用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

我都收到啦, 好開心呀!!

原帖由 chanwendy 於 11-9-16 11:22 發表
原來咁多人報咗兼收埋添喇, 我仲諗住聽日開放日時順便交埋表添.

請問你地係幾時 in 架, 可否講吓面試考啲咩架? 要英文對答嗎?

我地8月尾in架, 阿仔話答左d問題, 認左幾個中文字, 其他唔記得啦 ~

放心啦, 一定有人放番d位出黎既, 我地仲有機會做同學仔既

原帖由 gigiic 於 11-9-16 12:40 發表
吓, 我今個月頭先至寄form咋, 原來好多人in咗喇... 學校寄信比我話等phone call去in, 照咁睇咪無機會囉

係呀, 係電話通知interview架. 下星期一係交$ deadline, 我唸佢地之後會知有幾多位放番出黎.

你無去5月個open day?

原帖由 kylie2006 於 11-9-20 23:26 發表
我星期六去左開放日,對學校環境都滿意,但感覺學生與其他直資比較,確是積極性較低 (但還可以接受),在學生英語說故事的部份,該男孩子好像不太有信心 (可能未warm up),學校又無安排speaker比佢,安排一般。但我見校監逐個課室同 ...

一般直資, 都會搵五/六年級學生表演, 嶺小算大膽, 搵D剛升小二既同學仔, 可能太細個啦, 未夠淡定

原帖由 yy02 於 11-9-16 22:06 發表
讓我都同大家分享一下,我感覺學校老師都好關心小朋友,一到學校已準備了不同圖書俾小朋友取閱,時間亦安排很好,人手足,相信他們是真的可以做到小班教學,最令我喜悅的是結果會兩星期通知我們,不用家長久等,什至有D係無 ...

係呀, 等面試時有圖書俾小朋友睇, 呢個安排真係唔錯呀

原帖由 gigiic 於 11-9-18 16:57 發表
我有去...個仔重玩得好開心添...唉, 一心諗住等埋阿仔個評估報告, 又諗放完暑假先喇, 點知... 我以為11月先至面試, 真係唔知會咁快...

唔緊要, 間間學校都會有人放位出黎, 你仔仔一定能順利入讀既!    你交左表未呀?

原帖由 MonBaBa 於 11-9-16 20:36 發表
ricebb,

我地可以一齊做同學仔我仲開心呀, 不如到時收到取錄信的朋友都上黎報下係A & B 班丫. 希望與大家多d交流.

我都會在17/9交留位費.

YEAH!!! 如果同班仲好呀!!  

原帖由 gigiic 於 11-9-22 17:56 發表
開學時已交了, 希望有機喇....  

有既   有既

係呢, 你地住邊區架?
未IN 嶺南, 咪可以交自行FORM囉, 多個機會喎~

回復 46# cat28christy 的帖子

cat28christy,  

好似幾多評估喎, 你仔仔應付得辛苦嗎? 係每次樣樣少少定好多? 你大住肚仲要幫佢溫習, 一定好辛苦, 加油呀!

回復 49# chanwendy 的帖子

先係小朋友見半個鐘, 因成個半月前, 我都唔係好記得, 只記得有問中文字點讀, 同有D遊戲玩.

之後輪到家長+小朋友一齊見, 問下點解揀呢間學校, 教養小朋友最難是什麼等, 然後外籍老師拎住本portfolio問阿仔入面D內容, 都係幾句啫, 唔駛擔心

祝你囝囝面試順順利利!!

回復 52# Avis@amy 的帖子

portfolio 唔係交表時交?

原帖由 chanwendy 於 11-10-27 10:56 發表
我想問吓面試時, 要唔要考認字, 寫字或者串字呀, 要唔要考普通話架.

Wendy,
阿仔果時只係有考認字, 無寫/PTH 呀, 祝你囝囝今個星期六順順利利!!

各位未來同學仔, 係學校網上見到以下資料呀:

課程簡介晚會
日期:2011年12月9日(五)
時間:下午7時正到9時正
地點:本校禮堂
內容:課程簡介
報名方法:網上登記或致電留位

回復 63# bbkingdombb 的帖子

"What we like is the passion of the teachers and Principal, small class size (24) and treasure every student in school. "

你講得好啱, 呢D就係巔小既優點!!

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-11-1 10:09 發表

謝謝你的通知, 我打咗電話留位啦, 我都好想更加了解學校的課程, 還有, 嶺小還有一樣我很喜歡的, 就是雙班主任制, 全班最多25人, 1對12.5, 去邊到搵?

原來雙班主任制架,  1對12.5 仲小過阿仔K3呀, GOOD GOOD GOOD!!!

回復 75# chanwendy 的帖子

課程簡介晚會......我唸係詳細D簡介學乜掛, 其實我都唔知呀, 但就一定會去 ^^

原帖由 chanwendy 於 11-11-1 11:13 發表

我想問係只認中文, 還是包埋英文呀?  同埋大約咩 level 呀, 可否舉例一兩個呀.

sorry 呀, 阿仔真係唔記得了, 但唔駛擔心, 唔係好難架

原帖由 gigiic 於 11-11-10 14:30 發表
如果我將個問題講咗出嚟會唔會有老師睇到架>>>>總之面試完我的確因為呢件事而好唔開心...( 因為問題1而導致問題2的發生, 完全在我意料之外),  而家唔諗咁多喇, 成功與否不重要...和兒子之間的關係最為重要 ...

件事有無影響你選擇嶺小與否既決定架??

恭喜晒各位!!!!!!!!!

大家做同學啦, 到時多多指教! ^^

回復 142# Maggie111 的帖子

上一round得30人reg, 今round 一定有人會睇埋自行先決定到. 其實都唔知係無reject人, 定被reject既無上黎講. 你小朋友注冊左未呀?
‹ 上一主題|下一主題