用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 開始報名啦~~
go

KTS 開始報名啦~~ [複製鏈接]

帶定去交表吧, 我記得上年交表時個個家長都放低一份, 不過會否睇就真係唔知

5 A-4 sheets, totally 10 pages.

其實KTS interview 第一輪面試的流程好快, 同一時間三至五組一齊 interview, 毎組有成15-18人, 所以先後真係唔爭得好多

基本上都係個人面試的.
上年的面試notice寫明叫女孩子不要着裙, 可能有些跳躍活動掛, 這是在離開禮堂後的第一部份,但我個仔講唔到好多在裏面做過乜.
完成Part 1後, 我就見到仔仔經過禮堂, 去到第二個班房, 佢話係做以下嘅嘢:
1. 每個小朋友獲發一張紙, 上面有三幅圖畫, 是一個故事, 小朋友要畫埋個結局
2. 老師逐個小朋友叫來, 着他把整個故事連结局說出來
3. 最後老師問中英數的学術問題 (中文唔算淺)
全組完成個別面見後便一組人離開課室, 返回禮堂, 家長全程在礼堂等, 約45-60分鈡, 流程是暢順的.
完成後仲可以比小朋友在室外草地玩, 我仔仔最鈡意追追逐逐, 所以呢個佢都好開心.
以上是上年面試, 不知今年的形式會否不同

不是KTS, 我選了另一間直資.
至於是第一次定第二次面試時叫女孩子唔好着裙, 可能我記錯了 (可能是第二次)
‹ 上一主題|下一主題