用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

all,

今日返學呀女書包超重,我手都有困難! 唯有今早係學校門口一見到一位相熟老師和副校就叫佢地拿一拿其中一個學生的書包,她們都說很重。她們說可能剛開學所以要帶整D習作回校所以特別重。但我地幾位委員都說書包只會越來越重因為有工作紙、功課、.........!:cry: :cry: 校長落左黎門口,本來想用返這個方法比佢拿一拿,但校長好快就比其他人詢問其他問題,冇法給她感受下!星期一見到校長一定會再講!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-9-7 18:50 編輯 ]

醒目開學勳章

ffhhmama,

locker 高年級已分配好,一年級就應該未...... 你來做義工問問林老師,因每班都唔同!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-7 10:16 硐表
Xanthe,
麻煩你了解吓, 大仔分配左locker, 細仔話未...

醒目開學勳章

Happyfamily,

of course pls pm me.

原文章由 Happyfamily 於 07-9-7 17:10 硐表
xanthe

原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

醒目開學勳章

Sandylaw,

你可以手 14/9 早上打針嗎?主要手維持秩序、安撫打完針的小朋友...!

醒目開學勳章

ffhhmama,

李雪芳主任、陳鳳娥、鄭建成 (in-charge red cross)、徐粢鈴、Mr. Aurther走左。新老師就是李嘉莉、盧德慧、劉嘉裕、胡小偉 和一位外藉老師。賴sir 唔係教red cross的亦未走!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-8 11:55 硐表
Xanthe,
:idea: 今年有邊幾位老師走左呀, 邊啲係新ga, 我5係好知可否解答吓?
亞仔話今年無左紅十字會呢個活動----因為賴Sir 走左

醒目開學勳章

呀女話小一的locker就係 share用但p.2後就會1人1個!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-8 11:28 硐表
大仔幾年都係1人1locker, 奇怪?

醒目開學勳章

ok you can change to 14/9 and will give you the details later as I need to reconfirm fm the school the timing and the place.

原文章由 ffhhmama 於 07-9-8 12:21 硐表

係wor唔記得左佢哋要打針tim, Xanthe, 如果呢日唔夠人我可以改14/09

醒目開學勳章

need to bring my children to the choir.... talk to your guys soon!!

醒目開學勳章

接放學都冇咁焗和熱!
原文章由 sandylaw 於 07-9-9 09:38 硐表
打通了真係方便左好多

醒目開學勳章

money money money, we need the money!!

原文章由 sandylaw 於 07-9-9 15:13 硐表
但我都仲係覺得好焗
如果可以加多幾把風扇就好了

醒目開學勳章

今年會凍d?點解呀?唔係會暖化咩?不過今晚涼了少許!唔怕今年有新校褸,內有件fleece背心。

原文章由 sy123456 於 07-9-9 21:14 硐表
焗就好快解決,因為今年應該會凍,依架d天氣已經開始涼了,各位請準備些冬季衣服,好似話今年冬季會凍喎!

醒目開學勳章

暫時未有,外形好像愛蝶灣基灣,防水,可機洗!

原文章由 sandylaw 於 07-9-10 09:44 硐表

知唔知校務處有冇新校褸睇呀

醒目開學勳章

ffhhmama,

曾經問過負責老師,好像形式不同。但唔記得點唔同因為太多東西要攪!Sorry!!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-10 11:04 硐表

亞仔最鐘意Mr. Aurther同埋鄭Sir 成日話佢哋係到就好啦 ,
Xanthe, 請問英閱是否代替以前嘅NET堂其實依家英閱上課形式係點ga ?

醒目開學勳章

係呀! 不過男仔著都好好睇!真是好過舊校褸,價錢同舊的差不多!這件校褸經過PTA委員選過已經好左好多,PTA家長委員都不停比意見!這件作品真是家校合作!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-10 14:32 硐表
件校樓以咩colour 為主?? 唔好又係棗紅色呀

醒目開學勳章

各位,大息時剛聽到楊主任宣佈,明天p.4-6會返到學校唔上課室住,係操場集合一齊做健身操.....然後上課室!

[ 本文章最後由 Xanthe 於 07-9-10 19:41 編輯 ]

醒目開學勳章

因為棗紅、藍、白係基灣的主色!12度以下好像唔著得啦,不過唔肯定,曾經講過。

原文章由 ffhhmama 於 07-9-11 13:37 硐表

點解5用灰色wor都係冬季校服其中一隻色
改左校樓後..12度以下係米唔可以再著期他外套啦

醒目開學勳章

ffhhmama,

要呀!我屋企去學校只要15mins,而且4A always 遲!

原文章由 ffhhmama 於 07-9-11 15:36 硐表
Xanthe,
3:30唔駛接女放學咩

醒目開學勳章

今日派左各科考試的計分內容!

醒目開學勳章

You are welcome la.

原文章由 ffhhmama 於 07-9-11 17:19 硐表
我哋未有得睇今晚留意下! 唔該哂Xanthe係度比咁多料我哋!

醒目開學勳章

白老鼠?! 改時間表係因為之前大息後連續4堂,有好多小朋友唔鍾意飲水因怕冇時間去所,所以就改2堂1個小息,同時讓小朋友有適當時間休息。而現在唔多孖堂,校長詳細解釋因為每科主科都要有一定的上堂時間 eg. 數學需要240分鐘教授一星期,照上年的時間表就要上8堂(30mins一堂),一星期5日,咁係會有3日連堂,如此類推。但如果跟返現在40mins一堂,同樣雖要有相同時間教授,咁就會一星期6堂,咁咪得一日連堂law!用40mins一堂老師就要把握時間教授,而且會有時間做每堂總結,小朋友會比較清晰。長時間會提高教學質數!星期三感覺輕左因為有2堂週會。

原文章由 sy123456 於 07-9-11 20:43 硐表
星期一,二書包都好重,所以星期三感覺上輕咗d,各位有無特別呢?
我想想吓,我地都幾似白老鼠,試好多新野.希望中學在這革新下入到d好學校啦!
‹ 上一主題|下一主題