用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有腦癎媽媽請分享另類冶療成果
樓主: aasee
go

有腦癎媽媽請分享另類冶療成果 [複製鏈接]

我囝囝雷BB都有腦癇症,他3X日大開始抽 筋,宜家16個月,政府跟開。
初時食笨巴比妥,宜家食卡馬西平。幸好自他6個月大時,轉左卡馬西平,已經控制得幾好,約個幾月抽一次,不過昨日覆診都要加藥。
  做左政府評估,雷BB要讀S位,智齡只有6-9個月。

因為雷B他在上個月都有一次,今次他個形式是瞪到好大對眼,但眼珠唔郁,叫都無反應。
所以都唔敢自己減藥,二來雷B只是16個月大(智齡重細D),怕他有事又唔識講。

HI,我都好耐無入返來呢個主題啦~
我報告囝囝現況先:
佢40日大証實腦癎,而家已經20個月大,因為我好早排協康,係9月已經入左去早期訓練,都係物理,職業,言語治療,唔使個個星期去醫院治療。
1.而家囝囝未識自己行,我們雙手扶住佢都都可以行一陣
2.自己可以扶住企
3.未識叫媽媽
4.未識由坐轉企
5.企係度唔識自己坐,只是向後跌甘坐落地
6.唔識拍手,拜拜....
7.唔識踎同彎身執嘢
8.......
雖然佢就快2歲,好多基本的嘢都未識,但我覺得佢已經進步左好多啦!
所以大家都一起加油,同我們的小朋友一起努力呀~

唉~~唔想食藥可以點呀~
雷B又試過抽筋時咀都黑埋,幾怕佢有生命危險,有時想同佢睇下中醫,又怕原本控制得好的抽筋又嚴重番,另西藥已經對佢發展影響左,所以我好煩呀~
原帖由 諾諾爸爸 於 10-11-7 19:19 發表
我是11個月CP BB的家長 , 抽筋是一個結果, 抽筋本身並不是成因, 吃抽筋藥只會比你見唔到堆 [垃圾] , 其實[垃圾] 仲係體內, 抽筋藥會影響器官與大腦溝通, 我暫時無資格話西醫一定冇用, 但我本著一個信念, 加強 ...

係^^
我都覺得佢有D似女仔
原帖由 Mandy23 於 10-11-8 16:43 發表
Hi rayjj

看見你囝囝的相很像我囡囡細個時.  
‹ 上一主題|下一主題