用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬 ...
go

最少39間直資學校申請加學費 聖保羅男女IB學費9.65萬   [複製鏈接]

elbar 發表於 19-5-7 16:29
▲ 教育局暫收到39份直資學校調整學費申請,其中李寶椿聯合世界書院的IB課程,學費連宿費擬加逾萬元至28.8 ...

聖保羅連加三年,其他幾大名直資凍費,有故講了。。。

hkpapa852 發表於 19-5-8 08:22
讀得SPCC既家長,會介意呢幾%加幅?
每個月只係多幾百,豪少一兩餐都去咗啦!
...

唔係每月多幾百問題,可能大家對新聞訪問果位內地豪氣家長記憶尤新。。。

第一,SPCC 已經係全港最貴直資;
第二,其他同級/知名直資凍費;
第三,連續三年加費。

唔少人會問點解咁貴?

OK,PACKAGE 唔同。

咁點解人地凍費你要連加三年?

係咪預算做得唔好,定成本控制得唔好?

呢方面佢哋應該跟管方有合理交代。

做家長(非土豪果D)最CARE 係個預算,唔係而家俾幾多,助學金只係應急而已。

hkpapa852 發表於 19-5-8 08:22
讀得SPCC既家長,會介意呢幾%加幅?
每個月只係多幾百,豪少一兩餐都去咗啦!
...

加費要有個說法,連年加個印象會好得人驚,亦唔可以做大個餅(如中電),簡單話通脹就加上去。

我印象中有間直資既做法好值得參考,就係入學時各年級既收費,對當學年入學學生係固定,即往後點加亦唔影響。

Arabellahk    發表於 19-5-9 00:36

MrBeast 發表於 19-5-8 09:04
wah, 李宝春咁貴架原來

應該所有入學既學生,都有一定程度減免。

Cliokohonda 發表於 19-5-8 11:56
燶左就全校嚮應環保熄泠氣,校章五百一個,呔一千蚊條。。這些機會國泰沒有的。   
...

無良心D 講,唔駛賣呔,只要新入學既買債券,學美國佬發債就無問題啦。

Arabellahk    發表於 19-5-9 00:37

b3410 發表於 19-5-8 15:03
學校加學費,可以請多經驗豐富的老師,可以改善師生比例,可以完善校園設施。斷估唔係校長自己用來加人工:f ...

問題係會否擴大左個餅,總監,主任,有無必要係有商榷既。。。

點樣BENCHMARK?

唔係話有清楚帳出入就得架。

akys 發表於 19-5-8 18:31
香港好的學校唔少,如果心裏沒有底,唔好勉強。但如果能夠攞全數助學金,加埋孩子心理夠堅強,照讀可也, ...

我唔係咁睇。

直資係如食套餐,官津係單點。所以讀直資唔一定多過官津好多。

問題係加費點監管,人地凍費,你連年加,就應該有個說法。

即如公共機構,如地鐵,佢哋當然有清楚帳出入,但係咪連年加就隨便?

hkpapa852 發表於 19-5-8 17:47
嗱, 相關家長會話, 學校有學費減免申請, 你夠窮一定有得減免; 你唔讀只係你無guts, 或者扮窮

...

減免係應急多啦。

無可否認佢哋資助係全港最寬鬆,兩個讀亦好大機會唔係支出乘二(假定工薪家庭)。

我覺得重點在加幅監管。支資加費,理應比私校(如:CKY)有更嚴謹監管。

poonseelai 發表於 19-5-9 06:55

為何SPCC可以提供如此超值服務?除了收政府資助,家長學 ...

名人/校友捐款主要入基金,每年抽收益資助。校務報告有寫,捐款約4點幾,RemiSSion 加獎學金約8點幾。

當然唔可能用校友捐款支持每年恆常支出。

chingyu 發表於 19-5-9 08:50
其實 貴又有人話丶抵又有人話....
如果與background 相差不遠的學校對比,
學費是差不多和平少少。

討論已偏,唔係鬥成績,唔係平貴。

其實唔係貴平問題,係加幅點監管,家長無可能預計。

有直資可以入學時固定各級學費,往後加幅不影響,龍頭直資係咪都可以參考,帶頭做到?

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:00
直資學校加學費, 原因又好多既, 好多都好"合理":

1. 通脹嘛

我覺得最值得考究係編制,係咪直資編制自由D,有冇監管?

我知道呢D 傳統直資,不止音樂主任,體育主任,仲有總監呢D 位。。。

係咪可以隨便加位,工薪係咪又海鮮價?其他官津校無呢D 位亦係難BENCHMARK?

最忌係變成如公營機構既加大個餅,變年年通脹加亦無符。

hkpapa852 發表於 19-5-9 09:43
所以咪話要 "小朋友有本事" (即係攞到船同資助)

基本上只係得個 "諗" 字囉!

入到一定有資助,船好似賽馬會有。

以數據王你既口味,李寶春IB 成績唔係咁高,不過多文化係另一樣體驗。

Arabellahk 發表於 19-5-9 14:49
最近幾年SPCC(應該包括附小)平均每年收到的校友及社會知名人士捐款估計在7千萬左右,由於最低工資,通脹 ...

問題就係個餅係咪攪到太大。

唔係陰謀論,唔係諗黑心,但係咪控制成本等等有做夠野,呢D係應該有說法。

hkpapa852 發表於 19-5-9 13:47
唔知遲D會會IBO為咗符合國情, 取消繁體中文課程, 將中文轉晒只能用簡體字同普通話

國際學校就話一早轉晒啫 ...

呢個一定係遲早既事。

Soundervolt 發表於 19-5-9 12:13

抵讀同負擔得起係兩回事,如果山頂樓呎價由廿萬一尺減到 ...

點解唔係監管加價,反而係加到要專登趕客?

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...

捐款唔可能用來支恆常營運開支,支出個餅幾大反而要研究。

poonseelai 發表於 19-5-9 18:09
"SPCC 慈善基金收捐款以千萬計(16年度9300萬;17年度2800萬),然捐款頒發於16/17財政年度均為500-700萬。於 ...

報告有寫捐款佔總百分比,唔會有邊畢收入對邊畢支出。

ucw 發表於 19-5-9 16:49
路過講兩句。

分析SPCC申請加學費,有收入、支出兩方面。

你提出IB方面係好問題。但既然學費不一樣,有理由相信,除共享資源外,支出應該跟DSE 分開計。

我反而好奇係支出既名目,教師編制,總監,主任等職位,未必跟官津有對等,政府有無監管?

唔可以話支出有明確帳,就係合理支持加費,當年中電都係增大支出咁年年加價。

ucw 發表於 19-5-9 22:33
回覆 retriever 的帖子

直資制度好處之一係學校可以有較高彈性嘅薪酬架構,較靈活嘅人事安排。

同意。

人手安排係好處之一。

官津學校老師要兼唔少文書/行政工作,我知有直資係增聘文職人員讓老師更專心教學。

我認同低師生比例係好,當然係咪越低越好,或個譜去到邊再講,師生比例唔止一個數字,點解有無官方計法及指標?

相信支出明確帳目無異議,職位編制有冇管制及標準?譬如:音樂總監,體育總監,各類主任等等,職能,數量有冇管方監管及限制?

聖保羅佢比其他直資貴,其中最大理由佢哋嘅寬鬆減免,甚至有固定比例全免(如附小5%為全費學額),羅漢請觀音當然分攤高左,呢樣又可以理解既。

chingyu 發表於 19-5-10 01:35
第一:SPCC 不是全港最貴直資。
~請更正.(UWC/DBS ... )

對,無留意UWC,不過我哋主要係睇普羅既DSE 啦。

印象中保羅男應該好似多年無加過。

可否講下貴校既編制,音樂總監,體育總監做物?主任比較多又係做咩呢?
‹ 上一主題|下一主題