用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔讀男校是否比較好?
go

男仔讀男校是否比較好?   [複製鏈接]

areyouangry 發表於 19-1-22 10:39
我諗多數男仔都不想去齋校

你以為啦!

hohoho888 發表於 19-1-22 15:20
兄弟情
好難形容... 就好似女校D 姊妹咁

應該唔係!

hohoho888 發表於 19-1-22 09:33
育兒既都知男女教法大不同
男仔想學野比較好既方法又同女仔不同
似乎男生要天性是學習上要特別關注一下,

如果想佢讀得開心D,一定係男校。

如果想佢有班一輩子既好朋友,一定係男校。

如果想佢有更多機會學習與女生相處既SOFT SKILL,特別係家庭性別單一,一定係讀男女校。

如果想有D 女生抵勵下,上進D,應該都係讀男女校。

LittleButter 發表於 19-1-22 16:14
又不能這樣說的呢!朋友間的不同男生就讀九龍、港島不同男直私、及男津校,一般也是有較多專為男生而設、特 ...

其實而家既男校,已經不比以前自己開放,因為小學大部份係女性做校長。

但始終純男班,係唔同既世界。

hohoho888 發表於 19-1-23 11:26
嗯嗯

但女仔我反而又麻麻地女校..

女校既麻煩野,小圈子是非精,麻煩野可能直接D,一早領會。

男校係開心架,唔識女生眉頭眼額,呢D 撞板野可多年後才領略,甚至從來唔覺係問題。
‹ 上一主題|下一主題