用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正 / 協恩 / 優才
樓主: 快樂股民
go

培正 / 協恩 / 優才   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-12-7 09:11
首先, 要明白到底點解GT要開辦IBDP呢? 呢點我唔知.

如果係要為學生提供多一條升學途徑, 尤其係方便銜接海 ...

其實會唔會而家一條龍既直資, 在小學階段, 已經滲左唔少IB 元素.

如你講讀完9年轉讀IB, 以SPCC 為例無記錯平均分係全港最高, 40.X. 比大部份IS 考IB 高得多.

hkpapa852 發表於 16-12-5 10:45
除咗佢"小一入學申請程序", 同埋中六畢業生既DSE成績/入U資料鍾意用"統計偽術"去演譯 呢兩點我極之唔like,  ...
其實其他學校攪所謂GCE/AP 班, 係點攪法?
係開另一個STREAM? 定只係加開準備某公開試既免費補習班?!

sunflower2000 發表於 16-12-12 16:25
機緣巧合,有機會看了培正的校刊,原來培正DSE英文成績都非常好,而且在近200位考生中,接近100個入讀三大 ...

培正一直都係好學校,亦有唔少fans,

不亦有唔少家長因為眼見pc 畢業既大學同學英文方面既表現,而對子女入讀/投考pc有保留。

sukitelfold 發表於 16-12-12 18:38

我堅持:初小開始要學好中文。

"我堅持:初小開始要學好中文。"

請教, 初小如何學好中文?

sukitelfold 發表於 16-12-13 09:26

我個囡中文又唔係特別突出,但可以歸納身邊中文好的例 ...

謝! 喜歡你 "1膽➕三腳" 通俗例子...

閱讀方面, 大概是什麼類型, 什麼程度的書, 有推薦嗎?

‹ 上一主題|下一主題