用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2011-2012年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2011-2012年) [複製鏈接]

GT家長你哋好呀!我好期待9月1日開學,我仔仔係P1生,我已幫他報了小童軍,請問有冇家長都有報呀?

回覆 9# muichujamie 的文章

我仔仔和你女女係同班的,9月1日見。

我仔仔返學返得好開心,佢成日分享校園生活俾我聽,佢話上常識科,老師帶佢哋班同學上天台,派飯時佢有一日做了"飯長"幫手派飯(這名稱是他自己說的),上音樂堂就開始學唱校歌,而戴主任教佢哋"走廊樓梯要慢行"....等等,小一對佢來說好新鮮,佢每日都好似好開心咁。
祝所有GT小一生都開心快樂!

今日亞仔的手冊寫了: Eng---> S. Test on 22/9
請問有沒有G1的家長可告訴我,什么是S. Test 呢?
嘜咁快有test!?

原帖由 muichujamie 於 11-9-17 00:39 發表
Spelling test 即係默書

muichujamie,
Thanks for your reply!

我問過英文老師Ms. Wong,佢話每一個學段会在raz-kid放5本故事書,一年有四個學段,即係在1st test, 1st exam, 2nd test, & 2nd exam左右時間,佢解釋為何不讓小朋友預覽多啲書,係因為升上G2後,raz-kid會計落Eng分。

Raz-kids 終於有新書睇,可以繼續儲分買嘢啦!大家登入後,tick the 'bookroom'就可以了。

唉!嘜個test温吓温吓好似咁多範圍嫁!

亞仔話常識OK啦,点知今日回來俾我睇test嘅分........嘩!真係好低分,是合格多少少ge!

每科都已經知到分數了, 亞仔自己都覺得今次實在低分, 幸好他說會在考試時努カ, 我希望他真的可以做到^o^

回覆 1# SumSumBB 的文章

恭喜他們,他們取得什么成績呀?

中文字詞網,挺方便且有用,有普通話和廣東話發音,又有字的筆順
寫法,同埋有英文解釋,亞仔超喜愛,有小朋友的家長就'arm'用。
http://www.edbchinese.hk/
lexlist_en/index.htm
‹ 上一主題|下一主題