用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屋村學校+粵語父母=成世英文差?
樓主: karaqueenie
go

屋村學校+粵語父母=成世英文差? [複製鏈接]

agree~
其實真係好睇家長要求...眼見身邊好多人講英文都係半桶水, 自問真係接受唔到three 讀成fee, project 讀成paul蓆...所以我buy NET~
中文固然係重要, 但我又唔覺中文緊要過英文喎...工作上相信好多大機構, 學校, 政府部門都好重視員工英文程度, 尤其是interview + written test; 咁當然到凡囝囝出身做野果陣仲係咪咁就冇人預計到啦~

原帖由 chowhui97 於 10-11-23 11:45 發表
我自己都頭痛緊呢個問題, 我同老公都係講到英文但係又唔係native的人, 我自己去外國讀過書, 老公就無. 我自小都無一個好好的英文學習環境, 初時真的學得很辛苦, 覺得很難, 對於我來說中文係”天生”已懂的language,  ...
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

請留意, 我冇話過英文好=有料, 港式英文=冇料喎... 亦冇講過中文唔重要, 我只係話唔覺得中文緊要過英文! 當然中文唔好, 大機構&政府唔會請, 但英文唔好相信一樣唔會請!
"英文只係溝通語言, 何必放到咁大?"~~~ 我只係話我自己接受唔到港式英文, 更加唔想有朝一日聽到囝囝講呢d英文, 呢d純粹係每個人有唔同要求~

原帖由 kitmantsoi 於 10-11-24 15:45 發表
我讀HKU時, local 既 professor 英文發音都好港式.project 讀成paul蓆, but 唔代表佢無料, 佢亦發表好多係國際級論文. 瑞典既 professor 英文發音簡直難聽, so?
英文只係溝通語言, 何必放到咁大?
今時今日就算係專業 ...

哈哈, 唔係 argue, 只係大家有唔同要求... 冇話邊個啱, 邊個錯既~~

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 09:40 發表

唔好argue... 個個人對自己同人地要求都唔同架啦!

哈哈, 你既意見正正就係我想講既野~

原帖由 chowhui97 於 10-11-25 16:13 發表
仲有我想講, 雖然英文fluent唔代表一齊, 但係俾你係老細, 二個candidates qualifications 一樣, 你都揀個表達能力好啲架啦, 幫小朋友train好英文都係多個competitive advantage啫.  至於中文, 我所指specifically係 ...
‹ 上一主題|下一主題