用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 孩子男女問題
go

孩子男女問題   [複製鏈接]

786 發表於 18-8-2 06:43
男孩子B1C英中升中二,全級名次高上台領學業獎。因“細仔”所以思想比較BB。有課外活動成績也優越。也頗靚 ...

係咪敏感左?

可否講下點接近法?

我反而覺得要俾佢接觸多方面既女仔(譬如帶佢返教會),燕廋環肥,等佢知道呢個世界, 有唔同特式出色,先唔會太易走入蜘蛛精既盤絲洞。

王家爸爸 發表於 18-8-3 10:12
邦民廣告個肥妹佢阿媽一定話佢係天仙。個個父母都係覺得自己既小朋友靚,好正常。
我反而鍾意啲比 ...

點解大家講歪左,去左係咪靚果度?

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 18:09
我明你意思,亦認同現今世代女生會比男生主動,唔少少女升上中學已經心急想怕拖,甚至失身,要避免就要及早 ...

唔好意思,你講呢D 比較舊式同埋成年人視角,細路除咗唔聽,會唔會覺得同你溝通唔到?!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-3 21:44
我唔覺得怎樣舊式同埋點樣成年人視角?教孩子學懂兩性相處,互相專重有咩問題?再講現實社會的確係比較保護 ...

我無話係有問題呀。

無話你觀點唔岩呀。

只係覺得,言談間感覺唔到代入佢個位,可能細路覺得你會話不投機,聽唔入耳。

YolandaTam 發表於 18-8-3 20:42
我嗰個係女,我同佢講好現實嘅情況:如果14歲拍拖,一係幾個月就散,一係愛情馬拉松。
假設個男仔30歲有基 ...

你後生係咪咁諗先?

而家D 年輕人,未必以結婚為目標來談戀愛喎。

你講小龍女果16年,可能佢只係求開心,攞下經驗值而已。
‹ 上一主題|下一主題