數要補習
- 道聽途說中學近年比較沒有聖保祿般好
- 功課、默書、測驗、考試煩重,家長要有準備
- 冬季校服件長褸jacket幾型

St Paul's Convent (Primary) :
- 私校,每月約$2500,六年要比約$150,000學費
- 校舍夠大,空氣一般,交通方便,放學可即刻行去補習社
- 多數要補習,附近兩間最hit補習社長期waiting list
- 絕對傳統修女式教學模式
- 英語教學,近年加深中文程度
- 整體校風較傳統(只是兩者比較上的差異)
- 約8-9成學生能直上中學
- 書單課本程度一般,但課堂上會派好多補充練習
- 大班教學,近40學生一班,老師好難睇得晒,學生要靠自己多D
- 中學教學名聲及成績維持極佳
- 功課、默書、測驗、考試煩重,家長要有準備

A9109494

其實SPC妳已bingo咗,進取D有20分去博MPS亦無可厚非,很多人想報SPC也不得其門而入,妳囡囡由SPK升上SPC已很難能可貴。可能妳有兩個囡囡關係,所以長遠學費因素也需考慮。

以我看第一round報MPS,25分有70-80%,20分有40-50%,15分是0%。

原帖由 wootaitai 於 09-9-25 15:29 發表

why 25pt only 70-80% and not 100%??
if that is the case the 20% should be 0...

睇嚟妳都唔係好明「自行分配學位」的機制,首先學位會先派左比「甲」部那些「世襲+員工位」,而呢D世襲+員工位係唔駛計分。跟住先會輪到計分位,而計分位最高可以攞到35分。如果我講得唔清楚妳可以去呢到睇吓:
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/?file=chi/district.htm&district_id=3
所以計分競爭來說,次序會是35分-->30分-->25分-->20分-->15分,以MPS來說第一輪只有55-60個學位,會有幾難?可以自行想想。
(以上難度亦適用於全港其他熱門小學)

原帖由 wootaitai 於 09-9-25 16:05 發表
I know. But if 25pts is not 100% then 20 should have 0 chance.

20分不會是0 chance,不過肯定要抽籤。

原帖由 ziyi 於 09-9-25 16:24 發表
但收生規則是一定要先收分數高的,如果25分的都要抽,因不是100%收的情況下,20分應該一定沒有機會

我想我跟wootaiwai不明白的是這樣

定你說的是不同年度?因為我聽聞聖家等,有些年份15分有機會抽籤入,有些年份要20分 ...

我明白了,當然每年情況都不同,我只針對每個獨立分數組的發生可能性罷。所以係咪今年攞住25分就實入到呢?我都唔敢肯定。

原帖由 rtam 於 09-9-25 22:41 發表
xxixixx,
請問兩間補習社係邊間,我女宜家讀SPK,就快要預備,可否指教?

兩間補習社的資料妳可以参考這個post:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1215447&extra=page%3D1

其實要在這兩間學校讀得好也要花點功夫,看看其中一間學校嘅post大家可能得到一點啟發。

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題