用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

hi,all
我又來報到啦~
Martha話咁快升小三啦~

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

Charitymami 寫道:
中、英文每日一篇佢都有 keep 住做, 仲去埋數學平台玩 games.   

咁都好過成日睇 T.V.  

我個囡都係,日日都keep住做好戔鬼呀   

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

我係較早之前我曾經講過我囡讀果學校要試吃9間飯商個家長,終於今日有結果了...
學校經一輪投票後,選下兩間(太古(丹尼)及鴻業)作最後一次試食,也邀請新生家長也來試食,最後投票結果,都是舊公司優勝(鴻業),它勝在廠房近,食物有安全保證,味道不太濃烈,同埋凡事可以有商量~
雖然我唔係日日訂飯(多數是自己送飯),但佢地公司真係有很好的服務呢...

karencircle 寫道:
上次家長日時連老師都話學校間謄食公司唔得,話學校考慮換個間,希望新學年成事啦。[quote]
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
lcy1998430 寫道:
我個女就新屎坑三日香,第一次食新野就食好多,第二次就唔so都唔so下,難為我成日要諗煮乜鬼比佢食!
我個仔都係, 明明前排好鍾意食既但過一輪又話唔好食 , 那麼開學你是否煮飯給囡帶返學食呢?[/quote][/quote]

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

最近好煩,學校最近出通告話學校將要轉直資(08年),皆因中學果面已經遞紙上教署轉為直資中學(實行中英文部),小學與它是一條龍學校,所以一定要跟,真係救命!我細女要跟定係唔跟家姐好呀?

即是話又要放下更多資金在教育方面...

呢區己有兩間直資中學,話可以學校自行決定教學語言...

唉,咁是否這是大勢所趨呀...

我只是係度發吓牢騷,你們唔回應都無所謂...

希望好似你咁講啦,唔會太貴,下個禮拜三開會,會講解直資學校的方針,希望會知多d,會少d煩惱...
我現在有三個女,係三姐妹,其中兩個小學階段唔會受影響(因為有個今年九月升小一),只係最細和肚裏面果個會受影響...
我可能考慮,若學校(中學)辦得唔好,我可能要囡囡出龍,變成同你地一樣的了...

轉直資?

初期學費應該唔會太貴 ge, 驚嚇走班客仔嘛!

如果兩姐妹分開兩間學校, 到時你都會幾辛苦呀!

其實接左龍都唔駛煩丫, 我地冇直屬中學, 仲要比人家更加努力、更加努力、更加努力...........

[quote]
Mandy0203 寫道:
最近好煩,學校最近出通告話學校將要轉直資(08年),皆因中學果面已經遞紙上教署轉為直資中學(實行中英文部),小學與它是一條龍學校,所以一定要跟,真係救命!我細女要跟定係唔跟家姐好呀?

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

薄費+美勞費+工作紙印刷費...等等, 都接近$500 大元喎!

嘩,好貴呀...邊間呀?

amycoco,
歡迎你呀,多d來chat呀~

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

LULU-MAK 寫道:
我個囡都係不在10名內, 但睇佢總平均分都OK啦, 亦都比上次D成績有進步, 而老師比既評語都好好(唔知係咪個老師比較有愛心同包容), 所以我都好滿意, 但我個囡係派成績表前一晚同我講, 佢有信心自己考到10名內, 但結果差少少, 不過佢雖然有少少失望, 不過一陣就無事, 轉頭就鬼咁開心.   

咁未好攞~
我個女昨日也派了成績表,成績都ok啦~
最令我意想不到的是,她英文和音樂科得優異獎狀,她開心了成日呢~
今日她開始放暑假了...

我上個星期五...已經悶到返佐工, 我覺得返工個人比較好d.
我個report出佐嚟, 係良性, 不過由於係我'分迷'既時間已經將果舊野cut到碎晒...拎去做泠涷化驗, 所以最後我都無機會睇到果件'標本'.

那你可以較為安心,不要太操勞啦...多d休息哦~

我以為martha升上三年級會有時間上會有好多轉變,但原來不是我想像中那樣,可能她就讀精英班,不用補課,可以讓她參加課外活動...但就聽見其他班的學生講,除一星期中有兩日要補課外,長假期也要回校...為他們感到辛苦呢!

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
Mandy0203 寫道:
我以為martha升上三年級會有時間上會有好多轉變,但原來不是我想像中那樣,可能她就讀精英班,不用補課,可以讓她參加課外活動...但就聽見其他班的學生講,除一星期中有兩日要補課外,長假期也要回校...為他們感到辛苦呢!
你囝囝間學校應該想把學生水平拉平均d, 學校安排唔錯呀![/quote]

可能係啦~

咦,你地去咗邊啦,post越來越低啦......up~

我個女寫毛筆字都係唔靚...
我都唔知點解佢地咁鍾意keroro果d人物...

AE_bb 寫道:
carollam310

唔好 我個仔都係寫得唔靚, 不過初學我諗係咁上下

話時話, 我都覺得keroro 一d都唔靚    [quote]
carollam310 寫道:
阿女學校都係冇教佢哋點寫 : 淨係叫返黎做功課...阿女就覺得好好玩...我就睇到 ......

咁大個女仲扭買燈籠 :tongue: 仲係要買果隻keroro 隻野好鬼核突 :tongue:
[/quote]

阿切 寫道:
阿大要買牧童笛 .... $18 可以嗎?? 今日同阿二交埋表 lu ..... 安樂哂    

我個女間學校係幫他們order埋的,唔使我煩,好似都係$18呀,市面上好似貴d...

humbertcarol 寫道:
HI,我來報到.
自從囡囡升上小三後,日日都好多功課,放假勁誇張11樣功課,真係做到傻.....   

假期有11樣功課算少啦,我個囡囡要做13-14樣,平日都有7-8樣功課啦∼

阿切 寫道:
Sindy,
我女係十二月尾出世 .... 又生得勁細粒 ..... 依家同妹妹好似 "穿屎" 咁 .... 暑期個時, 好多人問我派到邊間小學   我女就自己答 : 我升三年級o架啦  

我個女又係好細粒,但就不是年尾出世,她有個讀一年級的妹妹也快要高過她呢∼

我個女都係咁,不過係做數學果個先...中英文就放學返嚟先至做...
唔知係唔係小朋友心態, 我個囡都係每日出門口前, 大約7:00便上每一篇, 佢都係希望每日可以掛響榜首, 不過, 我個囡係自己做.
[quote]

事由: 當日該同學係清晨 6:00 已經完成"每日一篇", 揭發係家長代做, 該同學長期位於榜首。
[/quote]

前幾日學校有觀課和開家長會...除了聽老師講解今年三年級課程內容和學生常有的疑難外,也講述了 TSA 對於學生的困難和學校如何幫助他們...我都有少許擔心個女到時做唔切份巻(佢寫中文字幾慢o架)
之後成班家長見中英數常任教的老師,我都同中文老師多點留意她的寫字速度的問題... :-|

默書小測家常便飯,反正唔使我幫佢溫...
我個大女就好d,她好快分得出cm/m/km...時分秒等單位...而且好似已經教晒一冊,用緊上b冊喎∼
中英文都唔多覺她有問題...

hi,差唔多成個月沒上來呀,個女未考試呀,下星期一先至係...但她朗誦比賽已經完結了,見她今年咁積極練習,緃然輸了也沒所謂了...她話:要忘記背後,努力面前...
HI! 各位早晨呀.

阿囡考埋聽日就考完試, 一身鬆晒!

之前, 我將阿囡同老公張相寄左去參加 '爸媽寶貝餅印大賽', 竟然可以入圍, 真係好開心, 竟然佢地兩父女真係好似樣, 點知我老公果日有事唔去得, 要棄權    阿囡知道無得去參加, 依家每日唸起都唔開心   

咁,真係可惜呀...

好靜呀,烏蠅飛過都聽到...

[quote]
NIC媽咪 寫道:
你兩測兩考呢!
‹ 上一主題|下一主題