用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學有位????
go

華仁小學有位???? [複製鏈接]

好開心!
剛收到電話, 華仁上午收了仔仔!
下星期註冊!

多謝晒!我都估唔到真係會收我個仔!

回復 1# yckd 的帖子

HKPS(九龍塘樂基)

回覆 1# Little_cy 的文章

其實都係普普通通吧了!而家D小朋友個個都好叻的!
我問返佢考什麼問題, 其實都係D普通的問題, 唯一特別D的係好似話期間有小朋友出現紛爭、投訴, 佢就用方法調停咁話

回復 21# 22welldone77 的帖子

一初都會懷疑會唔會係內定的呢?
但原來係有可能架!
小兒屬細仔, 無灣仔校網, 無宗教背景, 無人事, 非舊生, 仲要唔係什麼有錢人......

如果單以我面試當日計, 分為七個時段, 每小時in四個家庭, 即單日共in了7x4=28人。
面試分為兩部分同時進行:
校長in父母;每對父母約15-20分鐘(錢校長好有心機同家長傾談, 好真誠, 好nice,主要問父母對小朋友平日的教導如何等)
同一時間, 4個小朋友就一齊去了另外一個房(內裡好似有3個老師, 所以應該有頗長時間觀察!)
過程大約是:
四人一起圍著桌, 有幅圖, 有顏色俾佢畫畫
老師問一些簡單問題, 如名字?幾歲?讀什麼學校?學校地址?等, 較特別的是會問番你之前其他小朋友的資料, 考你有否當心聆聽和記憶力。(我個仔話佢有舉手先答)
之後老師叫他們砌積木lego之類(期間有小朋友投訴我個仔唔俾佢玩,我個仔作出了調停......總之沒有考過任何筆試之類 )
( 可能成績、活動、cert等之前叩門時已交, 所以主要考吓小朋友的其他方面, 如EQ、反應、品格等)
in完之後, 阿仔話自己in得好好, 好有信心(佢次次都咁講)
我們則打定輸數, 因為自覺in得不好, 而且臨走時, 校長講萬一今年緣分未到, 往後可以再試過叩門......所以真的喜出望外

原帖由 maths 於 11-7-28 17:24 發表
係咪全程講廣東話?唔駛英文OR普通話?

全程講廣東話. (但交portfolio時有附上一些有關英文及普通話水平的cert或獎狀之類)
‹ 上一主題|下一主題