用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Andyrain,

仍需努力爭取!
原文章由 AndyRain 於 07-7-20 14:55 發表
xanthe

係呀, 我頭先去睇, 連以前有寫開的banding%都無晒.  

係啦, 俾埋d五年級家長聽, 咁佢地早d諗下研究下都好呀!!! 反正個hall一定坐得晒5, 6年級的家長架啦. 升中好緊要架, 可以影響個細路一世架, 去 ...

醒目開學勳章

Happyfamily:

1) 基灣各方面都ok家, 師資....等等,  ==>你指各方面係d嘜呢?最好就仔細d就可以答得容易d! 整體師資全部pass哂基準試,現任校長超做得野,能力極高,老師、校工、書記都冇得偷懶。校舍現在好乾淨,雜草都唔多條!
2) 新翼, 你地有冇去過, 設備好嗎. 學校又冇比新生家長參觀, 因為其他既小學都有家. ==>設備好,新翼主要有圖書館、電腦室、音樂室、視藝室、學生活動室、教員室。新生家長有冇得參觀就唔知啦,不過我知每年我地會有家長日好像會比家長參觀!其實你做下義工咪睇到囉!
3) 有老師會離開, 她地係米好老師係家.  ==>當然係好老師啦,不過新老師由現任校長請番黎,我相信都唔會太差! 整體老師現在都願意同家長communicate,因為校長講過,如果家長找老師多過3次唔覆,校長親自替家長搵老師!
4) p1有冇分精英班, 有冇話邊班好d.  ==> 冇分,上p.4時才分!
5) 老師邊個最好, 邊個最惡呀.  ==> 好難答喎,小朋友曳時老師咪最惡囉!!
6) 學校係米要行好多樓梯家.....安全嗎 ==> 亞女行左3年都冇穿冇爛,樓梯會有男風紀守住小朋友唔可以跑,到了某些地方eg.每層樓梯的corner都會有當值老師睇住!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-7-21 22:58 編輯 ]

醒目開學勳章

ffhhmama,

:idea:請問五六年級是否同一個班主任架 ==> yes
唔知其他班的班主任是否已經定左每年都係一樣
仲有知唔知今年九月1C班係邊個呢,佢係點ga呢 ==> 今年未知,有機會大"汁"位!!

醒目開學勳章

係呀,重新蓋過上蓋但唔可以用英泥,因為要入則所以會用番d plastic 料!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-20 17:28 發表
all,

沉日返過學校, 門口樓梯上蓋正進行維修, 以後落雨都唔怕比水滴親 , 所以我話校長辦事能力高

醒目開學勳章

sy123456,

我都好想知邊D中學是Band 1,2,3 ==> let me check check sin.

不知中國婦女會是Band幾呢?==> someone told me is band 1 (English Secondary school),今年考全級40幾都入到。

醒目開學勳章

Happyfamily,

基灣係唔係好過明德就唔知啦,好難比較!基灣學生辛苦嗎?我個女都ok喎!同埋真係好睇小朋友的學習態度,有d得幾樣功課,放學睇完電視等埋家長先開始做,死都唔做快d,家長咪覺得辛苦囉!有d小朋友有7-8個樣功課,一放學就立即做咪好d囉!整體來說,我個女係p.1-3都算讀得輕鬆!測驗2星期一次,唔計分!默書就1 week@次!

醒目開學勳章

sandylaw,

thanks
請問選左家教會主席未呀? ==> 選左啦,係位男主席!

醒目開學勳章

sandylaw,

馬牧師今年公事繁忙,不能做PTA委員。主席姓高!

醒目開學勳章

Happyfamily,

You are welcome!! 我個女係基灣讀得好開心。基灣的老師so far 給我的印象都不錯,at least 都係聽取意見,可能我出名多意見! 外籍老師一星期2堂,但唔知今年的情況,因會改時間表!

上次家長會有個主任,在校長講完野後係度擦老細咁, 又話她講到點好, 又清淅又好聽........ ==> 哈哈!不在場唔表態!

醒目開學勳章

Andyrain,

唔出奇因為佢今年唔可以食老本!

原文章由 AndyRain 於 07-7-23 09:16 發表
XANTHE

以下這個原因可能就是我們上星期所討論點解今年新基灣無band one的%既答案.

###########################
新基灣-升中一成績大倒退(2006-7)

跟據蘋果日報A10版公佈今年(2006-7)新基灣 ...

醒目開學勳章

sy123456,

PTA 每個學期都會有一次星期六下午、一次平日的上午/下午的茶敍,我嘗試下次在此 FORUM 提醒大家一起出席!

原文章由 sy123456 於 07-7-23 20:29 發表
吓!新基灣派中點解會比上年派得差咁多,是否學生成績差了呢?

來年的家教會不知可否安排多些時間在星期六下午開會,其實我都好想參加,不過,多數時間都是平日下午,我地上班一族加上住得遠邊有機會去呀!我成 ...

醒目開學勳章

Andyrain and ffhhmama,

真係加turbo tim ar!!!

原文章由 ffhhmama 於 07-7-24 17:25 發表
AndyRain
:idea: 你係咪睇左啦 想讀英中要加把勁

醒目開學勳章

係呀!我睇左頭幾頁,睇黎要copy and paste先,cut 埋一齊睇好d!

原文章由 AndyRain 於 07-7-25 09:40 發表
ffhhmama

我睇左少少咋, 2 pages. 有好多版呀, 要慢慢睇,因為睇完都要消化下, 所以唔想一次睇太多住.

我想.....唔等於我可以.  都要睇呀大爺考成點先得架. 唉!!!!!!!!

醒目開學勳章

ffhhmama and Andyrain,

嘜淨得你地2個呀!

這個幾日冇嘜上bk因為冇拿拿發高燒跟住又肚瀉又vomit....

喂回收舊書好提議但學校實際就可能比較難進行,不過我地可以係這班媽咪自己做回收! 其他媽咪如何?舊校服都得,等我唔駛淨係比一位家長!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-8-9 23:02 編輯 ]

醒目開學勳章

repeated ........

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-8-9 23:04 編輯 ]

醒目開學勳章

唉這個暑假過得真快!又要開波啦!

原文章由 sy123456 於 07-8-21 22:54 硐表
各位依家開始倒數,準備好返學d野未呀!我個小朋友連暑期作業都未做完,成日話唔識做,我又唔想同佢一齊做比佢有倚賴,我想今個星期六日,都要清咗佢囉!另外,我今個暑假比咗佢學小提琴,佢話好難,好似無乜興趣, ...

醒目開學勳章

Sandylaw,

please check pm.

醒目開學勳章

嘩!收到呀女手冊,d老師大部份已經同上年唔同!手冊size大左但頁數少左!

醒目開學勳章

ffhhmama,

冷靜d!唔駛 ,又我倍你,我相信校長!明天要回校做野了解下再匯報!不過今次d老師真係大兜亂!

醒目開學勳章

大家請留意,考試週得3日考試! 要了解了解!
‹ 上一主題|下一主題