用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈? ...
go

叩門的取錄結果所有學校是否要統一公佈? [複製鏈接]

superbabykids 發表於 18-6-10 19:52
在教育署就不到有關資料,以前聽過話有「平安電話」,又話學校「偷步取錄」,今年見到有些家長話27/6留意電 ...

當然唔係。

理論上,係過左某日後,學校先有權處理果D 位及收生。

mcl203 發表於 18-6-10 22:30
我理解唔係喎~~~

係過左註冊日,先可以正式幫叩門生辦理註冊手續,指引並不包含限制註冊日前通知已取 ...

唔係!

我直接問過教局.

基本上, 某天之前D 位係教局安排既, 學校甚至唔可以開展收生程序, 譬如面見等等.

係要過左某日, 教局分派哂, 學校才有權安置D 剩餘位, 包括留班位.

現實係果日之前, 學校已經開始面見, 果日之後無幾耐, 學校開始通知人收生, 並幾天後註冊, 可能趕放暑假!

mcl203 發表於 18-6-10 23:39

你第二段咪講左指引囉~~~

係唔止註冊, 面試都唔可以.

不過隻眼開隻眼閉!

meowymeowy 發表於 18-6-11 11:19
咁今年幾月幾日至係教育局指引的日子?

你可以直接打去教局問,佢地講得好清楚。

Charlotte_mom 發表於 18-6-11 10:53
我上面講嘅註冊後星期一已有OFFER, 係派位註冊之前, 個媽咪直頭直接去新校註冊, 都無去過舊校

幾年前識人 ...

其實幾有趣。

你果個網間熱門官校,放榜日已擺擂台收表,程序成熟,擺明每年如是目標明確收叩門生。

實際上有D 學校成個過程好鬼鼠。

譬如,同網有間收表在A4 紙箱果間,無表無信無電郵,全過程口語,連俾細路張通告紙仔都係兩句加個公仔無校名。

superbabykids 發表於 18-6-11 23:06
學校只係口頭講,唔會有白紙黑字?
咁你會幾多號去取回註冊證?

註冊新校時,先需要註冊証。
‹ 上一主題|下一主題