用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友一個月上幾錢課外活動
go

小朋友一個月上幾錢課外活動 [複製鏈接]

剛睇完個POST關於幼稚園學費幾錢個月,忽發奇想,諗緊課外活動大家又用幾錢個月

計計吓其實真的唔平
   1    0    0    0

我小朋友都係交960學費,但課外活動(唔計暑假)都要....大約三千五,因為無學最貴四百大元一堂的PHONICS

我都用咗幾千蚊同佢報暑期班,費事佢咁悶日日在家無聊,佢學咗打鼓好鍾意

我小朋友四歲半,我自己教佢PHONICS,當然唔係好有係統啦,但都OK,你小朋友在那學PHONICS?

佢仲有學 TOM LEE的JMC,TAEKWANDO,小提琴剛開始,仲有英文PLAYGROUP做手工填色等,畫畫,同埋唱歌,游水,有時佢會我陪我去攀石

原帖由 ohmygosh 於 11-8-20 16:37 發表
我小朋友都有學JMC呀﹗ 而鋼琴和小提琴就係我自己教 (我本身係全職私人導師)。Phonics0係parsons music裡面學﹐Hooked On Phonics.
暑期活動裡面﹐其中跳舞和乒乓球﹐我會嘗試讓他term time 繼續學。還有﹐Science Work ...

好羡慕呀,我本來係一啲音樂都唔識的,依家先同呀仔一齊上親子班,其實細個己想學但屋企人無興趣所以無機會,生咗仔終於有機會 ^^
一般來說我都係做運動多
第時,等呀仔大個啲,會俾佢學乒乓球,因可以練反應

原來大家都學幾樣的,咁我都唔咁驚,我以為我俾呀仔學太多樣

每次學一樣新的,呀仔都想繼續,所以.....只會增加

你哋小朋友會唔會自己提出唔學咁樣野?

How come you piano and violin are so expensive

我咁耐只係試過一間畫畫係佢學咗唔係好想再學,我又覺得無乜變化,所以停了,其他.....只有加無減

你哋又係乜情況下會唔學某一樣?

係唔係上到小學小朋友無時間學?

yes your classes are quite expenisve

原帖由 himuimui 於 11-8-31 02:21 發表
Montessorian playgroup HK$2400/m
Swimming course : HK$1200/m
Baskball class : HK$860/m
Small figures moving playgroup : HK$2000/m
ie HK$6460/month. Quite expensive.
‹ 上一主題|下一主題