用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝小學家長,請多多指教.
go

王錦輝小學家長,請多多指教. [複製鏈接]

佢哋英文科測驗考試同一般學校好唔同,READING卷有閱讀理解,但選擇題嘅答案唔會好直接。WRITING卷只有一條題目,以P1為例,佢會叫你先畫一幅好細嘅畫,再寫文,全份卷靠份文打分,所以你個小朋友最好喜歡寫字
呢間學校喜歡要小朋友留意身邊事物加思考,每學期都有兩次SHOW AND TELL,圍繞一個題目做手工加2-3分鐘PRESENTATION
到三年班學嘅文體就更多,今年英文期末考係議論文
如你想小朋友入HKBUAS,可以先培養小朋友用畫來表達自己,當年我幫嗰個小朋友都係畫咗幅五級大火加警署,呢個小朋友今年升小二了
不過我睇返佢地今年書單,好似又會改課程,不過我覺得讀得HKBUAS嘅小朋友第時支筆係好強嘅
你可以陪小朋友睇TOM AND JERRY,個升小四嘅話佢地有時上堂都會睇
(笑)

寫作對hkbuas嘅小朋友係好重要,你個小朋友今次考a zoo animal寫得多唔多?其實可以自己跟,你用佢平時english folder入面嘅notes就會知道佢嚟緊會考小朋友啲咩,例如今次zoo animal,係課堂farm animal嘅延續篇,要考小朋友adjective,所以我同個小朋友準備咗好多adjective嘅用法...至於二年班,今年考super-duper family member,學校考試前寫過super-duper teacher,要考adverb,所以係可以溫㗎!呢個暑假,你可以叫小朋友繼續寫journal,練返多啲adjectives,最好寫到15句啦,下年就會好勁的啊! (笑)
下年唔駛買書~唔知道個課程會改成點呢?期待

原帖由 idy926 於 11-7-26 16:23 發表
niara, 多謝你回覆呀!經過一年,我都知A school係好重視寫作,仲有show and tell,又作又講,真係幾好嘅訓練。
我女寫zoo animal寫左半版,應該都有15句,老師都話寫得ok,但我見佢成績表上,中文,數學成績都好好,係英文爭一級...覺得自 ...

呵呵~唔駛客氣~啲小朋友唔係我嘅,你明㗎喇
我跟咗王錦輝呢間學校都有四年,我認為今年一年級嘅學生係最幸福嘅,因為間學校知道點教小朋友了
我見有好多人話hkbuas唔好,我相信嗰啲係個小朋友都要升小五小六,殘忍啲講,我個小六王錦輝同小四王錦輝嘅英文程度係一樣,所以有人話hkbuas唔好係唔出奇,不過唔係而家,所以嚟緊我都幫緊兩個小朋友考入去,希望得啦
你都應該同你個小朋友完成了詩集了吧?當中嘅 acrostic poem,兩年前係二升三嘅暑期功課,而家一年班嘅要做了。
你女女寫到十五句都好叻,要讚,佢爭一級嘅原因可能係寫得唔似說明文,舉個例,如果你寫I like lions because they are big. I can see they eat meat. I like brown lions.
呢啲句子係啱,無離題,但高分唔到,因為第一,句子唔夠長;第二,說明文係唔可以有 I呢個字。所以寫成咁:
Lions are big and they are brown. They eat meat. They live in a zoo. Their babies are called cubs...
寫返十句八句加埋長句子咁就perfect!! 我個P.1 臨場話唔記得咗好多LION,所以佢寫BIRD,佢話同之前學校教嘅DUCK好似,有信心啲,因為佢喺WRITING GROUP所以個分OK,係仲未掌握到長句點寫,一年班啫,慢慢教
(等陣回來再探討GRAMMAR問題)

原帖由 idy926 於 11-7-26 16:23 發表
niara, 多謝你回覆呀!經過一年,我都知A school係好重視寫作,仲有show and tell,又作又講,真係幾好嘅訓練。
我女寫zoo animal寫左半版,應該都有15句,老師都話寫得ok,但我見佢成績表上,中文,數學成績都好好,係英文爭一級...覺得自 ...

回來了!繼續!
指教...不敢當,只係見足四年五個年級嘅學生,而我又真係好鍾意呢間學校啲小朋友,所以分享下,令唔知點幫個小朋友溫書嘅家長冇咁心急啫!希望幫到你

下年唔買書,以我推測係佢哋用四五年嘔心瀝血做嘅教材終於完成了(係就太好了!)佢哋每年本SPELLING同PHONICS都淨太多,下年又用唔返,再講,本書美國出,入面內容唔係好啱香港小朋友,再整過一套係一間負責任嘅學校嘅表現

如果下年都唔教GRAMMAR,你可以自己教,唔好話自己英文唔好,亦都唔好喺個女面前講,MOM,YOU CAN DO IT XD!先頭講過,HKBUAS二年級教ADVERB (下年唔知,開咗學再CONFIRM)用ADVERB先要VERB,所以你可以用今個暑假同女女串定一啲日常用VERB,EAT, GO, PLAY, BUY, READ, WATCH, LOOK, DO, DANCE, SING...(串埋PAST TENSE)最好係佢會做嘅動作,佢寫JOURNAL先會用得返

再嚟教佢用AND同BUT寫長句,提佢用FIRST, NEXT, THEN, LAST技巧分段,記熟了下年會得心應手

HKBUAS的小朋友不要做坊間同年級嘅作業,因為會打亂佢哋平時學嘅進度,如ADVERB是小五才教的,再小二的練習只會有PRESENT TENSE同 PRESENT CONTINOUS TENSE,你女女做完後返學又用唔返出嚟,會唔開心

你花很多時間陪她溫書的嗎?其實每日15MIN就可以了,你同佢做口頭JOURNAL,叫佢講六句,講講吓就好多㗎喇!你同佢都冇咁大壓力啦!我啲小朋友都係一個WEEK溫1.5-2HRS㗎咋!唔駛成日溫,去玩吓啦!

再聊吧!
NIARA

原帖由 Schoolbus26 於 11-7-26 14:40 發表
佢地的英文咁無論是寫及講都應該好好, 學生是否每天都有很多寫作的呢?  佢地學的英文是否很深?  因為你地話小一二已經考很多adjective and adverb.  而且我想了解下佢地通識堂是學什麼呢? ...

佢哋唔係成日寫,係同一款寫好多次,寫到慣晒先再開新TOPIC。以班小鬼同我講,佢哋有時上堂會睇TOM AND JERRY,有啲班會有零食PARTY,加埋二十個同學輪住SHOW AND TELL,佢哋嘅英文堂真係好好玩

小一ADJECTIVE同小二ADVERB係教佢哋運用,唔係好深,都係教HAPPY, SAD, RED, BLUE或者SLOWLY, FAST...呢兩年嘅小朋友要習慣寫,唔識要先靠自己找答案,記得個P1仔開學無幾耐要寫MY FAMILY,爸爸喜歡茄汁但佢唔知茄汁點串,於是就打開雪櫃搵支茄汁抄,但唔記得擺返入去結果俾媽咪話。佢真係好可愛 ^W^,HKBUAS嘅小朋友就係咁樣幫自己,絕不港童

佢哋未有一科叫通識,係常識加科學,科學英文教,呢兩科俾我嘅感覺係班老師同小朋友一齊研究呢個世界,研究身邊的事物,從中得到知識,或者你講得冇錯,呢啲咪就係通識咯。最起碼嗰日個P1會同我講:「姐姐,哥士的加漂白水係會「銀呀」㗎!」

原帖由 elizatyy 於 11-7-26 19:24 發表
How about 中 / 數 level?

數學跟一般學校一樣~只係用英文教~~

中文...我都幾佩服佢哋教嘅中文,一年班寫作已開始用關聯詞,仲有四素句,人看句等等...其他小學很少咁教,班小朋友支筆都唔錯!唯閱讀理解練得不太夠。希望他們下年的新教材有進步!

原帖由 c1234 於 11-7-27 12:20 發表
hi niara,
thank you very much for your sharing.may I discuss with u about hkubas by PM or e-mail?

好呀~~ PM吖~

原帖由 Schoolbus26 於 11-7-27 09:20 發表
什麼是四素句及人看句?

哈哈~係唔係覺得啲TERM好PRO呢?嘿嘿~

四素句,即句子內有四個要素:時、地、人、事,小朋友只要寫得出呢啲句子就OK!
例:
早上,媽媽到市場買菜
星期天,我和妹妹到圖書館看書

好易...係HKBUAS俾咗個PRO TERM....WAKA

人看句...我記得仲有人聽句、人動句、人感句同人說句
人看句:我看到天上有很多星星
人聽句:妹妹聽到小鳥在唱歌
等等...

呢啲都係LV1嘅題目,我覺得最難都係要小朋友掌握關聯詞嘅用法
想起都好笑,跟大家分享一下
我記得P1有一次要小朋友以「假如」作十句,是堂課,我見到很多句子都作得不錯,例如
假如我是超人,我便可以救日本的小朋友 (地震嘛)
不過最精彩的,是第十句:
假如我是老師,我便不會要小朋友做功課

衰豬~哇哈哈哈~

原帖由 jql 於 11-7-27 16:37 發表
My son will start his P1 this Sept.  After viewing all your comments about the school, I really excite to see the change of my son in his new school life.  

Enjoy everyone!

恭喜晒~~!

PS:圖中就是你的仔仔嗎?個肉緊樣好可愛啊

原帖由 idy926 於 11-7-27 14:00 發表
嘩,好詳盡呢!間學校有你咁有心嘅"姐姐",D小朋友真係有福氣!
  真慚愧 ,其實我平時只係同女女跟下功課,溫書只係默書同評估時...睇黎P2要每日溫番少少先得!
  詩集做緊啦,都幾深㗎,吾知比功課前有無教?我女有些吾 ...

欸,你做緊詩集,以下條LINK可能幫到你,ACROSTIC POEM

http://college.holycross.edu/faculty/dhummon/acrostics/singapore_austrailia.html

參考吓都好

想請問WKF係咪由小學起,除了中文外,其他科全部都係英文教學?
咁如果小朋友英文弱D,咪追唔上?
咁又唔可以咁講,四年班之前都唔可以話小朋友啲英文弱,你覺得佢弱或者係家長安排咗啲唔太合適嘅課程俾小朋友。你要睇小朋友怕唔怕英文就真,不過對英文有興趣係可以培養出嚟。再講,讀得wkf,家長就要全情投入,即你要同佢一齊享受這個學習過程。有爸爸媽媽對自己的英文冇信心,你的小朋友又何嘗不是呢?那何不坦誠相對,媽媽上網搵wiki,女女你幫我查本(兒童)字典:阿仔你隻木伐仔支旗油住顏色先,啲雪條棍等阿爸嚟黐!試想一下,如果大家花了這些時間在ipad,或者冒險墓園,轉眼間,孩子大了,再也沒有機會再做小木伐了

講到有點感觸添~ 希望冇離題~ 我淨係想講,wkf比其他學校令你有更多機會和孩子一起成長,共勉之

原帖由 candysweet18 於 11-7-28 23:25 發表
Hi niara

請問收到PM嗎?有事請教!!!

Thanks

覆咗你喇~ (笑)

原帖由 sweetbaby999 於 11-7-28 23:50 發表
WKF是我心儀的一間學校,但某些原因令我有所顧慮:

1. WKF一向被外界定形為一間Happy School, 學術水平淺, 我睇過一些網友寫功課少得可怕, 學生如何在一間少功課, 水平淺學校維持兢爭力, 大家去到考大學高考時,便是見 ...

1. WKF一向被外界定形為一間Happy School, 學術水平淺, 我睇過一些網友寫功課少得可怕, 學生如何在一間少功課, 水平淺學校維持兢爭力, 大家去到考大學高考時,便是見真章時候?Happy School係因為大部份老師都唔會惡言相向,懂得尊重小朋友,失敗了也不會被人鬧地底泥,係一間用正面方式(幫小朋友定目標,而唔係淨係叫你乖啲啦嘅方法)令小孩子改過。他們看似功課少,因為大部份嘅功課都要思考,而不是抄寫。他們水平不淺,我做過一個實驗,將一本英文故事書miss daisy is crazy同時俾一個wkf2年,一個粉嶺于良發4年同一個大埔田家炳6年睇,他們都是用2.5小時完成,寫嘅book report都係80-100字,係2年個小朋友嘅句子短一點,但她的詞彙生動多了. (4年同6年二人在校內都是全級20名內)
雖然你可以話係個別事見,但wkf嘅小朋友識字能力很強,這是不能否認的
見真章...無錯,我知道他們長大後最叻嗰科一定係通識
2. WKF開校一直受行政混亂,老師流失率高的負面新聞困擾,近兩年是否有改善?
嗯...其他科不太記得了,英文科班底都冇咩點變,我都知道班老師仲教緊...有個加拿大老師改文好細心,我很喜歡,他們的課程近兩年好了很多,學生也知道自己在學甚麼了
3. WKF開校時接收大量Band2/3學生, 想問一下, WKF屬於Band幾?
冇錯,呢班學生都五六年班了,而間學校band幾,係靠三年同六年班小朋友考tsa㗎,間學校今年批三年班比之前好了,相信grading也會好了點
4.WKF 收生準則如何? 本人準備为小女準備,不知Niara認为應如何裝備提高錄取機會?
表達!我都有兩個要考
1.要有禮貌,見人講早晨!食飯要嗌人~(我句格言~waka)
2.要學識講全句說話,要飲水就唔好講「水!」要講:「媽媽,我想飲水唔該」齊晒先好俾佢(頭幾次要教嘅)
3.畫畫,唔係出去學,係俾張紙佢,叫佢畫自己鐘意嘅嘢,然後叫佢講吓幅畫係咩,千萬不要話呢樣唔似,嗰樣唔似,唔似唔緊要,最緊要佢肯分享
4.學識喺自己唔識嘅時候講sorry i dont know,唔好驚
其實,學校今年開始唔收portfolio,這是一件好事,太多cert反而會令人覺得你唔識為小朋友打算(個人認為)與其我同時見到小朋友學長笛、小提琴、畫畫、phonics、跳舞...不如俾我知道你們參加了親子農場等...我感覺會好好,you are always together with your child,樂器一樣就夠
5. 帶佢去圖書館,博物館等,再叫佢話俾第二個人聽
我試過問過一個小朋友:邊個同你去圖書館睇書書?
小朋友答:工人姐姐
結果,媽媽帶了小朋友去了圖書館兩個月,小朋友才改變了答案(一定唔可以叫小朋友講大話)
5. WKF是否双班主任制?
6. WKF校風如何?一間學校,一定會有好壞學生,喺另一條link有人講過wkf啲學生喺地鉄好嘈,我相信呢啲係家長教小朋友如何潔身自愛,you can do it! :)
7.學生功課量多嗎?抄寫少,思考多,手工也多 有考試嗎?有  是否有名次?

呼~答完了~希望幫到你
我真係對wkf有點情意結,佢哋冇佣俾我㗎 (講笑)

原帖由 idy926 於 11-7-28 01:05 發表
Niara,
有關資詢或教學上的知識可否都PM埋比我呀?不過如果post出黎方便D,都好呀. Many Thanks !

講番関於ACROSTIC POEM條link, 原來就甘一行一個詞語都得架咩?我仲叫女女寫句子添. 眞係幾好嘅reference呀!

...

欸欸
你叫女女寫咗就唔好改啦,一行一字仲要跟主題好難作㗎,好易離題,同埋學校都係教用句子,你冇教錯㗎,不過真係諗唔到,一句半句用一隻字都ok,我有時都偷雞...hehe...

不如咁,wkf教學資源我開過個新主題吧~

原帖由 elizatyy 於 11-7-29 20:43 發表

WKF的老師多由外国回來的?我不見有外国人NET.

華人嚟㗎,個仔仔話個老師喺加拿大返嚟

原帖由 sweetbaby999 於 11-7-29 22:39 發表
Niara,

您真係好好人,資料好詳盡,幫我更了解WKF.

Interview 係考D乜?用英文考到中文?普通話駛唔駛考?

家長要唔要面試?

多謝你讚我,嘻嘻~
很可惜,佢年年考嘅都唔同,我覺得佢係免得大家質啲小朋友去面試班,不過我覺得他們一定會睇小朋友嘅禮貌、自信、表達、分享,最最最重要就是家長你將會如何配合WKF教學,俾學校知道你心目中想個小朋友在WKF學到咩...

你可以試答以下問題:
1.點解你會揀WKF?

2.你覺得你仔仔/女女有咩優點?

呢兩條絕不是面試題,只是我讓你想一下,讓你更能夠在校方面前表達到你和小朋友的關係

我見好似有幾位準P1嘅媽媽,她們一定比我知得更多
我聽有家長話小朋友是會用自己母語面試,WKF今年的介紹會你有去嗎?

原帖由 sweetbaby999 於 11-7-31 09:59 發表
學生唔知名次,咁点知自已banding ??

我唔係太明~~點解學生要知道自己banding? 你係話驚自己小朋友跟唔上?

原帖由 carollung 於 11-8-5 01:24 發表
niara,

多謝你詳盡的解答,本人真的無為小兒選錯學校,之前的疑慮一掃而空

多謝你, 小一嘅小朋友今個月要早啲瞓呀! :)

問咩呀?名次?
原帖由 cocohead 於 11-8-10 21:13 發表
可唔可以問學校呢?
‹ 上一主題|下一主題