用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

醒目開學勳章

all,

2月23日會派成績表!

醒目開學勳章

冇,只派成績表。5月9日才是第二次家長日!

原帖由 sy123456 於 09-2-17 10:21 發表
今次有無家長日呢?

醒目開學勳章

優異生 => 呀女說是全班考頭3名。

原帖由 sy123456 於 09-2-18 11:39 發表
我想問各級優異生是指什麼? 是否成績進步? 還是考1-幾名?

醒目開學勳章

sorry!! 優異生是全年無欠交功課同無俾老師寫手冊就係優異生,全班頭3名係叫學習成績優異獎!優異生係年年都有的!

原帖由 sy123456 於 09-2-19 14:07 發表

今次d優異生獎狀是否今年先有? 以前唔覺? 我只見到d相在學校網頁上看到.

醒目開學勳章

終於停課! 考試要延遲!

醒目開學勳章

今年升中派得好好,全級約有70餘學生入英中。

醒目開學勳章

ffhhmama,

恭喜你入到英皇!尋晚點慶祝?比個 比蕭蕭!仲比左強心針比我地下一屆!

原帖由 ffhhmama 於 09-7-7 22:50 發表

係呀!今年真係派得好好!

醒目開學勳章

ffhhmama,

因為我有對法眼 + 順風耳!

原帖由 ffhhmama 於 09-7-8 19:04 發表

多謝哂! 真係走唔出你五指山, 唔講你都知! , 你地努力啦有回報既.....而我就可以Close File lu

醒目開學勳章

唔知,因為未編好,約8月中知

原帖由 sy123456 於 09-7-16 21:34 發表
Xanthe,

我想問新一屆老師是誰? 是男定是女?

醒目開學勳章

姓林,男性。

原帖由 sy123456 於 09-7-19 12:16 發表
Xanthe,

你又知唔知新一屆校長是誰?男定是女?

醒目開學勳章

cincin,
何校長雖然個樣嚴肅但她將基灣的學生和老師能力慢慢提高,而且好多小朋友好鍾意她,她好細心!
林校長接觸幾次但感覺良好,好誠懇、講話好溫柔! 基灣在他的帶領應該都有不錯的效果。至於升中的成績其實好睇家長的選擇,學校只是配合給予意見。

醒目開學勳章

cincin,

想請問下基灣會唔會一入去就分精英班呢 ? 定係3年級以上先分呢 ? ==> p.4才分,計p.3全年考試成績。

我在簡介會那天見過那個英語外籍老師, 但佢無乜笑容, 少少嚴肅, 我地都無人問佢野, 唔知佢係唔係唔仲意學校叫佢星期六返學校幫手呢 ??  因為我見其他學校的英語外籍老師大都好friendly & talkative架, 唔知呢 ?!  ==>唔係呀,他好friendly,平時見到佢都會say hi嫁喎!星期六係工作日黎嫁,所以佢應該係要番工!

另外, 想問你而家個小朋友讀幾年級呀 ?!  ==> 大女讀p.6,細仔讀p.1

功課開始多未呀 ?!  ==>大女多功課因黎緊係呈分試,呀仔唔多呀!

醒目開學勳章

Cincin,

你大女細仔都是讀基灣一齊嗎 ?? ==> yes and of course.

那個大女應該好忙了, 請問小六在放心仲有無補課呢 ?? ==> no, she doesn't go to 補習

學校教得緊湊嗎 ? ==> 小六和小五會緊些,小一暫時不覺好緊湊喎!

定係要家長在家幫小朋友預習下先呢 ?!  ==> 我冇做嫁禍!

醒目開學勳章

cincin,

每間小學都會開始著重小四,因為開始要函接中學的程度。如果太淺程度,家長就要擔心升中函接和派位。基灣著重數學,數學平均都有3-4份(精英班)。你話"抄寫"的意思係抄書嗎?寫詞語算唔算抄寫?做中文練習例如重組句子/擴張句子/作句......算抄寫嗎?這些都是會做的功課,我覺得唔算太多了。

原帖由 cincin 於 09-9-14 12:50 發表
Hi Xanthe, 請問是不是小四開始功課量會增多呢 ?! (每日3-4樣就梗架啦, 亦屬正常), 但是否都幾重"抄寫"呢 ?!  請給意見, 謝~~  cincin

醒目開學勳章

cincin,

都唔係嫁,小朋友細細個開始train佢自己溫習,慢慢你就可以放手!問題係我地d家長肯唔肯放手!

原帖由 cincin 於 09-9-16 16:48 發表
Hi Jacquelinelty, 多謝你的意見, 我都覺得功課多與少真係好睇個家長點睇同埋個小朋友合唔合作, 真係好主觀, anyway, 無乜功課又想派得好, 又想成績, 這個世界點會有"free lunch"架 ??!!

我亦同意每天都要有功課, i ...

醒目開學勳章

cincin,

都唔係嫁,有些全職媽媽都會比小朋友補習。教小朋友真係要用腦,慘過去打工嫁!

原帖由 cincin 於 09-9-18 21:51 發表
Hi Xanthe, 第一我真係未識放手; (原來學識放手真係好難架, 又或者可能我太差勁了), 而家個女小三, 由小二開始train佢要自己做曬功課, 只留"真係"唔識做個d等我同老公放工返黎教佢做, 漸漸佢都學懂了, 因為晚飯後的 ...

醒目開學勳章

cincin,

咁你個女讀基灣嗎?

原帖由 cincin 於 09-9-19 11:28 發表
Hi Xanthe, yes, exactly, 簡直鬥智鬥力添啦, 教養小朋友真係難過"出去打工"好多, 這份"工"唔易打架, 我仲係在職媽媽, 其實我都好佩服那些"全職媽咪", 超偉大 ~~ 我祈望我好快可以做全職媽咪 (因為我有兩個小朋友,  ...
‹ 上一主題|下一主題