用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [複製鏈接]

2月29家長日,回校取成績表.

應該會係堂上對卷wor.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 09:01 發表
大家知唔知幾時派成績表呀?囝囝話課堂上連卷都無對過,真係想快啲"水落石出",等我哋可以過一個輕鬆農曆年.

通常呢d對答會出現在高年班d囝口中--->d仔知有些科滑左鐡爐.

p1卷老師考得好快ga,如果你想知,問下同班同學家長la.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-15 15:13 發表
吓?仲要等成個幾月呀?

我問親阿囝老師有無派卷或者對卷,佢都話無或者唔記得,兼且同我講話已經考完試好耐,唔好再問,好悶喎!

真係俾佢激親!

成績表有排班名次,由1排到落尾.
每科科目都會明細列出A-F,不會例分數.
還有總平均分.
級名次不會列,如有需要可在家長日問班主任,有D班主任未必會講,一般上你問到佢地都大約比個range你.

原文章由 357 於 08-1-15 16:22 發表
咁成績表內的名次是否由第一排到第尾?主科的分數、中作、reader 及默書的分數又會否顯示出來呢?

以往考試是從不派卷的,舊年開始才發回試卷比學生對.你們今年小一可能在對卷方面有小小改變(我估jar,因我已經不認識現在小一家長,收不到料)耐心等候吧!

2月飯單咪有寫29日是家長日lor.到時會有通告通知你在指定時間單對單真情對話.約定時間在早上開始,跟囝姓alphabet排.

原文章由 boygirl 於 08-1-15 22:31 發表
知唔知係咪老師唔派卷,我問個仔,他話老師無對卷,所以很想知道老師幾時才會派卷,因為真想知道個仔考成點?
點解會知道2月29日是家長日,老師未派通告喎!是早上還是夜晚? ...

你醒目 識趁旅行時問.我多數在開學時第一次家長會問,早d去 or 家長會完係班房最尾果個走.如有需要我亦都會打電話找班主任.我都係要返工,所以一有機會見到班主任,我一定唔會放過任何機會.

原文章由 cantaloup8 於 08-1-17 12:04 發表
我都係要返工,平時無時間做義工,所以都係好想知但又真係唔知囝囝喺學校的情況,老公又話老師無投訴咪即係一切正常囉,總之佢話返學開心就得啦!

但我都係忍唔住趁上次學校旅行問咗老師一句,老師話ok無問題,我已經即刻 ...

日子就冇得改,時間就可以改,當然要視乎你們班的情況,如果十個8個都話要最早,安排上一定有難度.如果你請假有困難,你試下同老師溝通,我見過有人見完老師後才返工.

原文章由 boygirl 於 08-1-16 19:47 發表

zz,
!由早上開始? 咁如果要番工,點算呀?時間有冇得改架?因為那天真的要番工! 講真,我等了這一天好耐啦!由開學到現在,老師都冇真真正正和我講個仔的情況,上次測驗後的家長日,又是校長講,回到班房又全班講,平時又冇話 ...

我只知d老師7:45am已回到學校.希望幫到你.

原文章由 cc489 於 08-1-21 12:41 發表

我兒子是P4,請問最早可以約幾時見老師,因為我請不到假。

某d老師忙緊金禧表演綵排,他們很繁忙,所以暫未派試卷.而且d考試卷是限定1 or 2位老師改晒全級,例如英文卷是由1至2位英文老師改晒A-F班d卷,都幾需時.

你囝果班d老師可能有項目要負責,所以未派卷.我估下星期就會開始派架la.

原文章由 boygirl 於 08-1-24 11:04 發表
考試已過了咁耐,但囝囝個班都未派過試卷,是生是死也不知!:cry: 我聽隔離班已派了一大部份科目,有冇第二班都好似我們咁,仲未派試卷呀!有冇家長知究竟老師點解仲未派卷架? 唔係真的要等到家長日呀? ...

[ 本文章最後由 zz 於 08-1-25 10:47 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題