用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 家長們為甚麼你們當初會選基灣小學
go

家長們為甚麼你們當初會選基灣小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

第一輪用15分入係好難真係要好luck,因為有好多有20分以上的小朋友。讀邊間幼稚園會容易d入,我就唔覺啦!通常叩門位係睇面試時小朋友的表現。明X係考papers會著so d因為佢地教深的課程。

原帖由 DDC 於 09-11-8 09:44 發表
我地都係15分咋,第一輪揀佢,第二輪都揀佢,如果唔得,叩門都有印象分啦,咁先有誠意呀嘛.

你唔洗咁擔心,聽講你地今年重少人過舊年呀嘛,機會應該大咗架,我個仔舊年有個同學仔15分第一輪就抽到入啦,我地幾羨慕呀!

...

醒目開學勳章

唔係明我就會必入基灣。上年培理都入好多嫁!除了考papers都會有面試嫁!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-1-19 23:35 發表
我聽到你們都說基灣好,我都想抽到,但如果抽唔到,咁要叩門,係咪個個都有得去叩呢,我仔仔並唔係讀明我,唔知會唔會無咁著數,叩門係咪睇小朋友可以做對中、英數三樣paper而選,如果係讀明我咁要唔要教試呢?? ...

醒目開學勳章

唔係喎,近年舊基灣的課程深了,因為大女讀小一時程度比現在呀仔讀的課程淺!我相信現在2間基灣的課程大家都差不多!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 00:24 發表
我個係仔,重係大仔,所以先夠膽試下讀基灣!唔知深唔深呢?我知就一定無新基灣咁深!

醒目開學勳章

舊基灣的老師通常唔會咁push,除了讀精英班(在P.4後才會分),但讀精英班的小朋友的成績一定會over 85分,所以就算老師唔push,d家長一定push到爆!

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-8 22:58 發表
咁會唔會好似新基灣咁測驗、默書無八十分以上就話唔好的要努力d呀!因為之前睇新基灣家長區,有d家長咁講,所以有d担心!!!

醒目開學勳章

paltiBB,

你的問題已回答了!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2205471&extra=page%3D1

原帖由 paltiBB 於 10-6-11 10:45 發表
請問基灣的中文課是否以普通話教學, 會唔會另有普通話堂?? 另英文老師是不是NET ??

‹ 上一主題|下一主題