用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考小可以有4TH INTERVIEW?!
樓主: retriever
go

點解考小可以有4TH INTERVIEW?! [複製鏈接]

因什麼理由, 需要面咁多次?!

係咪第三面, 爸爸媽媽吵左架, 嬲左!

特登安排第四面, 等兩公婆和好如初, 好好合作?
   1    0    0    0

回覆 littleblackdrez 的帖子

只係睇舊帖睇到...
CKY....

有人等到唔耐煩, 據說4TH IN 都未必係最後, 有心人結果放棄左...

回覆 littleblackdrez 的帖子

見工都無咁緊張....

見工唔得以再來過...

考小等左3/4年... 抽學校更係ONCE IN LIFETIME... (IN HK)

回覆 hkpapa852 的帖子

個人認為, 考小面試, 一次見學生, 一次見學生N家長足矣...

每次俾足時間, 什麼都看清啦...

好似SPCC, 3700人報名, 1ST IN 45MIN~2HR 不等.... 2ND IN 入300個...

睇下入左2ND IN 個D 小朋友, 有咩野其他OFFER AND 2ND IN, 就知道... 講真, 個程序真係堅...

就算係比較非傳統, 活躍D既TSL, 6984人報, 最後ROUND 400人... 校長講明都係兩ROUND 大局已定... 又睇下入最後ROUND 既小朋友, 都係其他學校既搶手貨....

所以就係唔明, 就算係CALL WAITING... 如果之前用心睇清楚, 又為何需要再 4TH INTERVIEW?!!

之前有版友話係你情我願, 係所謂遊戲規則... 我唔係咁認同呢個講法...

簡單講, 因為係教育界, 我地既要求同商業服務既所謂"你情我願"唔同, 正如我地唔應該當學校係服務供應商一樣...

回覆:Soundervolt 的帖子

邏輯唔係咁卦?!

唔係商業服務,唔等於無matching 呢回事… 唔係反對所布商業服務所用既措施…

當假定所有學校,跟所有學生都一樣,抽籤合理,官津校係按這假設…

面試或面見,無論點叫,係搵match 既方法之一,型式反而更重要!

回覆:tianyingmama 的帖子

你意思當學校俾多次機會失意人士既時候, 就不需思考下,點解揀選過程三次都睇唔真?

回覆:hkpapa852 的帖子

咩叫完全自控? 當雙方相對平等先有所謂自控,勞資關係亦然…

學校可唔可以真當一盤生意?

最根本… 學校批地唔記得係咪當公益地,但一定唔係商業地…

回覆:NanMama 的帖子

我覺得佢選精英無所謂,但如果仔女天天要添幾碗飯,我會諗下買個大d 既碗俾佢,唔駛佢或我來回去添飯…

Tintin926  比喻很好  發表於 15-12-9 22:47

tianyingmama 發表於 15-12-9 19:16
回覆 retriever 的帖子

千萬不要覺得in了第四次的家長與小朋友是所謂的「失意」人士呀!!!我們都知道面 ...

not those parents who get a chance to be interviewed on 4th times should have met and communicated with the principal during the 3th interview, and the school should know well if they are aligned in principles?

四隻貓 發表於 15-12-9 22:45
我仔上年就係interview時失準,初時無CKY offer, 但最心儀係CKY, 想姊弟同校,方便照顧,當時心情如跌入谷 ...

謝謝回覆!

我想, 評論一件事, 跟自己是否有受益或損失無關... 是其是, 非其非...

如你所說, 讓較慢成長的孩子有所表現, 那是否應該將面試推延? 好像KTS 是3月左右第二面. 事實上, 有些考PN 的幼稚園也是這樣安排, E.G. LH, 但不見得他們會面4次.

像另一版友說, 為何不是按面試分數CALL WAITING FOR OFFER? 如果不按分數, 想知孩子最新進度, 那是否全部WAITING 都CALL 來面試??!!

喜歡一間學校, 不等於要認同她所有安排, 不認同就是不真正喜歡? 這個是什麼邏輯?

正如去年有版友提到4次面試安排, "玩棋都玩左兩次", 那究竟面試的安排是為什麼, 不是各有目的嗎? 是否可以更有效率? 不是值得討論嗎?

IB 教學, 重探究精神, 有些版友說所謂 "你情我願", "不喜歡可以不報" , 這些想法似乎與CKY 的理念, 背道而馳!
‹ 上一主題|下一主題