用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

Isaacmommy 發表於 18-4-3 20:06
代友人問: 值唔值得為 TSL 放棄 Raimondi?

值唔值睇你喎。

個人覺得高記係BACKUP。

你有信心入 B1 中學,咁高記唔係非讀不可。

BTW,守仁語境好,英文唔會差得去邊。

英文好,好多學校鍾意,考學校可以考高一級半級。

所以,你讀守仁將來求祈入間B1 學校唔會太難,但如你好似EK 主流咁, 計較ABC 級既,當然高記穩陣D。

Isaacmommy 發表於 18-4-4 17:41
謝謝意見!如有信心小朋友會係级頭 50內, 咁讀陳可以派去好過高記的中學。但如果只是中游,就讀高小穩陣啲 ...

其實我以前有計過守仁入B1 校既情況。。。

你唔應該計較係咪好過高記既中學,但B1 個幅度都唔止高記架嘛。但守仁既語境,唔係間間本地小學有。

另外話你朋友跟得好足先跟到。。。 老實講呢種情況,唔值得恭喜。仔你小學跟到貼既成績,中學唔會可以咁跟,所以參考價值唔大。

lui 發表於 18-4-5 09:36

學術跟貼,上到中學,大半力有不逮。我叔仔是例子。連人生也.... ...

你講級一既例子。。。

正正有版友覺得果天生叻人唔駛幫。

我反而覺得一般平均料子,都應該儘早放手,如呀蟲講話,教佢哋釣魚唔送魚。

Jane1983 發表於 18-4-5 12:59
有時好難講的,個家長努力栽培佢仔,由大家覺得佢實讀唔掂,到佢讀得好好,小六考級前十,升到好中學,點都 ...

其實最怕係細路讓成依賴。

呢D 係人性(動物亦然),好難避免。

Jane1983 發表於 18-4-6 10:40
回覆 retriever 的帖子

養成依賴習慣梗係唔好,但有些小朋友在小時候係好需要有個好愛佢的人扶持佢。你幫 ...

少少SIDE TRACK...

唔少人都發現, 而家最成功果幾個, 或搵得錢多果幾個, 都係當年讀唔到書果幾個....

當年係大家無人理既年代...

呢類人如果在現代, 遇到 "好媽媽" 扶持到佢安穩上中學...

但會否無以前既主動或者鬥志, 如LUI 所說, 人生都輸埋?

hkpapa852 發表於 18-4-6 11:10
如果小朋友係女仔,無謂諗TSL
WHY?!!!

TSL 女仔昇中成好很多喎... 可能英文好對女仔昇中更有幫助?

hkpapa852 發表於 18-4-6 12:15
全民皆考,唔代表全民皆有理想既offer。

考過小一都應該明白,考得多唔代表一定多offer

呢個世界, 邊有 "一定"

食煙仔唔一定生CANCER, 食素唔一定長壽...

機會率姐....

mcl203 發表於 18-4-6 13:16
當年最成功或搵到錢果幾位,佢哋有無安排同樣既路俾佢子孩一模一樣咁行?~~~
...

呢個係好問題...

唔少白手興家既富豪, 佢地信 "千今難買少年窮", 但到第二代確係難做到....

BUT, 眼見城中接班好果D 家族, 都係長老重教育, 重歷練, 多過俾下一代社交享樂安逸...

Jane1983 發表於 18-4-6 18:15
無好媽媽理果d,可能潜質從來未有機會展示,就係大家讀書時由細到大墊底果幾個同學,邊話得埋。

新一代無 ...

確係。

呢代小學生學業表現,普遍平均高左。但自理主動性又普遍差左。

Jane1983    發表於 18-4-6 21:33
‹ 上一主題|下一主題