用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒---今日有人收左信未呀?
樓主: PFRC
go

聖羅撒---今日有人收左信未呀?   [複製鏈接]

回復 chengkiwi 的帖子

學費應該係$6XX (扣學卷),即係留位費,書簿費加生日會費$3XX(一年交兩次)
校車就真係唔知啦

回復 yiuki 的帖子

對,之前有媽媽講左五月先知上午定下午。

回復 chengkiwi 的帖子

我都不太清楚,我係網上都見到有人講校車問題,但我問過住我同區的媽咪,佢又話冇嘢喎,D EE都好NICE,我諗係一個個啩。。。。

回復 2PGirls 的帖子

多謝你這麼有用的資料!  

不過唔係太明, 你話依家k2都好似返全日咁, 因為上午上堂, 下午課外活動, 咁如果出年k2轉下晝班, 咪即係冇晒d課外活動囉?  定還是上午變為課外活動, 下午照常上堂呀?  還有"50元一個小時, 班主任會和她們做埋家課"這個是其中一個課外活動?  我覺得這個好好呀, 對我地這些要返工的家長真係幫助到好多.

咁你個女每日多數幾點放學呀?  是否要自行接送呀?

K3轉全日班其實好好, 可以早些適應小學生活, 好開心見到幼稚園轉變緊, 希望校長同老師的努力, 係可以幫助到幼稚園畢業生可以多d機會升去小學啦.

回復 mimi005 的帖子

我聽朋友講, d老師好好, 但算比較嚴.

回復 2PGirls 的帖子

咁如果下年k3轉全日, 咪即係冇左$50一個鐘這個囉? 咪連個$3000都慳番??

回復 奶皇包 的帖子

想請問你, 你囡囡都返左半年k1, 你覺得佢最大進步係什麼呢?  佢鍾意返學嗎? 你囡囡要唔要坐校巴返學?

謝謝!

咁我係咪有少少mix up左呀, 2pgirl話下年k3會轉全日嘛, 咁都返全日, 咪即係唔需要$50一個鐘果個囉?  定還是因為join左$50一小時這個, 便當返全日呀?

btw, 其實這三個鐘除左做功課之外, 仲有咩做架?

哦....明白....我仲以為學校即頭轉制k3返全日添....

轉全日未必加學費喎, 因為要教育局批架嘛, 同埋佢學費貴過指定限額就唔會有學卷架啦.  

我會去註冊呀, 你呢?  

HY我都有去考, 不過咁多人考收60人, 我不會抱任何希望啦...

回覆:Mimmy 的帖子

多謝你解答得咁詳細

我都係教友,亞囡依家只識唱天主經(但未識唱晒),仲有少少彌撒成日唱的歌,見到學校係宗教上做得都幾好,真的很開心。而且我也認同首先要學識照顧自己先,我最初也擔心學術上會勁淺,因為升小始終都要同人fight, 不過聽完你咁講,我放心晒

Vicky901  你番開邊間教堂,唔知識唔識你呢  發表於 12-2-14 22:13

回覆:奶皇包 的帖子

多謝你咁詳細回覆

我也希望囡囡會學識自發性,尤其是對於功課這方面,因將來小學如果冇自發性,咁佢無論讀邊間,都會覺得辛苦同唔享受!

回覆:zoemamaling 的帖子

多謝你咁詳細回答

聽你咁講,更加覺得學校係真心為學生, 連這小小細節都想到

回覆:2PGirls 的帖子

唔好咁講,簂好多謝你講大家學校未來動向比我地知,真的很有用呀

回覆:聖羅撒---今日有人收左信未呀?

我之前上網係好少見到有家長講關於學校的事,好開心有幾位媽咪肯分享學校的事,多謝你地啊

回覆:聖羅撒---今日有人收左信未呀?

我都想入SRL小學同中學。

我唔希望亞女入直資或私小,因冇咁多錢,我仲有個細女排緊隊

回覆:Mimmy 的帖子

Confirmed 左可以直升?恭喜晒呀

‹ 上一主題|下一主題